---------------
Curtea Suprema a Ungariei, Kuria, va anunta luni rezultatul reexaminarii sentintei pronuntate in cazul uciderii lui Marian Cozma, handbalistul roman injunghiat mortal in localitatea Veszprem, in 2009. Reexaminarea a fost solicitata de biroul procurorului general al Ungariei, dupa ce sentinta definitiva a Curtii de Apel din Gyor, pronuntata impotriva principalilor trei acuzati, a fost considerata prea usoara. La sfarsitul lui aprilie, Curtea de Apel din Gyor a decis reducerea pedepselor ucigasilor lui Cozma, Sandor Raffael si Gyozo Nemeth, de la inchisoare pe viata la inchisoare pe 18 ani pentru fiecare. Unui al treilea inculpat, Ivan Sztojka, care initial fusese condamnat la 20 de ani de inchisoare, pedeapsa i-a fost redusa la opt ani de inchisoare.
In cadrul sedintei de saptamana trecuta procurorii au solicitat suspendarea deciziei Curtii de Apel Gyor, urmata fie de initierea unui nou demers judiciar la o instanata, alta decat Curtea de Apel Gyor, fie de acceptarea sentintei dictate de prima instanta, Judecatoria Veszprem care i-a condamnat la inchisoare pe viata pe principalii vinovati pentru moartea lui Marian Cozma. Procurorul a subliniat ca decizia Curtii de Apel Gyor se bazeaza pe o desfasurare a faptelor in totala contradictie cu cea pe care s-a bazat decizia Judecatoriei Veszprem. El a calificat sentinta de la Gyor ca fiind mult prea usoara, in conditiile in care instanta de la Veszprem a scos in evidenta ca ucigasii si-au premeditat fapta.
Din cei 27 de invinuiti in acest dosar doar trei s-au prezentat in fata Curtii Supreme: Nemeth Gyozo, Raffael Sandor si Ivan Sztojka. Avocatii celor trei au reiterat discursul de la Gyor invocand ca nu a existat intentie in actiunile inculpatilor. Mai mult, avocatul lui Ivan Sztojka, Szikinger Istvan, a solicitat o pedeapsa mai usoara pentru clientul sau. "Ivan Sztojka nu a participat la altercatia care a avut drept urmare moartea lui Marian Cozma. Mai mult, el si-a alertat prietenii ca sa intervina pentru aplanarea conflictului. Clientii nostri nu au beneficiat nici un moment de prezumtia de nevinovaaie. Au fost numiai in permanenta tigani si criminali. Cat despre scrisoarea ministrului Navracsics, mi-e greu sa mai vorbesc de independenta justitiei ungare. Curtea Suprema poate sa atace fie calificarea faptelor, fie desfasurarea lor, sa atace ambele mi se par absurd'.
Avocatul lui Raffael Sandor, Tuza Peter, a adus in discutie rapiditatea cu care Curtea Suprema a acceptat redeschiderea cazului Cozma. "Este fara precedent ca un caz sa fie redeschis dupa nici jumatate de an de la pronunaarea unei decizii definitive. In spatele acestui demers nu se afla neconcordante juridice, ci o reactie la presiunea exercitata din partea opiniei publice. Instanta nu cauta dreptatea, scopul ei este sa fie pe placul opiniei publice. Nu trebuie sa omitem imixtiunea premierului Orban Viktor si a ministrului Justitiei, Navracsics Tibor, cel din urma adresand o scrisoare deschisa Curtii Supreme in care aminteste de asteptarile opiniei publice. Curtea Suprema nu are cadrul legal sa schimbe desfasurarea faptelor pe care se bazeaza sentinta Curtii de Apel Gyor. Conform legislatiei in vigoare, desfasurarea faptelor este cea pe care se bazeaza instanta care ia o decizie definitiva. Este lipsit de logica sa continui sa ataci desfasurarea faptelor si sentinta rezultata, desi as putea intelege ca verdictul dat de prima instanta este cel pe placul procurorilor', a spus Tuza Peter. "Solicitam Curtii Supreme sa accepte decizia definitiva de la Gyor. Orice alta decizie ar crea un precedent periculos, iar din 1 octombrie incolo avocatii vor cere cu miile schimbarea desfasurarii faptelor pe care se bazeaza o sentinta definitiva', a mai adaugat Tuza.
Avocatul lui Nemeth Gyozo, Tordai Nandor, a reiterat motivele pentru care clientul sau nu poate fi acuzat ca a actionat cu premeditare. El a invocat un precedent in care Curtea Suprema a admis ca o persoana care a participat la uciderea cuiva, insa nu a fost cel care a administrat lovitura fatala, nu poate fi acuzat de crima, ci doar de complicitate la crima sau lovituri cauzatoare de moarte. El a solicitat pastrarea deciziei definitive de la Gyor. Nemeth Gyozo a fost singurul care s-a folosit de dreptul la ultimul cuvant. 'Mi-e rusine si regret nespus faptele comise de mine, dar nu sunt un criminal. Nu am ucis pe nimeni. Tremur de frica ca o sa fiu condamnat din nou la inchisoare pe viata pentru o crima pe care nici nu am comis-o. Eu i-am agresat pe Pesic si Sesum, dar nu m-am atins de Cozma. Chiar si asa, toata lumea ma numeste ucigasul lui Cozma', a spus Nemeth.
Decizia Curtii de Apel Gyor a schimbat conditiile de detentie pentru Raffael Sandor. El a fost mutat din Penitenciarul cu regim de maxima siguranta Budapesta intr-o inchisoare din localitatea Szombathely. Aici i se permite accesul in biblioteca, are garantat plimbarea zilnica in curtea inchisorii si dreptul de a sta cu ceilalti condamnati. R.Sandor, care a slabit aproape 10 kilograme de la incarcerarea sa din aprilie, a marturisit ca scopul lui in inchisoare este sa isi dea examenul de bacalaureat.
Istoricul dosarului
Handbalistul roman al echipei MKB Veszprem, Marian Cozma, a fost injunghiat mortal la 8 februarie 2009, in fata clubului Patriota, din orasul Veszprem, in altercatie fiind implicati alti doi coechipieri, Zarko Sesum si Ivan Pesici, grav raniti si ei. Handbalistul roman in varsta de 26 de ani a fost injunghiat in inima, fiind singurul dintre cei trei care si-a pierdut viata. Doi dintre agresori, Sandor Raffael si Gyozo Nemeth, au fost condamnati la inchisoare pe viata de prima instanta in iunie 2011, iar al treilea, Ivan Sztojka, la 20 de ani de inchisoare. Dupa apel, in aprilie, sentintele au fost reduse in cazul primilor doi la 18 ani, iar pentru cel de-al treilea la 8 ani de inchisoare, Curtea de Apel estimand ca a fost vorba de omor prin imprudenta si nu de crima. La scurt timp dupa aceea, ministrul Justitiei, Tibor Navracsics, s-a pronuntat pentru o revizuire a practicii penale a tribunalelor pentru a elimina verdictele "prea indulgente, necorespunzatoare sau controversate" in cazurile importante.
Citește pe Antena3.ro