x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator În 10 luni au fost retrase 420 de permise auto, pe motive de sănătate. Problema poliţiei: secretul medical

În 10 luni au fost retrase 420 de permise auto, pe motive de sănătate. Problema poliţiei: secretul medical

de Mara Raducanu    |    17 Oct 2011   •   13:38
În 10 luni au fost retrase 420 de permise auto, pe motive de sănătate. Problema poliţiei: secretul medical

Tragedia rutiera de duminica, soldata cu trei morti si mai multi raniti, in care a fost implicat Serban Huidu a scos la iveala cateva intrebari foarte importante legate de comunicarea pacient-medic-politist in cazul in care afectiunea pacientului-sofer se poata lasa cu dezastre pe sosele. Avea voie sau nu Serban Huidu sa mai sofeze avand in vedere traumatismul cranio-cerebral suferit in urma accidentului de la schi, din Austria? La cat timp dupa o astfel de interventie chirurgicala mai ai voie sa te urci la volanul masinii? ?n ce conditii sau mai exact, cu aprobarea cui, Politia Rutiera poate sa-ti suspende permisul in aceste cazuri? Lucian Dinita, seful Directiei Rutiere, a declarat ieri ca pana in anul 2006, medicul de familie era obligat sa informeze politia in cazul in care constata ca starea de sanatate a unui pacient de-al sau il face pe acesta incompatibil cu calitatea de sofer. Ordonata 69 a fost insa abrogata, pe motiv ca ar trebui sa existe o confidentialitate medic- pacient sau dupa ce,potrivit lui Dinita, “societatea romaneasca a acuzat ca aceasta prevedere este o masura discriminatorie si abuziva'. Astfel, conform Codului Rutier in vigoare , “atunci cand constata ca o persoana din evidenta sa care poseda permis de conducere prezinta afectiuni medicale (prevazute intr-un ordin al ministrului Sanatatii, n.r.), medicul de familie va solicita examenul de specialitate necesar'. Abia daca in urma controlului de specialitate se va constata ca persoana respectiva este inapta sa mai sofeze se va anunta politia sI se vor lua masurile necesare. Seful Directie Rutiere a declarat pentru Jurnalul National ca de la inceputul anului si pana in octombrie au fost retrase pe motive medicale 420 de permise de conducere.

Huidu, evaluat periodic de medicii de specialitate?

Codul Rutier vorbeste si despre o situatie in care permisul de conducere este reinnoit periodic, in urma unor evaluari de specialitate.Situatia este valabila in cazul tulburarilor neurologice asociate cu boli sau cu interventii chirurgicale care afecteaza sistemul nervos central sau periferic, care conduc la deficiente motorii sau senzoriale si afecteaza echilibrul si coordonarea. “?n acest caz, eliberarea sau reinnoirea permisului de conducere auto poate face obiectul evaluarii periodice in eventualitatea riscului decompensarii', se precizeaza in ordinul ministrului emis in completarea Codului Rutier.'Permisul poate fi redobandit numai dupa incetarea motivului pentru care s-a luat aceasta masura. Avizul de apt sau inapt medical poate fi contestat doar pe baza unei expertize efectuate de institutiile medico-legale, la solicitarea si pe cheltuiala partilor interesate', mai prevede Codul Rutier.

Medicul de familie constata, specialistul aprofundeaza, politia anuleaza permisul!

Potrivit OUG 195/2002, (7) Verificarea medicala se efectueaza in conditiile stabilite prin ordin al ministrului sanatatii publice, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. (8) Permisul de conducere al persoanei care este declarata inapta medical sau psihologic pentru a conduce autovehicule ori tramvaie se retrage. Potrivit art. 91, (6) neindeplinirea obligatiilor prevazute la art.22 alin.(5) de catre medicul de familie, in cazul producerii unui accident de circulatie care a avut ca rezultat uciderea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau mai multor persoane, ca urmare a afectiunilor medicale ale conducatorului de vehicul, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda'.

Statistica accidentelor rutiere in Brasov, comparativ in primele noua luni ale lui 2009/2010/2011

Despre zona in care serban Huidu a produs accidentul in urma carora au murit trei persoane, surse din cadrul Politiei Brasov au declarat pentru Jurnalul National ca nu este o “zona in care sa se intample multe accidente rutiere grave'. <

Statistica accidente Brasov

Accidente grave in anul 2009: 268. Morti in accidente rutiere 2009: 63. Raniti grav: 249

Accidente grave in 2010: 254. Morti in accidente rutiere 2010: 55. Raniti grav: 226

Accidente grave 2011: 228. Morti in accidente 2011: 42. Raniti grav 2011: 221

Pe DN13: - 19 accidente grave- 9 morti, 17 raniti grav, pe DN 11- 15 accidente rutiere, 7 morti, 15 raniti grav.

×