„Preluarea datelor din surse administrative este o etapă premergătoare contactului populaţiei cu recensământul propriu-zis, care începe pe 14 martie 2022 şi care se desfăşoară în două etape. În prima etapă, cetăţeanul are posibilitatea să se autorecenzeze, primind o zi liberă de la serviciu, fie că lucrează la stat sau la privat. În a doua etapă, recenzorul vizitează adresele unde nu s-a produs autorecenzarea, exclusiv cu folosirea tabletei. Este primul recensământ digitalizat 100% din România“, a declarat pentru ZF Cătălin Raiu, directorul de comunicare al Institutului Naţional de Statistică.
Din 14 martie începe „autorecenzarea“, iar din 16 mai 2022, recenzorii ies pe teren cu chestionare pe tablete.
România a pierdut cel puţin 1,1 milioane de persoane din populaţia rezidentă din 2011 până în prezent. Sporul natural negativ şi migraţia externă sunt principalii factori ai scăderii populaţiei, a spus, în cadrul unui eveniment organizat în luna ianuarie, Tudorel Andrei, preşedintele INS.
La ultimul recensământ, cel din 2011, România avea o populaţie de 20,1 milioane de locuitori, iar în 2021, conform estimărilor INS, populaţia rezidentă a României a fost de 19,1 milioane de locuitori. Cel mai ridicat nivel al populaţiei României a fost înregistrat în anul 1992, când ţara avea 22,8 milioane de locuitori.
(sursa: Mediafax)