x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Info

Info

15 Iul 2008   •   00:00
Info

15 iulie 2008:Consumatorii casnici europeni ar putea fi nevoiţi să plătească facturi mai mari pentru apa curentă. Ce înseamnă mai mare? Cu jumătate de miliard de euro mai mult pe an, la nivelul Uniunii Europene

PĂDURI AMENINŢATE DE CRIZA ALIMENTARĂ. Cererea crescîndă de biocarburanţi, lemn şi produse alimentare ameninţă pădurile planetei cu distrugerea, avertizează două rapoarte americane date publici-tăţii luni la Londra, relatează AFP. Circa 515 milioane de hectare suplimentare pînă în 2030 vor fi necesare pentru satisfacerea cerinţelor agricole şi energetice, a estimat organizaţia americană Rights and Resources Initiative în două rapoarte prezentate în Camera Comunelor (Camera inferioară a Parlamentului). Această suprafaţă reprezintă aproape dublul terenurilor exploatate în prezent. "Dacă nu vor fi luate măsuri, proprietarii tradiţionali ai pădurilor şi înseşi pădurile vor fi primele care vor avea de suferit", a avertizat Andy White, coordonator al RRI. "Aceasta va însemna o mai mare despădurire, mai multe conflicte, mai multe emisii de CO2, o mai mare încălzire globală şi mai puţină prosperitate", a adăugat el în comunicat.

 
FACTURI MAI MARI PENTRU APĂ. Consumatorii casnici europeni ar putea fi nevoiţi să plătească facturi mai mari pentru apa curentă. Ce înseamnă mai mare? Cu jumătate de miliard de euro mai mult pe an, la nivelul Uniunii Europene. Şi asta pentru că o nouă directivă europeană, aflată în momentul de faţă în dezbatere, ar putea obliga firmele care se ocupă cu aprovizionarea cu apă a populaţiei să aibă mai multă grijă pentru biodiversitate. Asta ar însemna, în majoritatea cazurilor, că furnizorii vor trebui să se orienteze spre alte surse de apă pe care să le folosească şi să le exploateze. Directiva ar putea intra în vigoare începînd cu vara anului viitor.

 
ŞI BULGARII AU PROBLEME. Investiţiile imobiliare din zona litoralului Mării Negre fac furori şi în Bulgaria, nu doar în România. Dacă în România, cu complicitatea autorităţilor, zone precum Sulina, Sfîntu Gheorghe, Corbu, Vadu sau Grindu Chituc ar putea deveni staţiuni cu sute de mii de turişti, în Bulgaria se pregăteşte construirea unui resort sută la sută ecologic în zona Karadere, în partea de sud a litoralului. Investiţia de un miliard de euro ar urma să fie proiectată de celebrul arhitect britanic Norman Foster şi ar urma să fie primul complex turistic fără emisii de carbon din Bulgaria. Mii de protestatari şi-au arătat deja nemulţumirea faţă de această investiţie, dar dezvoltatorii sînt hotărîţi să ducă proiectul la bun sfîrşit, mai ales că au obţinut toate avizele din partea autorităţilor bulgare.

×
Subiecte în articol: verde!