Ce este un selfie? Conform Wikipedia, selfie este o fotografie autoportret, realizată digital şi postată pe reţelele de socializare. Fenomenul cunoaşte o deosebită amploare, fiind adeseori asociat, în situaţiile extreme, cu o tulburare psihică, specifică persoanelor care îşi petrec o mare parte a timpului în spaţiul virtual online şi au probleme cu socializarea. Indiferent că vorbim de naţionala Germaniei de fotbal, de preşedintele SUA, Barack Obama sau de Papa de la Vatican, toată lumea a avut parte cel puţin o dată de un selfie. Revista germană Focus notează că Ford a comandat un studiu pe tema selfie-ului la volan la nivel european. Rezultatele s-au dovedit îngrijorătoare. Unul din patru conducători auto a recunoscut că a făcut un selfie în timp ce conducea. Cele mai multe selfie-uri la volan au ajuns deja pe reţeaua de socializare Facebook.
Pericolul selfie la volan
La studiu au participat 7.000 de posesori de smartphone din toate ţările Europei cu vârsta cuprinsă între 14 şi 24 de ani. Tinerii au fost rugaţi să răspundă la întrebarea: „Ce vă distrage atenţia în timpul şofatului”? 25% dintre europeni au răspuns că sunt activi pe social-media, chiar navighează şi postează în timp ce conduc. Lideri la acest capitol sunt nemţii, cu 34%. Aproape toţi cei intervievaţi au recunoscut că sunt conştienţi de pericolele asumate, dar foarte mulţi dintre ei chiar şi-au asumat un selfie la volan. În acest caz, bărbaţii s-au dovedit mai curajoşi decât femeile. „Accidentul de maşină este principalul motiv de deces în rândul tinerilor. De aceea, Ford a lansat un chestionar pentru 5.000 de şoferi tineri din Germania, Franţa, Marea Britanie, Spania şi Italia. Alte câteva mii de chestionare online au fost trimise către şoferi tineri din restul ţărilor UE. „Smartphone şi selfie fac parte din viaţa cotidiană a tinerilor de astăzi, însă acestea nu au ce căuta la volan. Este deosebit de îngrijorător că foarte mulţi şoferi tineri recunosc că şi-au făcut deja selfie la volan. Vom face tot ce ne stă în putinţă să îi facem să conştientizeze ce pericole îşi asumă”, a declarat Jim Graham, managerul studiului.
Românii, fotografi la volan
În 2014 au fost semnalate mai multe accidente în urma cărora şoferii au recunoscut că tragedia a fost provocată de un selfie. La fel de îngrijorător este faptul că există grupuri şi pagini pe reţelele sociale în care tinerii sunt încurajaţi să posteze poze în timp ce conduc. Acestea pot fi găsite sub hashtagul #drivingselfie. Lideri la selfie-uri în Europa sunt britanicii, 33%, urmaţi de nemţi şi francezi 28%, români 27%, italieni 26%, spanioli 18% şi belgieni 17%. În schimb, lideri la folositul social media la volan sunt nemţii 35%, urmaţi de britanici 32%, belgieni 26%, români 25%, francezi 23%, şi italieni 21%. A face fotografii în timp ce conduci pare deja o banalitate. 97% dintre români au recunoscut că fotografiază în timp ce conduc. La mare distanţă se situează nemţii 55%, britanicii 43%, belgienii şi francezii 41%, italienii 40% şi spaniolii 32%.
Alte „primejdii” la volan
Studiul a scos la iveală experimental că un selfie răpeşte 14 de secunde din atenţia şoferului, în timp ce verificarea notificărilor de pe reţelele sociale ajunge chiar la 20%, suficient ca o maşină să atingă 100 de km/h într-o distanţă mai scurtă decât cinci terenuri de fotbal. Autoritatea care veghează asupra securităţii traficului pe autostrăzile din SUA, NHTSA, a dat publicităţii faptul că aranjarea părului în faţa oglinzii ne răpeşte patru secunde în timp ce suntem la volan, iar alegerea unui număr în telefon durează în medie şapte secunde. Studiul a mai arătat că cei mai mulţi şoferi depăşesc limita de viteză fără să considere că ar fi ceva în neregulă cu asta, aproape jumătate mănâncă şi beau în timp ce sunt la volan şi 40% au mărturisit că folosesc telefonul mobil în ce conduc.
Creştere semnificativă în ultimele luni
În luna martie, confused.com a dat publicităţii un studiu la care au participat 2.000 de şoferi, iar 9% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani au recunoscut că folosesc aplicaţia Snapchat în timp ce conduc. Mai mult, 8% au confirmat că accesează Twitter în timpul condusului, iar 5% spun că folosesc Instagram la volan. Referitor la selfie-uri, 7% dintre cei intervievaţi au recunoscut că şi-au făcut cel puţin un selfie la volan. Aceste statistici se adaugă celor 10.000 de selfie-uri postate pe Instagram de la lansarea reţelei în 2010. Dacă deja se ştia că o proporţie mare dintre conducătorii auto de toate vârstele continuă să folosească telefonul mobil atunci când se află la volan, noua modă a selfie-urilor reprezintă un focar de pericol pentru toţi participanţii la trafic.
A murit în timpul unui selfie
„Melodia 'Happy' mă face fericită” sunt ultimele cuvinte pe care Courtney Ann Sanford, în vârstă de 32 de ani, le-a scris pe Facebook. A postat mesajul, însoţit de un selfie, în timp ce era la volan. Gestul s-a dovedit fatal. Tânăra a pierdut controlul maşinii şi a intrat frontal într-un camion. În doar câteva secunde o viaţă s-a sfârşit şi asta pentru că a ţinut să îşi anunţe prietenii că este fericită, a subliniat locotenentul Chris Weisner de la poliţia din Clemmons. Anchetatorii au descoperit că pe tot drumul spre muncă, femeia a postat mai multe fotografii şi mesaje pe pagina sa de Facebook, fără a ţine cont de faptul că, în Carolina de Nord, statul în care locuia, folosirea telefonului mobil la volan este interzisă. „Am trei băieţi acasă. Ştiu că şi ei scriu mesaje în timp ce conduc. Şi toţi facem asta. Iar acest caz ne demonstrează că nu merită”, a adăugat Chris Weisner. Peste 3.000 de persoane mor anual, în Statele Unite, în accidente produse de şoferi care folosesc telefonul mobil în timp ce sunt la volan. Alţi 500.000 de mii de oameni au fost răniţi în astfel de accidente. Numărul victimelor poate fi însă şi mai mare. O statistică realizată în Statele Unite arată că peste 600.000 de persoane folosesc zilnic telefonul mobil în timp ce şofează.