x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Info

Info

15 Aug 2008   •   00:00

15 august 2008



ARHEOLOGIE. Un pandantiv din aur din secolul al VI-lea I.Chr. a fost descoperit în apropierea localităţii Vităneşti, din judeţul Teleorman, de o echipă de arheologi, pe un perimetru care aparţine Culturii Gumelniţa. În afara pandantivului au mai fost scoase din pămînt şi fragmente ceramice pictate cu aur.

AUDIENŢE. Mai mult de 1,5 milioane de români au urmărit miercuri seara la Antena 1 meciul dintre Galatasaray şi Steaua.
Partida, desfăşurată între 21:16 – 23:13, a înregistrat o audienţă medie de 14,2 % rating şi 37% share (1.608.000 telespectatori).
În acelaşi interval orar, Pro TV a fost urmărit de circa 340.000 telespectatori. Vîrful de audienţă a fost înregistrat la 23:02, cînd 2.038.000 români urmăreau meciul. (Target:All Urban; Sursa: GFK Romania)

"COMANDO" PENTRU EUROPA. La nivelul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), a fost creat un "comando" din 30 de ofiţeri pentru a sprijini poliţiile europene care se confruntă cu infracţionalitatea românească. Totodată, şeful Poliţiei Române, chestorul Gheorghe Popa, a reorganizat IGPR pentru a răspunde noilor provocări cu care se confruntă societatea pe plan intern şi internaţional. Astel, o serie de structuri din cadrul IGPR au fost transformate în direcţii. În acelaşi timp, a fost înfiinţat Serviciul Schengen şi Protecţia Datelor Personale. Înfiinţarea noilor direcţii presupune crearea a 54 de funcţii noi de conducere şi execuţie. (Petru Zoltan)

SOLICITARE. PD-L îi cere lui Adrian Năstase (foto) să demisioneze din Parlament, pentru a veni în faţa justiţiei ca orice cetăţean. "Refuzul lui Năstase de a demisiona şi a veni în faţa justiţiei este în accepţiunea PD-L o recunoaştere clară a vinovăţiei din dosarul instrumentat de procuratură", a declarat vicele PD-L, Cezar Preda. Preşedintele PSD, Mircea Geoană, i-a sfătuit însă pe Adrian Năstase şi Miron Mitrea să se mai gîndească şi să ia cea mai bună decizie în cazul dosarelor DNA, în funcţie de "interesul lor politic".

SFÎŞIAT DE URS. Un tînăr turist german a fost atacat de un urs în timp ce-şi petrecea noaptea împreună cu un grup de prieteni într-un cort campat în zona Lunca Padinei de pe versantul dîmboviţean al Munţilor Bucegi. Potrivit echipei medicale de la Ambulanţa Fieni, pacientul preluat de pe platoul Padina este în stare stabilă, avînd zgîrieturi şi echimoze provocate de urs după ce animalul a lovit cu laba pînza cortului şi implicit corpul tînărului. Conform salvamontiştilor, în zona în care a avut loc incidentul camparea era interzisă tocmai din cauza apariţiei frecvente a urşilor.

MEHEDINŢI. Persoane neidentificate au spart în noaptea de miercuri spre joi sediul Primăriei din localitatea Căzăneşti, din care au furat casa de bani în care se aflau peste 20.000 de lei. Potrivit casierei Eugenia Cucu, banii reprezentau plata oamenilor înscrişi la ajutorul social şi cîteva indemnizaţii. Anchetatorii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Mehedinţi au deschis o anchetă, iar în încercarea de a ajunge în scurt timp la hoţi au adus şi un cîine care să le ia urma, însă cercetările sînt îngreunate de lipsa amprentelor. Seiful cîntărea peste 150 de kilograme.

ZIUA POMPIERILOR. Ieri, în parcul Herăstrău au avut loc manifestările organizate cu ocazia "Zilei Pompierilor din România" şi a împlinirii în acest an a 160 de ani de la luptele din Dealul Spirii, din 1848. Au fost amenajate corturi de prim ajutor, iar pompierii prezenţi au simulat mai multe intervenţii cu care se confruntă în viaţa de zi cu zi în meseria lor.

BUZĂU. O benzinărie a fost la un pas de explozie după ce o autoutilitară a distrus în întregime o pompă de alimentare din care s-a scurs combustibil. Benzinăria se afla la ieşirea din municipiu, pe DN2 E85. Şoferul unui TIR a lovit o furgonetă care transporta colete poştale şi care, în urma impactului, a lovit puternic o pompă de benzină din care a început să se scurgă combustibil. Angajaţii ISU au curăţat zona de combustibil, înlăturînd pericolul unei explozii după aproximativ o oră.

ARAD. Un transport de aproximativ 10.200 de fiole şi comprimate de substanţe anabolizante a fost oprit în vama arădeană Vărşand, marfa fiind descoperită într-un TIR ce transporta îmbrăcăminte şi încălţăminte din Bulgaria în Ungaria. De asemenea, în automărfar au mai fost descoperite aproximativ 2.600 de pachete cu ţigări fără documente, care urmau să ajungă pe piaţa neagră din Ungaria. Cei doi şoferi sînt unguri şi vor fi cercetaţi penal pentru introducere şi scoatere din ţară de substanţe interzise.

AJUTOR. Reprezentanţii comunităţii siriene din România, coordonaţi de Ambasada Republicii Arabe Siriene, au sărit ieri în ajutorul sinistraţilor din Moldova şi au trimis în zonele afectate de inundaţii cinci camioane încărcate cu îmbrăcăminte, încălţăminte, pături şi alte bunuri strict necesare. Valoarea totală a ajutoarelor care vor ajunge azi în comunele Rădăuţi Prut şi Hudeşti din judeţul Botoşani se ridică la aproximativ 100.000 euro. Toate donaţiile vor fi preluate de autorităţile locale, care le vor distribui sinistraţilor.

TÎRLIŞUA.
Un bărbat ce venise la scăldat în Rîul Ilişua a avut surpriza să găsească pe malul apei, în localitatea Uriu, fragmente de oase umane, care se bănuieşte că ar proveni de la una din victimele inundaţiilor de acum doi ani, ale căror cadavre nu au mai fost găsite. Oasele au fost trimise Institutului de Criminalistică al Inspectoratului General al Poliţiei Române din Bucureşti, pentru o analiză mai amănunţită. Din primele cercetări, se pare că fragmentele de oase provin de la o persoană matură.

×
Subiecte în articol: observator