x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Info

Info

09 Sep 2008   •   00:00

PELAGRĂ LA BÎRLAD. Un bărbat de 41 de ani a fost diagnosticat cu pelagră, boală foarte rară în România, caracteristică perioadei de foamete din anii ’40. Potrivit medicilor Spitalului de Adulţi Bîrlad, boala a apărut din cauza deficitului foarte mare de vitamina B din organism, ca urmare a subalimentaţiei şi pe fondul consumului exagerat de alcool. De altfel, specialiştii susţin că este singurul caz de pelagră cu care s-a confruntat unitatea spitalicească bîrlădeană în ultimele decenii.



PELAGRĂ LA BÎRLAD. Un bărbat de 41 de ani a fost diagnosticat cu pelagră, boală foarte rară în România, caracteristică perioadei de foamete din anii ’40. Potrivit medicilor Spitalului de Adulţi Bîrlad, boala a apărut din cauza deficitului foarte mare de vitamina B din organism, ca urmare a subalimentaţiei şi pe fondul consumului exagerat de alcool. De altfel, specialiştii susţin că este singurul caz de pelagră cu care s-a confruntat unitatea spitalicească bîrlădeană în ultimele decenii.

OLT. Preşcolarii din satul Mandra, comuna Văleni, vor merge la grădiniţă în camera de oaspeţi din casa îngrijitoarei, la fel ca anul trecut, pentru că grădiniţa lor este în construcţie de peste un an şi lucrările au fost stopate din lipsa banilor. Potrivit viceprimarului din Văleni, Alexandru Raicu, în casa de oaspeţi a îngrijitoarei condiţiile sînt foarte bune şi copiii s-au obişnuit, iar părinţii sînt mulţumiţi că imobilul se află foarte aproape de casele lor.

“COCAINA PENTRU VIP-URI”. Fiul omului de afaceri Ion Ţiriac a fost audiat din nou luni de judecători în dosarul “Cocaina pentru VIP-uri”. Ion Alexandru Ţiriac şi-a susţinut în continuare nevinovăţia şi a declarat că nu a deţinut niciodată droguri şi nu a văzut pe nimeni din anturajul său consumînd asemenea substranţe. Cazul este rejudecat ca urmare a unei decizii a instanţei supreme. (M.P)

HARGHITA. Mai multe gropi, cauzate de alunecări de teren şi de deplasarea stratului asfaltic, au apărut pe diferite porţiuni ale DJ 131, ce leagă Harghita de Covasna şi Braşov, pentru a cărui reabilitare s-a cheltuit pînă în prezent aproximativ un milion de euro. Tot pe DJ 131, pe două porţiuni situate între localităţile Ocland şi Sînpaul, s-a deplasat stratul de asfalt, specialiştii apreciind că acesta este efectul căldurii mari şi a transportului greu de marfă.
Reparaţiile vor fi făcute de compania executantă pe cheltuială proprie, lucrările efectuate anul trecut fiind încă în perioadă de garanţie.

MUREŞ. O tînără de 19 ani este cercetată de poliţiştii din Luduş, după ce duminică a fost oprită în trafic, întrucît conducea avînd o alcoolemie aproape de nivelul comei alcoolice. Ea riscă acum o pedeapsă cuprinsă între 1 şi 5 ani închisoare.

BISTRIŢA-NĂSĂUD.
Peste 50 de angajaţi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bistriţa-Năsăud, în frunte cu directorul, au dat în judecată instituţia în care lucrează, pentru salarii mai mari cu 50 la sută. Funcţionarii cer instanţei să oblige instituţia să le acorde suplimentul de post, în cuantum de 25% în plus la salariu, şi suplimentul corespunzător treptei de salarizare, de asemenea de 25% în plus la salariu. Cele două suplimente, deşi sînt prevăzute în Legea 188/1999, nu au fost acordate pînă acum.

BUCUREŞTI. Conducerea maternităţii Spitalului Giuleşti a declanşat luni o anchetă în cazul unor bebeluşi care prezentau leziuni pe corp ce nu erau de natură infecţioasă. Conform declaraţiei lui Adrian Toma, şef de secţie la unitatea sanitară bucureşteană, este vorba despre patru bebeluşi de la secţia pentru copii născuţi prematur, care au fost arşi deoarece o asistentă a încurcat spirtul cu un alt dezinfectant, mai puternic. Ca urmare, pe pielea copiilor s-au format nişte cruste.

DÎMBOVIŢA. Un tînăr de 22 de ani, şef de echipă al unei firme specializate pe sisteme de securitate din Bucureşti, a fost prins în flagrant luni de poliţiştii din Pucioasa, în timp ce încerca să fure un autoturism marca Volkswagen. Potrivit şefului Poliţiei Pucioasa, comisar Sorin Păun, tînărul “rupsese capacele de la contact, desfăcuse partea electrică şi capacul de la tabloul de siguranţă. S-a întocmit dosar penal, împotriva autorului propunîndu-se măsura arestării preventive”. Hoţul este în evidenţa poliţiei ca şi consumator de droguri.

AMENDĂ PENTRU ÎNTÎRZIERE.
Inspectorii Primăriei Sectorului 2 au amendat cu 100 de milioane de lei vechi S.C. Euroconstruct Trading 98 SRL, care execută lucrări de reabilitare pe Strada Andronache, pentru că luni dimineaţă şantierul era părăsit şi nesemnalizat, fapt ce punea în pericol circulaţia auto şi pietonii. Edilul Sectorului 2, Neculai Onţanu, solicită primarului Sorin Oprescu sprijin în urgentarea lucrărilor derulate de PMB la una din principalele artere ale Sectorului 2, care asigură un trafic intens între Ilfov şi Bucureşti.

PETARDE. Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a aprobat “rugămintea” Primăriei Capitalei de a-şi instala “puncte de tragere a materialelor pirotehnice” atît în curtea interioară, cît şi pe acoperişul Palatului Parlamentului. Angajaţii Primăriei vor trage petarde şi focuri de artificii de pe Parlament şi din curtea acestuia în perioada 20-21 septembrie, cu ocazia evenimentului denumit “Zilele Bucureştilui”, iar pe faţada Casei Poporului se vor face proiecţii gigant. (D.P)  

×
Subiecte în articol: observator