x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Info

Info

12 Aug 2008   •   00:00

12 august 2008



RECOMANDARE. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români evitarea călătoriilor în Georgia, mai ales în regiunile separatiste Osetia de Sud şi Abhazia, dar şi în zonele de frontieră cu Cecenia. MAE aminteşte că Ambasada României din Tbilisi acordă asistenţă, la cerere, oricărui cetăţean român care doreşte să părăsească această ţară pe cont propriu. Aproximativ 50 de români locuiesc în prezent în Georgia, dar, deocamdată, nu au formulat cereri de evacuare.

BrĂila. Un tînăr în vîrstă de 18 ani şi aflat în stare de ebrietate a furat ieri o maşină care avea cheile în contact, a intrat cu ea într-un autoturism parcat pe trotuar, după care a distrus şi o conductă de gaze instalată la un imobil. Tînărul a fost reţinut pe bază de ordonanţă, pentru săvîrşirea infracţiunilor de furt calificat, conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fără a fi posesor al permisului de conducere şi urcare la volan în stare de ebrietate. (Nicoleta Butnaru)

MARAMUREŞ. Angajaţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Maramureş au declanşat ieri grevă pe termen nelimitat, după ce au încercat de mai multe ori să obţină din partea Consiliului Judeţean Maramureş punerea în aplicare a contractului colectiv de muncă semnat la nivel naţional.

EROARE LA INA. Institutul Naţional de Administraţie şi-a schimbat decizia privind respingerea proiectului subprefectului de Alba, Clement Negruţ, care a demisionat zilele trecute din funcţie, şi l-a anunţat ieri că a promovat cursurile de înalţi funcţionari publici care i-ar permite să rămînă în funcţie. În urmă cu o săptămînă, INA îl informase pe subprefectul de Alba că i-a respins dosarul personal şi nu a promovat cursurile de înalţi funcţionari publici, acesta anunţîndu-şi demisia din funcţie pentru a evita să fie demis de Guvern

GALAŢI. Secţia Planetarium de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii a organizat pentru gălăţeni, pe Terasa de observaţii astronomice, vizionarea unui fenomen deosebit – Perseidele sau ploaia de stele. Acest fenomen astronomic are loc în fiecare an, în luna august, în jurul datei de 12 august, perioada maximă de observaţii fiind în noaptea de 11-12 august sau 12-13 august. Vizitatorii vor putea privi spre cer cu cel mai mare telescop din România destinat publicului, avînd diametrul oglinzii principale de 400 de milimetri.

OLT. Localitatea Dăneasa din judeţul Olt a rămas fără energie electrică, după ce un cuib în care se adăposteau două berze a luat foc de la firele de înaltă tensiune, care s-au atins şi au produs un scurtcircuit. După ce electricienii au oprit alimentarea cu energie electrică, pompierii din Stoeneşti au stins flăcările şi au coborît de pe stîlp resturile cuibului de barză pentru ca electricienii să repare instalaţia.

VERNISAJ BEIJING. O expoziţie de artă populară românească, organizată de Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", a fost vernisată de curînd la Casa Românească din cadrul Ambasadei României de la Beijing. Expoziţia intitulată "Tezaur Românesc" este deschisă în perioada 1-25 august şi prezintă costume populare de sărbătoare reprezentative pentru toate zonele etnografice ale ţării, icoane, covoare şi ştergare măiestrit lucrate, precum şi meşteşuguri artistice ca ţesutul şi olăritul. (Loreta Popa)

TERMEN PRELUNGIT. Avertizările hidrologice cod portocaliu şi cod galben au fost prelungite pînă mîine, la ora 16:00, ca urmare a propagării viiturilor formate anterior pe rîul Prut pentru sectorul Prisăcani, la confluenţa cu Dunărea, şi pe sectorul Stînca Aval, judeţele afectate fiind Iaşi, Vaslui, Galaţi şi Botoşani.

ROMTELECOM TARIFE. Romtelecom a redus cu 40% tarifele la convorbirile interurbane din reţea, pentru orele de vîrf, şi cu 17% costurile pentru apelurile către alte reţele de telefonie fixă din România. Astfel, tarifele practicate în timpul orelor de vîrf sînt de 2,7 eurocenţi/minut în reţeaua Romtelecom şi de 4,5 eurocenţi/minut, fără TVA, către alte reţele fixe.

TÎRGOVIŞTE. Un bărbat în vîrstă de 30 de ani din Tîrgovişte a ameninţat în noaptea de duminică spre luni că aruncă în aer blocul unde locuieşte, după ce iniţial şi-a devastat apartamentul. "La un moment dat, a dat chiar drumul la gaz la butelie, dar între timp oamenii strînşi în faţa blocului ne-au sesizat situaţia şi am intervenit la timp. L-am sancţionat contravenţional pentru tulburarea liniştii publice şi l-am predat reprezentanţilor poliţiei municipiului Tîrgovişte", a declarat agent Silviu Cheran de la Poliţia Comunitară Tîrgovişte.

SIBIU. Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu a avut în prima jumătate a anului 2008 mai mulţi vizitatori decît în aceeaşi perioadă a anului trecut, cînd oraşul a fost Capitala Culturală Europeană, a anunţat ieri purtătoarea de cuvînt a muzeului, Raluca Teodorescu. Muzeul Naţional Brukenthal este retrocedat Bisericii Evanghelice, însă accesul vizitatorilor este permis oricui, conform testamentului lăsat de Baronul von Brukenthal. (Daniel Tomozei)

BUCUREŞTI. Cinci maşini au ars într-un incendiu izbucnit în noaptea de duminică spre luni în curtea unui service auto de pe Strada Ilioara din Sectorul 3 al Capitalei, patru dintre acestea fiind distruse în totalitate, potrivit Poliţiei Capitalei. Cauzele incendiului nu au fost deocamdată stabilite.

×
Subiecte în articol: observator