x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Info

Info

22 Aug 2008   •   00:00

22 august 2008



BUCUREŞTI. Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) nu va putea face astăzi programări pentru examenul pentru obţinerea permisului auto, deoarece va fi întreruptă legătura între serviciile publice comunitare şi sistemul informatic central. Totuşi, cei care vor să depună actele necesare eliberării permiselor de conducere şi certificatelor de înmatriculare pot face acest lucru astăzi, cu menţiunea că aceste documente nu vor putea fi tipărite în această zi.

HUNEDOARA. Un aparat care poate detecta folosirea telefoanelor mobile şi a sistemelor hands-free în timpul examenelor a fost testat ieri la Deva, de preşedintele comisiei de Bacalaureat, cu scopul prevenirii copiatului la proba scrisă de Limba şi literatura română. Dispozitivul va fi brevetat ca invenţie în toamna acestui an.

ACORD PNL-PNŢCD. PNL şi PNŢCD au parafat  ieri acordul politic privind participarea în comun la alegerile  parlamentare din acest an. Liberalii le vor ceda ţărăniştilor 30 de colegii uninominale, în care membrii PNŢCD vor candida sub denumirea şi sigla PNL. Acordul politic va fi supus aprobării forurilor competente din fiecare partid şi apoi semnat de preşedintele PNL, Călin Popescu-Tăriceanu, şi preşedintele PNŢCD, Marian Petre Miluţ.

ARAD. Cinci persoane şi-au pierdut viaţa ieri pe DN 69 – Arad – Timişoara, după ce autoturismul în care se aflau a fost spulberat de un tir care a intrat pe contrasens. Potrivit poliţiştilor, accidentul a avut loc în jurul orei 8:00, la ieşirea din Şagu, spre Timişoara. (A.A.)

DEPUTAT, LA JUDECATĂ. Deputatul liberal Ioan Hoban a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, pentru că ar fi intervenit, în perioada în care deţinea funcţia de consilier local în Baia Mare, în achiziţionarea de către firma Kaufland a unui teren supraevaluat, obţinînd un profit de 490.000 de euro. Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, competenţa acestei instanţe de judecată fiind atrasă de calitatea de parlamentar a lui Hoban.

EVENIMENT LA ICR. Bucureştenii sînt invitaţi la joc de-un taraf oltenesc extraordinar. Muzicanţii din Greceşti – Dolj vin la Institutul Cultural Român (ICR) la invitaţia lui Grigore Leşe. Joi, 28 august 2008, lăutarii vin să cînte şi să-i încînte pe cei ce vor dori să calce pragul ICR, după orele 18:00. Întîlnirea de la ICR face parte din cadrul proiectului Ultimii Rapsozi, iniţiat de Grigore Leşe, Jurnalul Naţional este partener media al acestui proiect. Accesul este liber. (Costin Anghel)

CRAIOVA. Patru persoane acuzate că au obţinut, în baza unor documente falsificate, credite de la bănci sau alte unităţi de creditare au fost arestate ieri de magistraţii Judecătoriei Segarcea, poliţiştii anunţînd că există date că în acest caz ar fi implicate în jur de 100 de persoane. Prejudiciul total cauzat unităţilor de creditare nu a fost stabilit, însă este estimat în jur de 200.000 RON.

DÎMBOVIŢA. Sute de cetăţeni din zece localităţi dîmboviţene au format ieri un "lanţ uman" pe DN 7, alăturîndu-se poliţiştilor pe tronsonul de 61 de kilometri care străbate Dîmboviţa pentru a atrage atenţia şoferilor să conducă preventiv, pînă la limita evitării oricărui pericol.

ARGEŞ. Cîteva rămăşite umane au fost descoperite ieri-dimineaţă într-o zonă greu accesibilă din Munţii Piatra Craiului. Conform primelor verificări, scheletul ar aparţine unui bucureştean dat dispărut în luna iunie 2003. Rămăşiţele vor fi supuse unei expertize medico-legale. (Elly Cristea)

FORŢE AERIENE. Două dintre cele cinci radare FPS 117, pentru supravegherea de mare înălţime ale Forţelor Aeriene Române, au fost modernizate de compania americană Lockheed Martin. "Sistemele modernizate includ electronică de ultimă oră, instalată într-un singur container, permiţînd ca sistemul să fie mai uşor de transportat şi de întreţinut. Aceste modernizări vor determina şi o scădere însemnată a costurilor anuale de întreţinere", a declarat Rose Sweeney, directorul programului. Această acţiune va extinde durata de viaţă a radarelor cu 15-20 de ani. (R.B.)

ANRCTI. Premierul Tăriceanu l-a numit pe deputatul independent Liviu Nistoran preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii, acesta înlocuindu-l pe Dan Georgescu, eliberat din funcţie la începutul săptămînii. Nistoran a înfiinţat mai multe companii de telecomunicaţii, cum ar fi Globalnet sau Netcom.

FOCŞANI. Un seif de mari dimensiuni a fost spart, în noaptea de miercuri spre joi, din incinta Show-room-ului Skoda, situat pe Calea Munteniei, din Focşani. Furtul a fost descoperit ieri-dimineaţă, de către angajaţii care au venit la serviciu. Aceştia au anunţat imediat Poliţia, care a declanşat cercetările pentru identificarea autorilor. În seif se aflau 13.000 de lei.

BRĂILA. Doi bărbaţi au murit ieri, după ce s-au electrocutat de la un frigider. Cei doi, bunic şi nepot, zugrăveau bucătăria din propria locuinţă, cînd se pare că tînărul de 24 ani a împins un frigider pentru a face loc uneltelor de lucru. A fost electrocutat, iar bătrînul, de 78 ani, a încercat să îl salveze, dar a avut aceeaşi soartă.

TÎRGOVIŞTE. Peste 50 de actori ai Teatrului "Tony Bulandra" şi ai Teatrului pentru Copii şi Tineret Mihai Popescu din Tîrgovişte au protestat ieri spontan în faţa primăriei din municipiu, nemulţumiţi că instituţiile în care lucrează şi care sînt autonome vor fi trecute în subordinea Direcţiei de Cultură.

×
Subiecte în articol: observator