x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Începând de luni intră în vigoare măsurile de relaxare în București. Restaurantele, cafenelele, teatrele și cinematografele se redeschid

Începând de luni intră în vigoare măsurile de relaxare în București. Restaurantele, cafenelele, teatrele și cinematografele se redeschid

de Georgiana Oprea    |    25 Ian 2021   •   10:14
Începând de luni intră în vigoare măsurile de relaxare în București. Restaurantele, cafenelele, teatrele și cinematografele se redeschid
Sursa foto: Lucian Alecu

Restaurantele, cafenelele, barurile, teatrele, cinematografele și sălile de jocuri de noroc din București se redeschid începând de luni, 25 ianuarie, la 30% din capacitate, în contextul relaxării restricțiilor.

Comitetul Municipal București pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de vineri o serie de măsuri de relaxare, după ce rata de infectare în București a scăzut sub pragul de 3 cazuri la mia de locuitori.

Astfel, se reiau activitățile în spații închise, la o capacitate maximă de 30%, în domeniul HoReCa și în domeniul cultural, de divertisment și recreativ începând cu data de 25.01.2021, ora 00:00.

„În Bucureşti, astăzi (vineri - n.r.) am înregistrat o rată de infectare de 2,52 la mia de locuitori. Este a treia zi consecutivă în care incidenţa este sub 3 la mie, fapt pentru care, din punct de vedere legal, a trebuit să convocăm Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă, să analizăm situaţia şi să luăm o hotărâre. Astfel, cu 47 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi patru abţineri s-a hotărât ca, începând de luni, de la 0.00, deci din 25 ianuarie, să fie relaxate mai multe măsuri restrictive existente în vigoare la acest moment. Măsurile de relaxare vizează domeniul HORECA. Restaurantele, barurile, cafenelele vor funcţiona în intervalul orar 6,00 - 21,00 la o capacitate de maximum 30%, cu respectarea tuturor normelor stabilite prin lege", a precizat Berbeceanu, după ședința Comitetului Municipal București pentru Situații de Urgență.

De asemenea, prefectul Capitalei a atras atenția că vor fi intensificate controalele pentru a verifica modul în care sunt respectate normele în vigoare.

„Recomandăm cetăţenilor municipiului Bucureşti prudenţă. Şi autorităţile sunt prudente şi, pe de o parte, acesta este motivul pentru care am hotărât ca aceste măsuri să fie relaxate începând cu data de luni. Pe de altă parte, am considerat ca toţi operatorii economici să aibă timpul necesar să amenajeze sălile dedicate activităţii pe care o desfăşoară, în conformitate cu prevederile legale. În mod categoric, vom fi intransigenţi. Anterior şedinţei extraordinare a Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă am avut o întâlnire cu şefii Poliţei, Jandarmeriei şi IGSU de pe raza Municipiului Bucureşti. Am hotărât intensificarea controalelor pentru a verifica modul în care sunt respectate normele în vigoare", a mai spus Berbeceanu.

Relaxarea restricțiilor și noua tulpină a COVID-19

Decizia Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență a venit în aceeași zi cu confirmarea a două noi cazuri de infectare cu noua tulpină a SARS-CoV-2 din Marea Britanie la „Matei Balș”.

Ambele cazuri confirmate sunt din București, iar cele două persoane nu au călătorit în afara țării.

De altfel, după confirmarea celor două cazuri, ministerul Sănătății a recomandat Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență să amâne deciziile de relaxare a restricțiilor.

„Pacienţii sunt în stare generală bună, se află izolaţi la domiciliu şi sunt supravegheaţi de medicul de familie conform metodologiei în vigoare. În prezent, şi alte teste de secvenţializare sunt în prelucrare în cadrul laboratorului INBI „Matei Balş”, cu rezultate în curs. (…) Având în vedere apariţia noii tulpini în Bucureşti, Ministerul Sănătăţii a recomandat astăzi Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) amânarea deciziilor de relaxare”, potrivit Ministerului Sănătății.

×
Subiecte în articol: bucuresti masuri de relaxare