x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator În primele trei luni ale anului au fost adoptați 418 copii aflați în grija statului

În primele trei luni ale anului au fost adoptați 418 copii aflați în grija statului

08 Aug 2022   •   11:20
În primele trei luni ale anului au fost adoptați 418 copii aflați în grija statului

În primele trei luni ale anului 2022, au fost adoptați 418 copii aflați în grija statului, cu 100 mai mulți față de aceeași perioadă a anului trecut, a anunțat luni dimineața Gabriela Firea, ministrul Familiei.

„Familiile din România continuă să adopte într-un număr record! În primele trei luni ale anului, au fost adoptați 418 copii aflați în grija statului, cu 100 mai mulți față de aceeași perioadă a anului trecut”, a scris Gabriela Firea pe Facebook.

Ea spune că, în 2021, a fost înregistrat un record absolut în materie de adopții. 1653 de copii și-au găsit familii, cei mai mulți din ultimii 20 de ani.

„O reușită extraordinară datorată, în primul rând, dedicației și profesionalismului colegilor de la Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului și Adopție. Datele disponibile deja în acest an, ne fac să fim foarte optimiști. Simplificarea legislației în privința adopției a contribuit decisiv la impulsionarea adopției, iar acest trend trebuie să fie păstrat și chiar îmbunătățit”, a adăugat ministrul Familiei.

Ministrul Familiei susține că una dintre priorități este accelerarea procesului de închidere a ultimelor centre de plasament din țară și găsirea celor mai bune soluții pentru copiii aflați în îngrijirea statului: fie reintegrarea lor în familia naturală sau extinsă, fie adopția, iar daca aceste variante nu sunt posibile – repartizarea acestor copii în grija asistenților maternali sau găzduirea lor în case de tip familial.

„La sfârșitul lunii martie aveam încă, în sistemul de protecție specială, aproximativ 45.000 de copii. Dintre aceștia, în centrele de plasament sunt în continuare peste 2.800 de copii, restul fiind deja îngrijiți în case de tip familial, apartamente, de asistenți maternali, de rude sau fiind în plasament la alte familii. Pare un număr mare și chiar este! Și nu voi avea liniște până când toți acești copii nu-și vor găsi o casă pe care să o considere acasă”, spune Gabriela Firea.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: adoptie