x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator În Bucureşti s-a deschis un "Spital pentru jucării"

În Bucureşti s-a deschis un "Spital pentru jucării"

31 Mar 2013   •   14:05
În Bucureşti s-a deschis un "Spital pentru jucării"
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

De câte ori copiii nu le spun jucăriilor lor că le vor duce la doctor să se facă bine atunci când ei cred că le este rău? Le ascultă "respiraţia" cu stetoscopul, le iau "temperatura" şi le administrează diverse "medicamente". Doar că nu le pot "interna" în spital atunci când sunt bolnave. În Capitală însă a fost deschis un "Spital de jucării", proiectul aparţinând Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, unde jucăriile "bolnave" sunt "tratate ca pacienţi".

Spitalul de jucării se află în sediul DGASMB din strada Foişorului nr. 56 - 58, unde, într-o încăpere care altădată era sală de şedinţe a personalului direcţiei, "medicii" tratează jucăriile bolnave.

Valentin Dinu este "doctorul de jucării". E foarte mândru de ce face şi spune că "operaţiile" cele mai frecvente pe care le suportă "pacienţii" săi coloraţi sunt "cusut, curăţare şi dezinfectare".

"Eu sunt doctorul de jucării. Ocupaţia mea este să sortez jucăriile pe categorii şi să fac operaţiunile de curăţare şi dezinfectare. Am învăţat să repar jucării încă de mic şi pot să spun că este foarte uşor, dacă îţi place. Este vorba de plăcerea de a sta lângă jucării şi de a le aranja. Nu se repară foarte greu, majoritatea sunt pluşuri care se curăţă foarte uşor prin simpla spălare. Pe cele electronice, care nu se mai pot folosi şi sunt în stare proastă, le trimitem spre operatorii de salubritate pentru reciclare", a declarat, pentru AGERPRES, Valentin Dinu.

Spitalul de jucării este o iniţiativă a Primăriei Capitalei, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti.

"Proiectul a început la sfârşitul lunii martie şi sperăm să nu se termine niciodată. Ideea a apărut ca urmare a necesităţii de a colecta jucăriile stricate şi folosite, uzate moral. El implică un cost zero, pentru că am folosit pentru "spitalul de jucării" spaţiile noastre, existente în clădire. Avem multe centre de educaţie şi îngrijire timpurie, unde jucăriile se strică foarte repede şi ne-am trezit cu saci de jucării stricate. Nu avem voie să le aruncăm, pentru că sunt obiecte de inventar, aşa că ne-am gândit să le reparăm. Am căutat centre de reparat jucării şi nu am găsit. De aici a pornit ideea, hai să facem centrul nostru", a explicat, pentru AGERPRES, Iuliana Ghiţă, coordonatorul programului "Spitalul de jucării".

Ea spune că Direcţia nu are oameni angajaţi special pentru a repara jucăriile, mai ales că "nu există în nomenclatorul de meserii cea de reparator de jucării".

Iuliana Ghiţă subliniază că toată activitatea vine mai mult din dorinţa de a face ceva bun şi folositor pentru copiii care nu au posibilitatea să aibă propria jucărie nouă.

"Sunt colegii noştri care se oferă voluntar şi beneficiarii centrelor noastre. Cei vârstnici, neavând o viaţă activă, vin la noi şi ne ajută. Peste 300 de saci cu jucării am primit şi multe colete vin din ţară - de la Iaşi, Ploieşti, Suceava. Nimic nu refuzăm. Vrem să ajutăm copiii defavorizaţi, care nu au avut şansa de a avea jucării, aşa cum au copiii care donează", a completat tânăra care încă nu a uitat de timpul jucăriilor sale.

Direcţia socială a PMB are în evidenţe 4.000 de copii, iar jucăriile reparate şi curăţate ajung la aceştia.

"Încercăm să le oferim o bucurie. Sunt jucării care ajung la noi şi sunt în stare bună, necesită doar o igienizare, spălare", a spus ea.

La repararea jucăriilor se lucrează în funcţie de necesitatea momentului. Uneori acest lucru implică un efort suplimentar, iar când este nevoie personalul "Spitalului de jucării" lucrează şi după orele de program.

"Lucrăm la ele cum avem timp. Sunt zile când stăm şi peste program. Ateliere de lucru se organizează lunar şi cine doreşte poate repara jucării. Jucăriile sunt ţinute numai în sediul direcţiei noastre - o fostă sală de şedinţe. Acum facem şedinte printre jucării", a adăugat Iuliana Ghiţă.

Statisticile arată că, în lume, peste 1.000 tone de jucării stricate ajung la gropile de gunoi în loc să fie reciclate.

"Spitalul de jucării" din sediul DGASMB contribuie, graţie iniţiatorilor săi, la protejarea mediului înconjurător prin acţiunea de reciclare, dar aduce şi un strop de bucurie copiilor defavorizaţi.

"Medicii" de la acest "spital" vor să vindece cât mai mulţi pacienţi coloraţi şi promit că, atât timp cât sunt oameni care au suflet bun şi fac donaţii, nu vor renunţa la jucării.

Oricine doreşte să doneze jucării o poate face venind pe str. Foişorului 56-58, unde ele revin la viaţă.

×
Subiecte în articol: spital pentru jucarii