x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Încă o condamnare pentru Hayssam

Încă o condamnare pentru Hayssam

de Violeta Fotache    |    27 Mai 2010   •   00:00

Condamnat în lipsă la 20 de ani de închisoare pentru terorism (implicare în răpirea celor trei jurnalişti români la Bagdad), sirianul fugar Omar Hayssam a mai primit o condamnare de 16 ani de închisoare, în dosarul privind înşelarea unor firme de leasing cu capete de tractor Volvo, pe care, împreună cu doi dintre asociaţii săi, Mohamad Omar şi Qasim Essa, le-a exportat cu acte false în Siria şi Egipt.

Toţi trei au fost găsiţi vinovaţi de magistraţii Tribunalului Bucureşti pentru comiterea infracţiunilor de înşelăciune şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, Mohamad Omar având în plus şi infracţiuni la Codul vamal. Reamintim că în acest dosar, aflat pe rolul instanţei încă din anul 2005, Omar Hayssam a fost acuzat că, în calitate de preşedinte al grupului de firme Manhattan, a constituit o grupare criminală la care au aderat Mohamad Munaf, Mohamad Omar, Adnan Khdip şi Qasim Essa.

Omar Hayssam a primit 16 ani pentru înşelăciune şi 10 ani pentru asociere în vederea comiterii de infracţiuni, urmând să execute pedeapsa cea mai mare, respectiv de 16 ani. Totodată instanţa i-a interzis drepturile prevăzute de art. 64, literele a, b şi c din Codul penal pentru o perioadă de 10 ani după executarea pedepsei principale. Efectiv, din această pedeapsă Omar Hayssam ar avea de executat 15 ani şi 9 luni, după ce instanţa i-a dedus din pedeapsă perioada de arest preventiv (din aprilie până în august 2005).

Qasim Essa şi Mohamad Omar, ceilalţi doi inculapaţi, au primit câte 14 ani pentru înşelăciune şi câte opt pentru asociere, ultimul având în plus cinci ani pentru infracţiuni la Codul vamal. Cei doi asociaţi ai lui Hayssam vor executa pedeapsa cea mai mare, de 14 ani, având la rândul lor aceleaşi drepturi interzise tot pentru 10 ani. Instanţa a menţinut valabile mandatele de arestare preventivă emise în lipsa celor trei fugari.

Totodată, Tribunalul a dispus plata de despăgubiri către Volvo Truck Corporation în cuantum de 480.760 euro şi către Afin Leasing AG Viena prin Afin România SA în valoare de 1.114.223 de euro, potrivit Biroului executări penale din cadrul Tribunalului Bucureşti. Pe toate bunurile mobile şi imobile ale celor trei inculpaţi a fost pus sechestru asigurător, astfel încât întregul prejudiciu (de aproape 1,8 milioane de euro) poate fi recuperat.

Totodată, Omar Hayssam şi asociaţii lui sunt obligaţi să plătească cheltuieli judiciare către stat în valoare de 10.000 de lei, în timp ce onorariile avocaţilor din oficiu vor fi suportate, conform legii, din bugetul Ministerului Justiţiei. Hotărârea Tribunalului nu este definitivă, aceasta putând fi atacată cu apel în termen de 10 zile. Apelul se va judeca la Curtea de Apel Bucureşti, în timp ce sirianul Omar Hayssam, ca şi complicii lui, sunt în continuare liberi.

×
Subiecte în articol: observator