x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator “În Germania au ajuns români cu pregătire” - ambasadorul României la Berlin, pentru Tagesspiegel

“În Germania au ajuns români cu pregătire” - ambasadorul României la Berlin, pentru Tagesspiegel

de Istvan Deak    |    06 Mar 2013   •   14:47
“În Germania au ajuns români cu pregătire” - ambasadorul României la Berlin, pentru Tagesspiegel

Ambasadorul României la Berlin, Lazăr Comănescu, apreciază, într-un interviu acordat cotidianului german Tagesspiegel, că dezbaterea privind imigraţia din motive de sărăcie către ţările occidentale dinspre zona est-europeană este “populistă”.

S-a deschis piaţa muncii

“Creşterea numărului de români care au ajuns în Germania în 2012 se datorează, în primul rând, deschiderii pieţei muncii pentru angajaţii calificaţi”, a explicat Comănescu, adăugând că un singur lucru este clar:”aderarea la Spaţiul Schengen este unul dintre principalele noastre obiective. Şi am făcut tot ce era necesar pentru aceasta, lucru pe care Bruxelles-ul l-a recunoscut”. El s-a declarat încrezător că, deşi România spera la o decizie rapidă privind aderarea sa la Spaţiul Schengen, dat fiind că a îndeplinit criteriile specifice, aceasta va veni la sfârşitul anului.

Mai e de recuperat

Ambasadorul român la Berlin a adăugat că recunoaşte că mai există domenii în care România are de recuperat. “Lupta împotriva corupţiei este unul dintre acestea. Dar mă întreb de ce aceste aspecte negative sunt scoase acum în evidenţă în Germania. Interlocutorii mei germani mi-au spus că ar trebui să înţeleg că există o temere legată de libertatea deplină de circulaţie a românilor şi bulgarilor din 2014, şi că 2013 este un an electoral. Nu vreau să comentez acest lucru. Reflectaţi şi dumneavoastră", i-a spus ambadorul jurnalistei Andrea Dernbach, care a realizat interviul.

“România nu e cea mai coruptă ţară din UE”

În ce priveşte criticile privind corupţia din România, aduse de Germania, dar cuprinse şi în cel mai recent raport al Comisiei Europene, Lazăr Comănescu a amintit progresele recunoscute în acelaşi document, dar şi faptul că raportul din noiembrie 2012 al Transparency International a îmbunătăţit plasarea României cu nouă locuri, chiar înaintea unor state fondatoare al Uniunii. "România nu este cea mai coruptă ţară din UE. Aceasta nu înseamnă, în niciun caz, că nu mai avem nimic de făcut", a declarat Lazăr Comănescu, amintind că au fost dictate condamnări în justiţie împotriva unor deputaţi, primari, ex-miniştri, chiar şi împotriva unui fost premier. "Instituţiile îşi fac treaba. Mă întristează însă să văd că aceste teme sunt exploatate populist", a afirmat el.

“0,23%, o problemă?”

Potrivit diplomatului, un raport al Agenţiei federale pentru muncă arată că există 6,05 milioane de beneficiari de ajutoare sociale conform legislaţiei în vigoare, dintre care numai 13.961 sunt români, adică 0,23%. "Trebuie să mă întreb dacă acest procent de 0,23% reprezintă un pericol pentru statul social german", a remarcat, ironic, diplomatul român.

În ce priveşte situaţia romilor, diplomatul a arătat că, în ultimul an, numărul copiilor şcolarizaţi a crescut la 200.000, iar în licee şi universităţi există locuri rezervate acestei etnii. "Sunt conştient că avem nevoie de eforturi suplimentare pentru a îmbunătăţi situaţia. În primul rând, trebuie schimbată atitudinea oamenilor, a majorităţii, ca şi a minorităţii. Romii sunt însă şi o minoritate europeană, de aceea ar putea exista mai multă solidaritate europeană", a mai spus ambasadorul Comănescu.

El s-a declarat "întristat" de dezbaterea actuală din Germania legată de libertatea de circulaţie a cetăţenilor europeni. "Şi românii şi bulgarii sunt cetăţeni ai Europei. Iar libertatea de mişcare este un principiu fundamental al Uniunii Europene, cel mai important capital al său", a mai afirmat ambasadorul român.

×