x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Indemnizaţie de handicap pentru cei parţial imobilizaţi în urma atacurilor cerebrale

Indemnizaţie de handicap pentru cei parţial imobilizaţi în urma atacurilor cerebrale

13 Mai 2014   •   13:41
Indemnizaţie de handicap pentru cei parţial imobilizaţi în urma atacurilor cerebrale

Persoanele care au suferit un atac vascular cerebral şi sunt parţial imobilizate vor beneficia de indemnizaţie de handicap, în urma unui ordin comun semnat marţi la Palatul Victoria de ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Rovana Plumb, şi ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

"Prin decizia pe care am luat-o astăzi, practic includem în gradul de handicap persoanele care suferă de hemiplagie, hemipareză în urma unui accident vascular cerebral, cei care suferă de hemofilie, cei care suferă de boli degenerative, cum ar fi coxartroza, cât şi cei care suferă de boli deosebit de rare. Ei vor beneficia de indemnizaţii pentru persoanele cu handicap, cât şi de însoţitori permanenţi sau parţiali", a declarat ministrul Muncii Rovana Plumb.

Ea a explicat că "indemnizaţia pentru persoanele care sunt încadrate în handicap este 234 de lei în momentul de faţă, iar pentru cei care însoţesc persoanele care au nevoie de îngrijire permanentă sau parţială, începând cu salariul minim pe economie".

"Dosarele pot fi depuse de astăzi. Până acum primeau (indemnizaţie-n.r.) doar cei care erau la pat şi nu se puteau mobiliza în niciun fel. De astăzi introducem ca şi criteriu pentru a se încadra în gradul de handicap pe cei care în urma accidentelor vasculare cerebrale suferă de hemiplegii sau hemipareze, cei care sunt imobilizaţi parţial", a spus Rovana Plumb.

La rândul său, ministrul Sănătăţii Nicolae Bănicioiu a precizat că 70.000 de pacienţi sunt vizaţi de acest ordin, care a fost imperios solicitat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

"În sfârşit, România aplică criteriile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care ne-a recomandat de foarte mult timp să facem acest ordin care nu a fost până acum, din păcate, în atenţia miniştrilor de la Muncă şi Sănătate", a declarat Bănicioiu.

×