x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Info

Info

02 Sep 2008   •   00:00

2 septembrie 2008

DELTA DUNĂRII. Mai multe panouri reprezentînd probleme din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării au fost dezvelite ieri la Tulcea în prezenţa ministrului Mediului şi Dezvoltării Durabile, Attila Korodi, şi a guvernatorului Deltei, Paul Cononov. Cei doi nu au precizat de ce, în loc să rezolve problemele rezervaţiei, au decis să le afişeze pe panouri şi să le amplaseze în localităţile din Deltă şi pe navele-pasager.

OTOPENI. Un muncitor a murit şi alţi doi au fost răniţi ieri, după ce schela pe care o împingeau în curtea unei firme a atins cabluri de înaltă tensiune şi au fost electrocutaţi. Cei doi răniţi sunt internaţi în Secţia de chirurgie, cu politraumatisme şi arsuri pe 15-20 la sută din suprafaţa corpului. Un procuror de la Parchetul Judecătoria Buftea va verifica dacă cei trei muncitori lucrau legal, dacă s-au respectat normele de protecţia muncii şi dacă există elemente care să ducă la începerea urmăririi penale.

CAZUL "PERMISELE". Şeful Serviciului permise Auto Argeş, Codruţ Gheorghe Vlăsceanu, va rămîne în continuare în arest preventiv, după ce Curtea de Apel Bucureşti a respins ieri, ca nefondată, cererea acestuia de eliberare pe cauţiune. Instanţa a dispus restituirea către inculpat a sumei de 25.000 de lei. Vlăsceanu e acuzat, alături de alte 19 persoane, de implicare în filiera permiselor auto eliberate ilegale în judeţul Argeş. (M. Pasă Petru)

SINAIA.
Cel mai cunoscut tren din lume a poposit ieri, ca în fiecare toamnă, în gara din Sinaia. Luxos, dar şi misterios, Orient Express a pornit în călătorie de la Paris şi urmează să ajungă la Istanbul. Trenul are o capacitate de 100 de locuri şi 15 vagoane. În ciuda preţului, o călătorie de la Paris la Istanbul costă 850 de euro, vestita garnitură este plină. În timpul regimului comunist, legendarul tren nu a circulat prin România, fiind interzis. (Laura Calciu)

MEHEDINŢI.
Traficul pe calea ferată pe ruta Timişoara – Bucureşti a fost întrerupt ieri între orele 7:30 şi 13:00, din cauza unei locomotive ce a deraiat în urma unei manevre greşite, la mai puţin de 100 de metru de Gara Orşova. Peste 500 de călători care se îndreptau dinspre Timişoara spre Bucureşti au fost coborîţi din două trenuri Intercity şi unul personal în staţia Valea Cernei, fiind transbordaţi cu autocarele pînă în Gara Orşova, de unde şi-au reluat călătoria. (Dumitru Stoichiţa)

CFR. De ieri, CFR Călători a activat serviciul de rezervare online a legitimaţiilor de călătorie în trafic intern pentru persoane juridice – în calitate de firme acreditate. Rezervările se pot face la toate trenurile şi la toate clasele, în limita unui procent din totalul locurilor puse în vînzare pe tren şi stabilit de CFR Călători. Relaţii pentru acreditări şi informaţii la telefon 0731/99.01.29, de luni pînă vineri, în intervalul orar 9:00 şi 15:00 sau pe www.cfr.ro/calatori/.

SOCIAL. În perioada 1 octombrie-15 decembrie, românii pot merge în staţiunile balneo prin programe speciale. Astfel, pachetul "Decada balneară" include nouă nopţi de cazare, cu pensiune completă, la preţul de 650 de lei de persoană, la hotel de 2*, şi 750 de lei, cu cazare la 3*. Sejurul include şi şapte zile de tratament. "O săptămînă de refacere în staţiunile balneare" cuprinde şase nopţi cazare, cu mic dejun şi două şedinţe de tratament pe zi. Tarifele variază de la 200 la 330 de lei, în funcţie de structura de cazare. (E.S.)

CARBURANŢI. Petrom a redus ieri preţul benzinei vîndute în staţiile proprii cu patru bani pe litru, dar va menţine aceleaşi tarife la motorină. Preţurile pot varia cu 5% de la o staţie la alta, conform strategiei Petrom. Săptămîna trecută, Petrom, companie controlată de grupul austriac OMV, a redus cu cinci bani pe litru preţurile la motorină. Reducerile se datorează scăderii cotaţiilor internaţionale ale barilului de ţiţei. (D.I.)

ARESTAT. Cătălin Mavrichie, presupusul criminal al lui Mihai Pârvu, zis Caiac, va fi externat azi din Spitalul Judeţean de Urgenţă şi va fi escortat în arestul IJP Dolj. Magistraţii Tribunalului Dolj au emis vineri seară mandat de arestare preventivă pe numele lui Mavrichie, acesta fiind acuzat de omor calificat şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce marţi dimineaţă l-ar fi împuşcat mortal pe partenerul său de poker, Mihai Pârvu, zis Caiac.

ACCIDENT ZAMFIR. Doi poliţişti de la Circulaţie, inspectorul principal Cristian Andrieş, şef de tură în dispeceratului BPR, şi agentul Cristian Joiţa, lucrător în dispeceratul BPR, sînt cercetaţi pentru modul în care au preluat evenimentul şi au coordonat intervenţia la locul accidentul în care a fost implicat vineri naistul Gheorghe Zamfir.


BUCUREŞTI.
O persoană cercetată în cazul “mandatarilor” din Sectorul 5 din Capitală a fost eliberată din arest, în baza unei decizii a Tribunalului Bucureşti. Lucian Măruţă a fost pus în libertate aseară, instanţa dispunînd ca acesta să nu părăsească oraşul timp de 30 de zile. În dosarul “mandatarilor” anchetatorii cercetează modul în care mai multe persoane ar fi sustras de la mai mulţi bătrîni acte de proprietate şi de identitate, vînzîndu-le ulterior proprietăţile.

 
DECES. Sorin Gheorghiu a părăsit ieri scena lumii. La 28 septembrie, cunoscutul actor ar fi împlinit 69 de ani. Gheorghiu a jucat pe scenele teatrelor din Arad, Piteşti sau Giurgiu. La Teatrul de Comedie a avut roluri în piese precum “Arma lui Arhimede”, “Procesul”, “Slugă la doi stăpîni”. Gheorghiu s-a făcut remarcat şi în rolurile din filmele “Examen”, “Secretul lui Nemesis”, “Roşia de un kilogram”.


BUZĂU. O persoană a murit şi alte zece au fost rănite într-un accident de circulaţie produs ieri-dimineaţă în afara localităţii Oreavu. Un microbuz în care se aflau 11 persoane s-a răsturnat în afara părţii carosabile, pe DN2 E85, din cauza exploziei unui pneu. Microbuzul aparţinea unei firme de construcţii care avea de executat lucrări în Dîmboviţa, iar muncitorii erau din zona Rîmnicu-Sărat şi urmau să ajungă la serviciu.

REPATRIERE. Militarul român ucis duminică în Afganistan va fi repatriat mîine, înmormîntarea urmînd să aibă loc joi, a declarat Andreea Dumitru, purtătorul de cuvînt al MApN. Conform sursei citate, trei dintre cei patru militari români răniţi duminică în timpul unei misiuni de patrulare sînt internaţi la spitalul din Kandahar, starea lor fiind gravă, dar stabilă. (Elly Cristea)

×
Subiecte în articol: observator