x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Info

Info

01 Oct 2008   •   00:00

1 octombrie 2008



TELEFONIE CU 10 CIFRE    
Abonaţii furnizorilor de servicii de telefonie fixă vor putea fi apelaţi de azi  prin formarea întregului număr naţio­nal de zece cifre (prefix + număr local), pentru toate apelurile locale sau naţionale. Numerele pentru servicii de interes public la nivel naţional sunt formate acum din 4 cifre prin adăugarea cifrei 1 înaintea numărului vechi. Numărul unic pentru apeluri de urgenţă – 112 – rămâne neschimbat.

VÂLCEA
Patru bărbaţi care au lovit cu pumnii şi picioarele doi poliţişti au fost reţinuţi ieri de procurori. Cei patru sunt acuzaţi de ultraj, ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea ordinii şi a liniştii publice, după ce au bătut doi poliţişti chemaţi pentru a aplana un scandal.

VRANCEA
Manole Merchea a fost învestit ieri pentru a doua oară în funcţia de subprefect. În urmă cu doi ani, Merchea a fost nevoit să demisioneze pentru că fiul său de 17 ani a dărâmat gardul de beton al unui stadion din Focşani chiar cu maşina instituţiei. (Dana Lepădat)

POLIŢIŞTI – FURT
Cinci poliţişti de frontieră din Bechet sunt cercetaţi că ar fi furat ţigări din două TIR-uri. Potrivit anchetatorilor, împotriva celor cinci a fost începută urmărirea penală pentru delapidare, abuz în serviciu contra intereselor pu­blice şi furt calificat. În acelaşi caz, anche­tatorii cercetează şi doi civili, care fac parte din anturajul acuzaţilor. (M.G.)

BISTRIŢA-NÂSÂUD
Doi directori ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) sunt urmăriţi penal pentru neglijenţă în serviciu. Decizia a fost luată în urma unei rezoluţii a procurorului de caz, deşi poliţiştii i-au găsit nevinovaţi pe Marin Rus şi Adela Cârcu – director general, respectiv director adjunct al DGASPC, în cazul copilului mort la o asistentă maternală.

PARCUL BORDEI
Consilierii locali ai Sectorului 1 vor cere Guvernului trecerea Parcului Bordei, în suprafaţă de 33.000 mp şi a construcţiilor proprietate privată, din administrarea Consiliului General al Capitalei în a sa. Scopul este de a reface total zona verde, inclusiv  suprafaţa de 5.000 mp deţinută de Costică Constanda. "Vom preveni o nouă tentativă a majorităţii PD-L-PNG din Consiliul General de a da dreptul vreunui apropiat să construiască blocuri în Parcul Bordei", a spus primarul Andrei Chiliman. (M.A.C.)

LEGI PENTRU PLAJE
Plajele din intravilan şi cele din extravilan trec din administrarea Ministerului Mediului în cea a consiliilor locale şi, respectiv, a consiliilor judeţene, după ce ieri Camera Deputaţilor, for decizional, a adoptat proiectul legislativ iniţiat de PSD. Tot ieri, deputaţii au adoptat un alt proiect privind construirea unei şosele costiere, pentru care există 15 milioane de euro, fonduri structurale, potrivit deputatului PSD Alexandru Mazăre.

CREŞTERILE ZILEI
Salariul minim brut pe ţară creşte de la 500 la 540 de lei, începând de astăzi, urmând ca de la 1 ianuarie 2009 să fie majorat la 600 de lei, pentru un program complet de lucru de 170 de ore în medie pe lună. Reamintim că tot de astăzi creşte şi punctul de amendă pentru contravenţiile rutiere la 54 de lei. Un punct de amendă reprezintă 10% din salariul minim brut pe ţară.

VERDICT AŞTEPTAT LA CCR
Curtea Constituţională a României (CCR) este aşteptată astăzi să decidă în cazul sesizărilor PD-L de neconstituţionalitate a Regulamentelor Senatului şi Camerei Deputaţilor privind punerea sub urmărire penală a miniştrilor care sunt şi parlamentari. Sesizările PD-L trebuiau să fie luate în discuţie în urmă cu două săptămâni, însă Curtea a amânat pentru 1 octombrie dezbaterile din cauza absenţei unuia dintre judecători, fapt care a făcut imposibilă constituirea plenului. (V. Fotache)

TÂRGOVIŞTE
Tinerii implicaţi luni seară într-un scandal cu arme de foc şi săbii s-au luat ieri din nou la bătaie. Cele două bande s-au întâlnit la un restaurant, s-au alergat şi înjurat şi s-au bătut cu pietre şi sticle. O persoană a fost rănită. Toţi cei implicaţi în conflictul de ieri au fost audiaţi la sediul Poliţiei municipiului Târgovişte.

ARGEŞ

Tavanul unui imobil din comuna argeşeană Buzoieşti s-a prăbuşit ieri peste două persoane. Proprietarul imobilului şi un zilier încercau să demoleze construcţia. Muncitorul a fost prins sub dărâmături cu faţa în jos şi şansele lui
de supravieţuire sunt foarte mici. Poliţia a deschis o anchetă pentru a stabili cine este responsabil pentru cele întâmplate. (Elly Cristea)

PASAJUL BĂNEASA
Consilierii locali ai Sectorului 1 au aprobat alocarea a trei milioane de euro pentru lucrările de montare a utili­tăţilor la Pasajul Băneasa, pentru a evita blocarea proiectului. "Primăria Capitalei nu a alocat suma necesară, motiv pentru care lucrările la Pasajul Băneasa riscau să rămână blocate un an", a spus primarul Andrei Chiliman (foto).

PALINCĂ FĂRĂ ACCIZE
Deputaţii au votat ieri în unanimitate eliminarea accizelor la producţia de ţuică şi rachiu de fructe destinată consumului propriu în gospodăriile individuale, pentru o cantitate de 250 de litri de alcool pur, echivalentul a 500 de litri de palincă şi 750 litri de ţuică. Pro­iectul încalcă normele europene care permit o producţie proprie în gospodării de doar 50 de litri de alcool pur. (Dana Piciu)

PROGRAM EXTINS
Preşcolarii şi elevii din clasele I-VIII ar putea beneficia de programul "Laptele şi cornul" indiferent dacă urmează
cursurile din învăţământul de stat sau privat. Senatul a adoptat ieri cu 40 de voturi pentru şi unul împotrivă o modificare în acest sens la Ordonanţa 95-2008 privind extinderea programului "Cornul şi laptele". Decizia finală va fi luată însă de Camera Deputaţilor. (A. Nine)

INFORMATIZARE RURALĂ

82% din rezidenţii din mediul rural, cu vârste între 16 şi 65 de ani, afirmă că îşi doresc să folosească serviciile oferite de calculator, iar 47% sunt dispuşi să înveţe să utilizeze internetul, arată un sondaj IRSOP. Studiul a fost realizat în iunie-iulie în loca­li­tăţi defavorizate incluse în Proiectul "Economia bazată pe cunoaştere": 208 co­mune şi 47 de oraşe mici unde au fost instalate calculatoare şi unde se furnizează net de bandă largă.

×
Subiecte în articol: observator