x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Info

Info

04 Oct 2008   •   00:00

4 octombrie 2008



DIURNE MĂRITE
Diurnele şi sumele alocate pentru cazare miniştrilor, secretarilor de stat, precum şi celorlalţi funcţionari aflaţi temporar în misiune în străinătate vor creşte. Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern, în cazul premierului diurna este majorată cu 50%, informează Mediafax. Conform anexei proiectului, în cazul miniştrilor diurna va fi de 82,90 sau 96 de dolari/euro în funcţie de state. Cea mai mare diurnă este pentru Irak (154 de dolari). Purtătorul de cuvânt al Executivului, Camelia Spătaru a afirmat însă că la Secretariatul Guvernului nu a fost înregistrată o astfel de hotărâre.

VERDE LA SAPARD!
Plăţile din bugetul naţional către beneficiarii programului SAPARD au fost reluate ieri. Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a livrat aproximativ 72 de milioane de euro, sumă aferentă unui număr de circa 600 de solicitări. Plăţile au fost sistate de către autorităţi în iulie, după ce Comisia Europeană a stopat decontarea cheltuielilor în urma deficienţelor constatate la un audit din iunie. (D.R.)

SCANDAL LA ARGEŞ

30 de persoane au forţat intrarea în Spitalul Judeţean de Urgenţă Argeş, unde este instituită carantină din cauza gri­pei. Din acest motiv, a fost nevoie de po­liţiştii şi jandarmii argeşeni. Vizitatorii nemulţumiţi l-au agresat verbal pe agentul de pază de la intrarea în unitatea sanitară, iar acesta a chemat în ajutor Poliţia şi Jandarmeria. Turbulenţii au fost conduşi la Secţia 4 de Poliţie din Piteşti pentru audieri şi stabilirea vinovăţiilor, zece persoane fiind amendate pentru tulburarea ordinii publice.

PROFII NU TREC PE LA FISC

Doar şapte profesori hunedoreni au trecut anul acesta pe la Administraţiile Financiare şi au declarat că dau meditaţii. Surse din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Hunedoara spun că profesorii care fac meditaţii pot fi prinşi că prestează astfel de activităţi doar dacă sunt reclamaţi. În Hunedoara sunt peste 5.000 de profesori. (Monalise Hihn)

LOTO 6/49
Peste 2,8 milioane de euro sunt puşi în joc la categoria I a tragerii de mâine la Loto 6/49. De altfel, la această categorie se înregistrează un report de peste 9,6 milioane de lei, informează Loteria Română. Potrivit unui comunicat al Lo­teriei Române, ultima dată marele premiu la Loto 6/49 a fost câştigat în urmă cu şapte săptămâni, pe 10 august, şi a fost în valoare de peste 3,8 milioane euro.

MUTABOR, LA BĂNEASA
Azi şi mâine, începând cu ora 18:00, vi­zitatorii Băneasa Shopping City se vor putea delecta urmărind piesa Mutabor. Pus în scenă de Pejo’s Wondering Dolls Theatre, din Sankt Petersburg, Rusia, Mutabor e un spectacol neconvenţional prin care spectatorii sunt invitaţi să interacţioneze cu actorii. În acelaşi loc, până la 10 octombrie, vizitatorii pot admira fotografii din cele trei ediţii ale Festivalului de Teatru pentru Copii "100, 1.000, 1.000.000 de poveşti".

ATERIZARE DE URGENŢÂ
O cursă Tarom care venea de la Münc­hen la Bucureşti a aterizat de urgenţă, ieri dimineaţă, pe aeroportul din Viena. Decizia a fost luată de comandantul aero­navei în urma unei avertizări la sistemul de depresurizare din cabina pasagerilor. Cei 37 de pasageri au fost îmbarcaţi în aeronava Tarom RO342, zborul de linie regulat Viena – Bucureşti.

GROPI – VASLUI
Primăria Vaslui a pierdut mai multe procese din cauza gropilor din asfalt. În aceste procese, firmele de asigurări au solicitat daune pentru maşini stricate din cauza gropilor, iar autorităţile locale nu mai pot contesta deciziile. Autorităţile locale vasluiene consideră injuste sentin­ţele date de judecători, în condiţiile în care, la încheierea procesului de consta­tare a pagubelor la faţa locului, nu a fost chemat vreun reprezentant al Primăriei.

HEPATITĂ LA SIBIU
Aproape 50 de copii au fost internaţi în spital fiind suspecţi de hepatită. Cu vârste cuprinse între 2 şi 8 ani, copiii au fost văzuţi de medicul din localitatea de domiciliu – Vurpăr – în ultimele zile, du­pă care au fost transferaţi la Sibiu. Potri­vit medicilor din cadrul Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu, copiii sunt în afara pericolului, însă controalele medicale în lo­calitate vor continua, ţinând cont de nu­­mărul mare de pacienţi. (D. Tomozei)

BERE ŞI VOTCĂ LA DECONT
Facturi de bere, mici, cosmetice şi încălţăminte pentru adulţi au fost decontate în schimbul alocaţiilor acordate copiilor aflaţi la asistentul maternal profesionist. Din acest motiv, Inspectorul general de stat de la Inspecţia Socială (IS), Maria Muga, a declarat că va solicita Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse să sesizeze Curtea de Conturi şi organele de urmărire penală în cazul Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului care au făcut acest lucru.

SUBVENŢII STUDENŢEŞTI
Studenţii care nu primesc loc în cămin vor beneficia de o sumă egală cu subvenţia de cămine-cantină. Anunţul a fost făcut ieri de Alianţa Naţională a Orga­nizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), care a mai precizat că săptămâna viitoare va cere Ministerului Educaţiei majorarea subvenţiei cu 40%.

×
Subiecte în articol: observator