x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Inghesuiala de robe la urne

Inghesuiala de robe la urne

04 Dec 2004   •   00:00

Magistratii romani au votat ieri pentru independenta. Peste 6.000 de judecatori si procurori i-au ales, din randul colegilor de breasla, pe cei 14 magistrati care vor forma primul Consiliu Superior al Magistraturii ales democratic.

MIRUNA PASA

APROAPE 100%. Doar doi magistrati de la Inalta Curte de Justitie au lipsit de la vot
La ora 15:00, judecatorii si procurorii din intreaga tara si-au lasat toate treburile deoparte, au supendat sedintele de judecata, au intrerupt anchetele pentru a-si alege viitorii reprezentanti in forul suprem al Justitiei, pentru urmatorii sase ani. Chiar si membrii Biroului Electoral Central au "fugit" pentru cateva zeci de minute de la treburile alegerilor "mari" pentru a-si pune votul in urne. Noul Consiliu Superior al Magistraturii este considerat esential pentru independenta Justitiei, pentru ca va prelua toate atributiile pe care le avea pana acum ministrul Justitiei in privinta carierei, sanctionarii si protectiei magistratilor.

INCIDENTE. Prezenta la vot a fost una de invidiat. Aproape toti magistratii si-au exprimat optiunile in alegerea Consiliului, iar scrutinul a fost aproape un moment de sarbatoare. Mai rar se intalnesc in aceeasi camera toti magistratii unei instante sau unui parchet, asa ca n-au ratat ocazia de a mai schimba o vorba, ca intre colegi. Au fost insa inevitabile si incidentele. Primul a aparut de la Parchetul Curtii de Apel Suceava, de unde, la ora fixata pentru votul din intreaga tara, existau informatii ca scrutinul se desfasurase deja de ore bune. "Voi sesiza plenul CSM si, daca se va hotari ca acest lucru afecteaza obiectivitatea alegerilor, ar putea fi repetate toate votarile Parchetelor de pe langa Curtile de Apel", ne-a declarat ieri presedintele Comitetului Electoral Permanent, judecatorul Nineta Anghelina. Un al doilea incident s-a petrecut la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Buletinele de vot venisera cu o eroare din tipografie: numele unuia dintre candidati era scris gresit. Asa ca alegerile de la Parchetul General pentru un singur loc prevazut in CSM au fost amanate pana pe 8 decembrie.

PREZIDIU. Comitetul electoral de la instanta suprema a fost condus de veteranul in magistratura Costica Ionescu

PRIMELE REZULTATE. Pana la ora inchiderii editiei, cativa dintre viitorii membri al Consiliului erau deja cunoscuti. Pentru cele doua locuri rezervate Inaltei Curti de Casatie si Justitie fusesera votati, de pe lista cu 11 candidati, judecatorii Lidia Barbulescu cu 46 de voturi si Anton Pandrea cu 33 de voturi. Din cei 103 magistrati ai Curtii Supreme au votat 101, iar un buletin de vot a fost introdus in urna fara vreo optiune. La Parchetul National Anticoruptie, dintre cei trei candidati a fost ales, pentru singurul loc prevazut in CSM, procurorul general Ioan Amarie. Voturile obtinute de Amarie s-au ridicat la 77 din cele 104 exprimate. Rezultatele partiale inregistrate pana la inchiderea editiei il indicau pe primul loc din cele patru prevazute pentru Curtile de Apel pe actualul secretar general al CSM, judecatorul Dan Lupascu, urmat de Iulian Galca de la Alba Iulia, Angela Harastasanu de la Brasov si de Viorel Andreies de la Cluj.

COMPONENTA CSM
La ora inchiderii editiei nu fusesera inca centralizate voturile procurorilor si nici cele ale judecatorilor de la tribunale si judecatorii. Dupa centralizare, lista alesilor va fi supusa validarii plenului din actualul CSM si al Senatului. Potrivit legii, noul CSM va avea 19 membri si urmatoarea componenta:
  • 3 membri de drept: procurorul general al Romaniei, ministrul Justitiei si presedintele Inaltei Curti de Justitie;
  • 9 judecatori alesi astfel: Inalta Curte de Justitie, doua locuri, pentru Curtile de Apel, patru locuri; pentru Tribunale doua locuri; pentru judecatorii un loc;
  • 5 procurori alesi astfel incat Parchetul General, PNA, Parchete de pe langa curtile de apel, tribunale si judecatorii sa aiba cate un reprezentant.
  • Si nu in ultimul rand, in premiera, doi reprezentanti al societatii civile validati de Senat.
  • ×
    Subiecte în articol: observator