x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Info

Info

20 Aug 2008   •   00:00

20 august 2008



DEMITERE ANRCTI. Premierul Tăriceanu l-a demis din funcţie pe preşedintele ANRCTI, Dan Cristian Georgescu. Decizia intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României. Potrivit reprezentanţilor ANRCTI, instituţia nu a primit nici o hotărîre oficială în acest sens. Georgescu a fost numit preşedinte al ANRCTI la finele anului 2006.

SIBIU. Un supraponderal cîntărind 150 de kilograme a fost scos din casă ieri de medicii de la SMURD, ajutaţi de pompieri, după ce a suferit un infarct. Medicii şi pompierii s-au chinuit să coboare bărbatul, cu o targă cu frînghii, de la etajul patru al blocului în care locuia. Sibianul a fost internat în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, cu şanse mici de supravieţuire.

BOTOŞANI. Aproape 80 de familii din localitatea botoşăneană Rădăuţi-Prut ale căror case au fost distruse de ape au înaintat un memoriu prin care solicită Guvernului să le permită să-şi ridice locuinţele în acelaşi loc. Autorităţile locale susţin însă că acest lucru nu este posibil, deoarece legislaţia nu permite reconstrucţia imobilelor în zone inundabile şi că nu vor fi emise autorizaţii de construcţie în perimetrul respectiv.

IAŞI. Primăria organizează sîmbătă manifestarea "Ieşii ca pe vremi la «Marele Tîrg Orăşenesc»", acţiune care îşi propune să recreeze atmosfera fermecătoare a perioadei interbelice. Pe Strada Lăpuşneanu, ieşenii se vor delecta cu "gustări de tîrg", de unde nu vor lipsi micii şi berea, vor admira personaje costumate în haine de epocă, vor asculta muzică de petrecere şi vor participa la concursuri de tras cu flinta. (Cristinel C. Popa)  

SUCEAVA. Inundaţiile au afectat captarea de apă potabilă a municipiului Suceava, canalizarea oraşului Fălticeni, decopertînd două porţiuni ale conductei magistrale de gaze naturale între Frasin şi Cîmpulung Moldovenesc, a anunţat ieri prefectul Alexandru Băişanu. El a arătat că există pericolul întreruperii furnizării de apă în municipiul reşedinţă de judeţ.

MAMAIA. Patru persoane au fost rănite aseară la Mamaia, după ce două ambarcaţiuni de tip ski-jet s-au ciocnit, transmite Mediafax. Din primele informaţii, accidentul s-a petrecut în jurul orei 18:00 în dreptul plajei de la Cazino. Unul dintre tineri este în stare gravă, iar ceilalţi trei au răni uşoare, potrivit unor surse din IJP Constanţa. Răniţii au fost transportaţi la Spitalul Judeţean Constanţa.

BUCUREŞTI. Castanii au înflorit în această perioadă în mai multe zone din Bucureşti, pentru a doua oară anul acesta. Specialiştii susţin că fenomenul se produce în condiţii de secetă, urmate de perioade de ploaie. Conform specialiştilor citaţi de Mediafax, un alt motiv al fenomenului îl constituie faptul că pomii sînt atacaţi de o insectă minieră care consumă mezofilul frunzei, adică stratul dintre cele două epiderme.

TRAFIC INTERZIS. Circulaţia automărfarelor pe teritoriul Ungariei este interzisă de marţi noaptea pînă miercuri noaptea, ziua de miercuri fiind declarată nelucrătoare, deoarece se celebrează "Sărbătoarea Florilor", anunţă Poliţia de Frontieră Română. Automărfarele nu vor putea circula pe teritoriul Ungariei pînă în această seară.  Conform legislaţiei ungare, şoferii automărfarelor vor avea obligaţia să staţioneze în parcările special amenajate pînă la încheierea perioadei de restricţionare a circulaţiei pe drumurile publice.

CLOPOTE CU GPS. Catedrala Patriarhală va avea cinci noi clopote ce vor funcţiona pe baza unui sistem GPS, dar acestea vor "bate" pentru prima dată la 27 octombrie, la sărbătoarea Sfîntului Dimitrie cel Nou, cînd va fi resfinţit lăcaşul aflat în restaurare. Funcţionarea clopotelor, fabricate în Austria, va fi supravegheată de un computer cu receptor GPS pentru a da o precizie atomică ceasului şi pentru a programa "declanşarea" lor.

ARGEŞ. Reprezentanţii Prefecturii Argeş au anunţat ieri că toate cele 1.200 de dosare care au fost ridicate de anchetatori în luna iunie de la Serviciul Public Regim Permise Argeş au fost returnate, iar candidaţii pot fi reprogramaţi pentru a susţine examenul auto. Conform sursei citate, 500 din cele 1.200 de persoane ale căror dosare au fost ridicate de procurori în timpul percheziţiei din luna iunie de la Serviciul Permise s-au prezentat pentru a-şi reprograma şi susţine examenul.

CARBURANŢI. Rompetrol, controlat de grupul petrolier de stat KazMunaiGaz din Kazahstan, a redus ieri preţul motorinei cu patru bani pe litru şi a menţinut tarifele actuale pentru benzină. Cele două tipuri de motorine comercializate de Rompetrol, Efix şi Super Euro 5, costă astfel 4,3 lei pe litru, respectiv 4,59 lei pe litru.

HARGHITA. Jumătate din locuinţele comunei harghitene Gălăuţaş, sediul Poliţiei, al gării şi al dispensarului medical au rămas luni seară fără curent electric din cauza datoriilor neachitate la Electrica de către fabrica de prelucrare a lemnului la care sînt branşaţi. Nemulţumiţi de această măsură, peste o sută de localnici au protestat luni seară în faţa Primăriei localităţii.

HUNEDOARA. Circulaţia pe DN 7, la intrarea în municipiul Orăştie dinspre Deva, va fi îngreunată din cauza unor lucrări la infrastructura rutieră, care au început luni şi durează aproximativ 10 zile, anunţă Centrul Infotrafic al Poliţiei Române. Reparaţiile vor afecta o porţiune de trei kilometri din DN7, iar traficul se va desfăşura, pînă la sfîrşitul lunii august, pe un singur fir, dirijat de semafoare. Rutele ocolitoare sînt DN66 – Simeria Veche – Haţeg – Petroşani – Tîrgu-Jiu – DN 67 – Tîrgu-Jiu – Rîmnicu-Vîlcea şi DN 1 – Alba-Iulia – Turda – Cluj – Napoca – Oradea. (M.H.)

×
Subiecte în articol: observator