x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator În 2021 au crescut amenințările cibernetice legate de vaccinare

În 2021 au crescut amenințările cibernetice legate de vaccinare

11 Mai 2021   •   22:30
În 2021 au crescut amenințările cibernetice legate de vaccinare

Specialiștii de la Kaspersky raportează intensificarea activităților de escrocherie în jurul vaccinurilor COVID-19 în trimestrul 1 al anului 2021, scrie Mediafax.

Potrivit specialiștilor Kaspersky, atacatorii cibernetici au descoperit anul trecut una dintre cele mai profitabile înșelătorii. Atacatorii au folosit pe scară largă scrisorile spam și paginile de phishing legate de COVID-19 pentru a beneficia de pe urma pandemiei.

Potrivit unui raport Kaspersky, „Spam and Phishing in Q1 2021”, atacatorii continuă să exploateze această provocare epidemiologică, de data aceasta, concentrându-se pe procesul de vaccinare.

Expertii au descoperit diferite tipuri de pagini de phishing distribuite în întreaga lume. Pe lângă scrisorile de tip spam, destinatarii sunt invitați să se vaccineze, să ia parte la un sondaj sau să se diagnosticheze COVID-19. De exemplu, unii utilizatori din Marea Britanie au primit un e-mail care părea să provină de la Serviciul Național de Sănătate al țării. Destinatarul a fost invitat să se vaccineze, trebuind însă mai întâi să-si confirme decizia de a fi vaccinat urmând link-ul atațat în mesaj.

Pentru a face o programare la vaccinare, utilizatorul trebuia să completeze formularul cu datele sale personale, inclusiv detaliile de card bancar. Drept urmare, mulți oameni au oferit datele financiare și personale atacatorilor.

O altă modalitate de a avea acces la datele personale ale utilizatorilor a fost prin sondaje false legate de vaccinare. Atacatorii au trimis e-mailuri în numele marilor companii farmaceutice care produc vaccinuri împotriva virusului COVID-19, invitând destinatarii să ia parte la un scurt sondaj.

Tuturor participanților li s-a promis un cadou pentru participarea lor la sondaj. După ce răspundea la întrebari, victima era redirecționată către o pagină ce oferea „cadoul”. Pentru a primi premiul, utilizatorii erau rugați să completeze un formular detaliat cu informații personale. În unele cazuri, atacatorii au cerut inclusiv plata unei sume simbolice, pentru livrarea cadoului.

În cele din urmă, experții Kaspersky au găsit scrisori de tip spam care ofereau servicii în numele producătorilor chinezi. E-mail-urile ofereau produse pentru diagnosticarea și tratarea virusului, dar accentul era pus pe vânzarea seringilor de vaccinare.

 

×