x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Încrederea românilor în UE s-a PRĂBUŞIT în cinci ani. Dâncu zice că e bine: "Păream un popor penibil, fără simţ critic"

Încrederea românilor în UE s-a PRĂBUŞIT în cinci ani. Dâncu zice că e bine: "Păream un popor penibil, fără simţ critic"

03 Apr 2012   •   12:48
Încrederea românilor în UE s-a PRĂBUŞIT în cinci ani. Dâncu zice că e bine: "Păream un popor penibil, fără simţ critic"

Romanii au invatat ca Uniunea Europeana nu este "un Mos Craciun" care distribuie cadouri, ceea ce explica si procentul scazut de incredere in UE, care a coborat de la 85% la 46%, a afirmat sociologul Vasile Dancu, intr-un interviu pentru Caleaeuropeana.ro.

Potrivit ultimului Eurobarometru, increderea romanilor in Uniunea Europeana a scazut, la sfarsitul anului 2011, de la 60%, cat era in 2010, la 46%. Cel mai mare procent de incredere s-a inregistrat, in Romania, in perioada de pre-aderare, cand 85% dintre romani afirmau ca au incredere in Uniunea Europeana.

"Am asteptat UE ca pe americani... Romanii s-au suparat pe UE pentru ca nu e o vaca de muls care sa se mulga singura", a declarat Dancu, comentand ultimul Eurobarometru in care se arata nivelul de incredere in Uniune.

"Studiile noastre au aratat acelasi lucru, 46%. Dar am avut si 84-86%. Era uneori si jenant sa explicam aceste procente. Paream un popor penibil, fara simt critic, de parca UE era un Mos Craciun care vine cu o desaga sa ne faca fericiti. Aveam o viziune utopica. Nu aveam un concept eurosceptic, nici macar eurorealist. Acum avem o eurodezamagire. E dezamagirea emotionala a copilului care vede ca Mos Craciun nu e cum si-a inchipuit", a declarat sociologul.

Acesta a adaugat ca, pe langa coruptia din Romania, motivul pentru care tara noastra nu a stiut sa profite de oportunitatile integrarii tin si de birocratia UE, in care romanii s-au pierdut.

"Este o relatie total nevrotica cu UE. Am inteles ca UE nu iti baga in desaga, iar birocratia europeana este defavorabila tarilor noastre, cu economii emergente. Am vazut in faze trecute ale unor proiecte ca nu doar coruptia din Romania este problema, dar si birocratia europeana ne face sa avem o cifra de absorbtie redusa", spune Dancu, care crede ca asteptarile din partea UE au facut ca spiritul antreprenorial romanesc sa se moleseasca.

"Am asteptat UE ca pe americani, sa ne elibereze, sa ne aduca modernizare. Acum asteptam investitii straine, ca singura solutie de dezvoltare. Investitorul strain e considerat important, i se fac facilitati, romanului nu. Asta desi un PIB sanatos se bazeaza 70% pe IMM-uri, care produc precum furnicile. E o superfocalizare pe investitii straine in economie, negam resursele interne de dezvoltare, cele umane sau naturale. Le vindem usor, asteptam investitorii straini sau speram ca ei sa le exploateze mai bine. Ne subestimam, ne uitam cu pofta la straini", a mai spus Vasile Dancu.

Citeste interviul integral aici.

×