x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Incidente interetnice între părinţi la un gimnaziu din Târgu- Mureş

Incidente interetnice între părinţi la un gimnaziu din Târgu- Mureş

de Istvan Deak    |    22 Iun 2013   •   12:10
Incidente interetnice între părinţi la un gimnaziu din Târgu- Mureş

Lipsa toleranţei interetnice continuă să mocnească la Târgu-Mureş chiar şi la 23 de ani de la acel Martie Negru. De data aceasta în prim-plan se află incidentele de la festivitatea de final de an şcolar de la Gimnaziul Liviu Rebreanu din Târgu-Mureş.  Conform erdely.ma, de câteva luni bune atmosfera din şcoala cu secţii în limba română şi maghiară este marcată de tensiuni. “De ani de zile, părinţii elevilor maghiari se luptă pentru bilingvism în Şcoala Gimnazială Liviu Rebreanu. Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a constatat pentru a două oară că elevii maghiari sunt discriminaţi prin faptul că toate inscripţiile din şcoală, inclusiv informările de interes public, sunt exclusiv în limba română. Chiar şi aşa, nu s-a schimbat nimic”, scrie sursa citată.

În consecinţă, părinţii au adresat o scrisoare deschisă inspectorului şcolar general adjunct Ilyés Ildikó, în care îi solicitau să adopte rolul de mediator între părinţi şi conducerea instituţiei de învăţământ. Inspectorul şcolar a replicat că situaţia nu necesită implicarea sa, în şcoală domnind o armonie deplină. Lucrurile au degenerat însă la festivitatea de închidere a anului şcolar. “Doamna directoare şi-a dovedit din nou corectitudinea, când la festivitate a pregătit o surpriză elevilor prezenţi.  Ea a împărţit cravate şi cocarde tricolore doar elevilor de la secţia cu predare în limba română. Elevii maghiari nu au primit”, mărturiseşte un părinte pentru erdely.ma.

Pe durata festivităţii, părinţii elevilor maghiari au afişat un banner cu acelaşi mesaj în limba română şi maghiară: “Bilingvism în Uniunea Europeană/ Bilingvism la Sc. Gimn. Liviu Rebreanu”, urmat de o pancartă cu cuvântul “director”. “Protestul părinţilor maghiari a deranjat mai mulţi părinţi români. Aceştia au replicat agresiv cu cuvinte ce nu pot fi reproduse. Lucrurile au degenerat într-o altercaţie, fiind nevoie de intervenţia forţelor de ordine. Mai mulţi părinţi maghiari şi români au ajuns la secţia de poliţie. După semnarea proceselor verbale, ei au primit un avertisment pentru tulburarea liniştii publice, apoi au fost liberi să plece. La ieşirea din secţie, un părinte român le-a strigat: “Eu nu voi permite niciodată ca la şcoala copilului meu să apară inscripţii bilingve”, scrie erdely. În urma incidentelor, părinţii maghiari sunt decişi să solicite demiterea directoarei de la Şcoala Gimnazială Liviu Rebreanu.

Dacă la prima vedere am putea crede că este vorba despre un incident izolat, o investigaţie a săptămânalului mureşean “Punctul” arată că doar săptămâna trecută au avut loc alte trei incidente cu conotaţii similare. Primul o vizează chiar pe inspectorul şcolar Ilyes Ildiko. Aceasta a distribuit absolvenţilor de liceu mai multe diplome simbolice cu inscripţii bilingve. Cazul a căpătat o asemenea anvergură încât un senator de Mureş a solicitat demisia Inspectorului Şcolar general Ştefan Someşan. Cazul a ajuns pe masa Ministerului Educaţiei. “Nu sunt diplome oficiale, ci hârtii simbolice, de agăţat în cui, acasă. Nu au valoare de atestat sau de document în baza căruia să se acceadă într-o formă de învăţământ superioară, ori care să demonstreze absolvirea unei forme de învăţământ”, a venit replica de la Bucureşti. Un alt caz care a generat tensiuni a fost cel al schimbării denumirii Şcolii Generale Nr.2 în Şcoala Generală Bernady Gyorgy, fost primar al reşedinţei de judeţ, deşi recent o altă şcoală generală a fost denumită după primarul Emil Dandea. Tot săptămâna trecută, Biserica Romano-Catolică, proprietarul clădirii Liceului Unirea, a solicitat înfiinţarea unei secţii în limba maghiară, ameninţând în caz contrar cu evacuarea.

“Să te apuci să faci scandal din cauza unor bucăţi de hârtie fără valoare juridică, doar pentru că ele sunt scrise în două limbi – maghiară şi română – mi se pare o isterie ieftină, populistă şi total nelalocul ei. Într-o singură săptămână, ambele tabere au reuşit să renunţe la orice fel de decenţă, înţelegere şi respect reciproc şi s-au dus în penibil, provocând nişte dezbateri aprinse în jurul unor probleme care de fapt n-ar trebui să existe – distribuţia unor hârtii, denumirea unei şcoli (care până atunci purta în loc de nume o cifră) sau organizarea juridică a funcţionării unei şcoli. Aşadar, stimaţi politicieni şi administratori ai acestui oraş, când veţi bate la uşa Europei în căutarea titlului de capitală culturală europeană, ţineţi minte şi săptămâna ce tocmai a trecut. Sunteţi penibili şi din acest motiv, oricând de mult mi-ar plăcea să obţineţi acest titlu, mi-e teamă că veţi fi refuzaţi, pentru că încă sunteţi departe tare de convieţuirea româno-săsească din Sibiu”, este concluzia jurnaliştilor de la Punctul.

 

×