x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Imunitate pentru militarii SUA

Imunitate pentru militarii SUA

24 Mai 2004   •   00:00

Trupele americane si cele britanice vor beneficia de imunitate in fata tribunalelor irakiene si dupa ce puterea va fi predata, pe 30 iunie, poporului irakian.

Saptamanalul britanic The Observer comenteaza ca astfel noul guvern de la Bagdad nu va avea putere deplina asupra Irakului. Potrivit publicatiei, ONU va adopta o rezolutie in care se va mentiona clar ca fortele coalitiei vor fi protejate de actionarea in justitie in Irak.

JUDECATI ACASA. Trupele vor putea fi inculpate in tribunalele din statele de origine. Dezvaluirea apare in plin scandal legat de maltratarea a zeci de prizonieri irakieni de catre militarii americani, dar si cei britanici. Tot pentru a-si proteja cetatenii, Washingtonul a mai insistat saptamana trecuta ca in Consiliul de Securitate al ONU sa fie aprobata din nou o rezolutie privind protejarea americanilor in fata Curtii Penale Internationale. Votul ar fi trebuit sa aiba loc vineri, dar China a cerut amanarea acestuia. In urma cu doi ani, rezolutia a fost votata in unanimitate de membrii Consiliului, dar numai dupa presiuni majore ale SUA. Acum un an, trei state s-au abtinut la votarea aceleiasi rezolutii. Romania, care a semnat un acord cu SUA pentru protejarea americanilor, dar care nu a ratificat acest acord, si-a anuntat disponibilitatea de vota in favoarea rezolutiei. (Lavinia Tudoran)

×
Subiecte în articol: observator