x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Info

Info

15 Sep 2008   •   00:00

15 septembrie 2008



LOTO
Premiul pe care l-a pus în joc Loteria Română la tragerea 6/49 de ieri s-a ridicat la şapte milioane de euro. Valoare la care s-a ajuns după ce organizatorii au suplimentat cu un milion de lei fondul de cîştiguri la categoria I, unde era înregistrat un report de patru milioane de lei. La 18 septembrie va avea loc o tombolă aniversară, pentru care se pun în joc 100 de premii a cîte 10.000 de lei fiecare. Pot participa toţi cei care joacă la Tragerea Specială Loto 6/49 Aniversară.

VIZARE PERMISE ARMĂ

Poliţia Română va declanşa de astăzi acţiunea naţională de vizare a permiselor de armă şi a atestatelor de colecţionar. Conform evidenţelor Poliţiei din Registrul Naţional al Armelor, există, la nivel naţional, 68.143 de persoane fizice autorizate care trebuie să se prezinte pentru vizarea permisului. Acestea deţin 95.194 de arme letale, din care: 83.048 de arme cu destinaţia vînătoare; 10.060 de arme cu destinaţia tir sportiv; 793 de arme de apărare şi pază. (M. Răducanu)

FĂRĂ TURIŞTI
Temperatura a coborît ieri-dimineaţă la –2 grade Celsius în Masivul Ceahlău. Potrivit şefului Serviciului Salvamont Neamţ, Raul Papalicef, pe munte se înregistrează deja porţiuni îngheţate. Şi în staţiunea Durău, temperatura aerului a coborît la –1 grad Celsius. În ultimele 48 de ore, în masiv a plouat, fiind înregistrat şi fenomenul de burniţă pe timpul nopţii. La cabanele Dochia şi Fîntînele nu au fost turişti deloc în acest week-end.

VRANCEA
Agentul Cătălin Vatră a fost acroşat şi tîrît cu Jeep-ul pe asfalt 15 m de un şofer, pentru că îi ceruse să scoată maşina oprită de pe carosabil. Incidentul s-a petrecut ieri, chiar pe DN 2 E 85, la piaţa de struguri din Urecheşti, judeţul Vrancea, amplasată pe marginea drumului european. Pentru un kilogram de struguri, şoferul Gheorghe Gârboiu (44 ani) şi-a lăsat bolidul pe prima bandă de mers a drumului european, încurcînd traficul rutier. Nu a luat în seamă atenţionările agentului de poliţie să elibereze carosabilul, şi-a cumpărat liniştit struguri, iar cînd s-a întors la maşină, supărat că poliţistul i-a cerut să îi prezinte actele la control, l-a acroşat pe acesta cu maşina şi tîrît pe asfalt 15 m. Şoferului i s-a reţinut permisul de conducere şi este cercetat pentru ultraj asupra organului de poliţie. (Dana Lepădat)

DREPTURILE DE AUTOR
În Capitala noastră va avea loc Conferinţa Europeană a Dreptului de împrumut Public, privind drepturile de autor ale scriitorilor asupra operelor din biblioteci. Participanţii iau în discuţie dreptul legal al autorilor de a fi recompensaţi în urma împrumutării sau a folosirii operelor lor de către utilizatorii bibliotecilor publice. Evenimentul se va desfăşura în perioada 19-21 septembrie şi va fi găzduit de Uniunea Scriitorilor din România (USR), a anunţat preşedintele USR, Nicolae Manolescu.

ELEVI PROTEST
Elevi, părinţi şi profesori de la Liceul Teologic Romano-Catolic din Cluj-Napoca au protestat faţă de comasarea cu un alt liceu cu predare în limba maghiară, "Bathory Istvan", decisă de Ministerul Educaţiei. Protestatarii, de ordinul zecilor, s-au postat în faţa Bisericii Romano Catolice Sfîntul Mihail, înarmaţi cu pancarte în limba maghiară prin care cereau să nu li se ia şcoala şi numeau decizia drept o "naţionalizare cu acordul Bisericii". (L.A.)

CONSTANŢA
Porturile au fost închise mai multe ore în cursul nopţii de sîmbătă spre duminică, iar traficul pe Canalul Dunăre – Marea Neagră a fost restricţionat din cauza vremii. Potrivit reprezentanţilor Căpităniei Zonale Constanţa, manevrele au fost suspendate în porturile Constanţa Nord, Constanţa Sud maritim şi fluvial din cauza vîntului puternic, care sufla cu aproximativ 70 de kilometri pe oră. (E.S)

CRAIOVA
Un proxenet căutat de autorităţi de aproape jumătate de an, membru al clanului ţigănesc Dragavei, a fost "săltat" de mascaţi chiar de la propria nuntă. Poliţiştii de la BCCOA Craiova au spart nunta, descinzînd în forţă în Restaurantul Olimp, unde avea loc petrecerea. În timpul chefului, ţiganii s-au trezit că în local au dat buzna mascaţii şi jandarmii, iar mirele Viorel Călin, zis Gonţu, şi alţi patru nuntaşi au fost arestaţi sub acuzaţia că au trimis în Italia 11 minore pe care le-au obligat să se prostitueze. (M.G.)

DÎMBOVIŢA
Un conducător auto din localitatea Cojasca, judeţul Dîmboviţa, a fost înjunghiat mortal aseară de o persoană rămasă deocamdată neidentificată, în urma unui conflict iscat la un semafor care semnaliza o lucrare pe un drum situat în localitatea Cătunu. Potrivit reprezentanţilor IJP Dîmboviţa, din primele cercetări reiese că şoferul s-a certat cu un bărbat aflat într-o căruţă, iar acesta, după un schimb de cuvinte, l-a lovit cu cuţitul direct în inimă.

×
Subiecte în articol: observator