x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Info

Info

18 Apr 2007   •   00:00
FOCAR. Prefectul judeţului Neamţ, Toader Mocanu, a declarat că este uimit şi dezamăgit de mizeria de pe Lacul Izvorul Muntelui şi a cerut autorităţilor să demareze de urgenţă acţiuni de ecologizare a zonei. "Soluţiile pe termen scurt constau în demararea unor ample acţiuni de colectare a deşeurilor menajere de pe lac, acţiuni care vor începe joi", a declarat prefectul Toader Mocanu. Prefectul a mai avut iniţiativa unei astfel de campanii de salubrizare a Văii Muntelui la începutul lunii iulie a anului trecut, a cărei finalizare s-a concretizat prin colectarea a 16 tone de PET-uri şi 110 metri cubi de deşeuri menajere. (Rompres)

CURĂŢENIE. Aproximativ 200 de voluntari au igienizat malurile Oltului, în cadrul unei acţiuni iniţiate de o firmă de îmbuteliere a apei minerale din Tuşnad, cu ocazia Zilei Pământului. Voluntarii au adunat deşeurile de la Miercurea Ciuc până la Băile Tuşnad, la graniţa cu judeţul Covasna. Cei 200 de voluntari sunt angajaţi ai APM Harghita, ai Societăţii de Gospodărire a Apelor, ai primăriilor Miercurea Ciuc, Sâncrăieni, Sântimbru, Sânsimion, Tuşnad Sat şi Băile Tuşnad, cât şi elevi din aceste localităţi. Deşeurile reciclabile vor fi folosite de firma specializată în acest domeniu, iar celelalte ajung la groapa de gunoi a fiecărei localităţi implicate în acţiune. (Rompres)

PLAJE. Plajele turistice vor fi predate la 1 mai concesionarilor care au contract cu Direcţia Apelor Dobrogea – Litoral, însă operatorii de plaje din Constanţa şi Mamaia susţin că nu îşi vor putea desfăşura activitatea câtă vreme Primăria Constanţa nu aprobă Planul de Urbanism Zonal (PUZ) întocmit de DADL. Directorul Ionel Manafu a declarat că PUZ-ul reglementează dotările de pe plaje, stabilind amplasarea beach-barurilor, şezlongurilor şi umbrelelor, precum şi înfiinţarea grupurilor sanitare şi a cabinelor de duş. Municipalitatea a respins, în ultima şedinţă de Consiliu Local, aprobarea PUZ-ului, deoarece nu avea avizul CJ Constanţa, iar documentul nu conţinea delimitarea domeniului public de cel privat. (Mediafax)

CERCETARE. Muzeul Naţional "Grigore Antipa" din Bucureşti a demarat în Geoparcul "Platoul Mehedinţi" o campanie de identificare a speciilor pe cale de dispariţie şi a habitatelor acestora. "În interiorul geoparcului există şi zone de intravilan a unor localităţi. Noi trebuie să depistăm dacă în acestea se află specii rare şi să dispunem protejarea şi stoparea agresării naturii din aceste locuri prin interzicerea oricăror activităţi umane", a precizat coordonatorul proiectului, dr.Viorica Tatale. Directorul Geoparcului, Cornel Mihăescu, a spus că în acest an cercetătorii vor stabili cu ce specii de plante şi animale dispărute trebuie repopulate anumite zone. Geoparcul "Platoul Mehedinţi" se întinde pe 106.000 de hectare şi serveşte la conservarea diversităţii biologice şi identificarea siturilor relevante pentru programul "Reţeaua Natura 2000".

×
Subiecte în articol: verde!