Prejudiciile anuale ale criminalitatii la nivelul Uniunii Europene se ridica la 233 de miliarde de euro, cu aproximativ patru miliarde de euro mai mult decat PIB-ul Greciei, anunta Comisia Europeana.
Astfel, UE vrea sa demareze un proiect comun in materie de drept penal, care chiar daca nu presupune un cod penal comun, va avea la baza niste principii universale, informeaza caleaeuropeana.ro.
O problema la nivel UE este ca infractorii tind sa comita abuzuri in tarile in care sistemele juridice sunt mai indulgente, criminalitate care atunci cand are ca obiect finantele sau furtul intelectual afecteaza si alte state.
Dorinta UE este sa poata actiona mai eficient in domenii precum combaterea manipularii pietelor financiare si a daunelor provocate mediului si sa ii protejeze pe contribuabilii europeni impotriva fraudelor.
Astfel, statele UE ar trebui sa respecte mai multe criterii: dreptul penal trebuie sa ramana o masura la care sa se recurga doar in ultima instanta; sanctiunile ar trebui sa se limiteze la incalcari deosebit de grave ale noilor masuri in materie de drept penal; drepturile fundamentale vor trebui sa fie respectate.
Lupta pentru armonizarea codurilor penale este insa una veche. UE cere de ani buni armonizarea la nivel european a normelor in ceea ce priveste falsificarea de euro, frauda cu carti de credit si cecuri, spalare de bani, trafic de persoane, piratare prin calculator si atacuri cu virusuri informatice, coruptia din sectorul privat si poluarea maritima, precum si stabilirea unor pedepse minime pentru aceste infractiuni.
Marea Britanie, Franta si Germania s-au opus insa de fiecare data acestor decizii, afirmand ca prevederile codului penal tin de traditiile fiecarui stat, iar a se trece peste aceste norme ar fi un atac la adresa suveranitatii nationale.