x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Infractori de la sate, temeţi-vă! De la 1 septembrie funcţionează Poliţia Rurală

Infractori de la sate, temeţi-vă! De la 1 septembrie funcţionează Poliţia Rurală

de Mediafax    |    31 Aug 2012   •   16:09
Infractori de la sate, temeţi-vă! De la 1 septembrie funcţionează Poliţia Rurală

Politia rurala din Ilfov - care va functiona, potrivit MAI, din 1 septembrie - va avea 31 de posturi si peste 250 de politisti, numarul acestora fiind stabilit in functie de situatia operativa existenta in fiecare comuna.

"In baza dispozitiei Inspectoratului General al Politiei Romane, la nivel national a fost elaborata Conceptia de eficientizare a activitatii structurilor de ordine publica din mediul rural. Conform noii Conceptii, la nivelul Inspectoratului de Politie al Judetului Ilfov, vor functiona 31 posturi de politie. Astfel, in mediul rural isi vor desfasura activitatea peste 250 de politisti", a anuntat intr-un comunicat IPJ Ilfov.

Potrivit sursei citate, numarul politistilor la un post de politie a fost stabilit in functie de situatia operativa existenta in fiecare comuna, respectiv trei-patru politisti/post de politie.

Principalele avantaje urmarite prin ajustarea conceptului initial si infiintarea posturilor de politie sunt: cresterea sentimentului de siguranta al cetateanului din mediul rural; reducerea timpului de interventie la evenimentele sesizate; posibilitate efectuarii unor actiuni cu forte marite fara a deplasa efective la distante foarte mari; imbunatatirea procesului de relationare politist-cetatean; eficientizarea activitatii; prezenta in teren a politistilor; cresterea gradului de cunoastere a populatiei si a gradului de relationare cu comunitatea; solutionarea cu operativitate a dosarelor penale; adaptarea unui program de lucru in functie de necesitatile operative din zona de competenta, conform aceleiasi surse.

Vechile posturi de Politie care functionau in mediul rural vor fi reinfiintate si vor functiona din nou, din 1 septembrie, dupa ce infractionalitatea in aceasta zona a crescut cu sase la suta in comparatie cu anul trecut, au anuntat, miercuri, oficialii Ministerului Administratiei si Internelor.

Potrivi surselor citate, infractionalitatea a crescut dupa ce, anul trecut, Politia Rurala a fost reorganizata, iar posturile au devenit aproape inexistente, in sensul in care acolo a ramas un singur lucrator, cu program intre 8.00 si 16.00.

Fara politisti in comune, spun oficialii MAI, furturile de animale, talhariile si infractiunile stradale au crescut cu sase la suta comparativ cu 2011.

In aceste conditii, de la 1 septembrie, vor functiona, la nivel national, 2.748 de posturi de Politie in mediul rural, la care vor lucra, in ture, cate patru-cinci persoane, sub coordonarea unui sef de post care isi va obtine functia in urma unui concurs, a precizat seful Politiei Romane, chestorul principal Petre Toba.

Pentru suplimentarea numarului de politisti la nivelul comunelor, aproape toata promotia noua de agenti de politie a fost incadrata in Politia Rurala. Potrivit lui Toba, cei mai multi dintre acestia vor fi nevoiti sa-si inchrieze locuinte, iar banii de chirie vor fi decontati de Ministerul Administratiei si Internelor.

×
Subiecte în articol: politia rurala ipj ilfov