Ambasada României din Spania i-a comemorat ieri pe conaţionalii care au murit în atentatele de la 11 martie 2004, din Madrid.
Patru trenuri au fost atunci zguduite de explozii, 192 de oameni au murit, iar 2.000 de persoane au fost rănite. Printre morţi s-au numărat şi 16 români, iar 200 de conaţionali au fost răniţi. După spanioli, românii au fost prima comunitate, ca număr de victime, afectată.
O placă dezvelită ieri la Ambasada României din Madrid va aminti oamenilor de românii care şi-au pierdut viaţa în atentatele de acum cinci ani. “Ambasadoarea Maria Ligor a descoperit placa «ce simbolizează angajamentul de a nu da uitării victimele» şi recunoaşte «curajul supravieţuitorilor» unor atentate care i-au convins că Madridul «s-a tranformat într-o a doua casă pentru mulţi români»“, a notat EFE. La dezvelirea plăcii comemorative a participat, alături de rudele celor dispăruţi, şi unul dintre supravieţuitorii români ai atentatelor. Lorin Ciuhat s-a emoţionat amintindu-şi ziua de 11 martie, o zi în care spune că a simţit “suflarea morţii”, dar a şi putut să probeze, la prima mână, “solidaritatea oamenilor”. “Doresc în mod deosebit să mulţumesc celor doi prieteni ai mei, /.../, care m-au scos din tren şi mi-au purtat de grijă până m-au văzut în siguranţă. Prietenul meu Javier, colegul şi fratele meu de suferinţă, care a fost alături de mine pe parcursul celor cinci ani”, a declarat ieri Lorin Ciuhat, pentru Radio România Actualităţi.
Citește pe Antena3.ro