x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iniţiativă fără precedent. Aviz acoperiţilor din justiţie

Iniţiativă fără precedent. Aviz acoperiţilor din justiţie

16 Feb 2014   •   20:20
Iniţiativă fără precedent. Aviz acoperiţilor din justiţie
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images
Judecătorul Horaţius Dumbravă din CSM cere CSAT să verifice dacă judecătorii şi procurorii au colaborat cu serviciile secrete
Demers fără precedent din partea unui membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Judecătorul Horaţius Dumbravă  a trimis miercuri, 12 februarie 2014, o scrisoare membrilor Consiliului Suprem de Apărare a Ţarii, în frunte cu preşedintele Traian Băsescu, în care cere să se verifice dacă magistraţii au respectat sau nu interdicţia prin care li se interzice să nu colaboreze de niciun fel cu serviciile de informaţii. Judecătorul Horaţius Dumbravă propune ca verificările să înceapă cu magistraţii din CSM, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Parchetul General, scrie Lumea Justiţiei, într-un articol pe care îl preluăm aici.

Interdicţie în vigoare de nouă ani!
De asemenea, în aceeaşi scrisoare, Horaţius Dumbravă îşi exprimă nemulţumirea cu privire la faptul că până acum CSAT nu a efectuat asemenea verificări.
Astfel, Dumbravă explică faptul că interdicţia privind colaborarea judecătorilor şi procurorilor cu serviciile secrete este în vigoare de nouă ani. Judecătorul arată însă că de nouă ani CSAT nu a verificat dacă intedicţia este sau nu respectată, atât de către magistraţi, cât şi de către servicii.

Dumbravă precizează că CSAT nu a stabilit veridicitatea declaraţiilor pe care anual judecătorii şi procurorii le depun şi privind colaborarea cu serviciile ca lucrători operativi, acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii.

Iată fragmente din scrisoarea trimisă de judecătorul Horaţius Dumbravă din CSM către membrii CSAT:
“Aşa cum bine cunoaşteţi, Consiliul Superior al Magistraturii are ca şi misiune constituţională garantarea independenţei justiţiei.

Limitele independenţei justiţiei ­ a judecătorilor şi procurorilor ­ nu trebuie să rămână litere moarte sau abstracte în Constituţie ori legile organizării justiţiei, ci ele îşi găsesc dimensiunea corectă în statul de drept prin respectarea şi punerea efectivă în practică a îndatoririlor pe care autorităţile publice constituţionale le au, în vederea respectării statului de drept. (...)

De 9 ani de zile legiuitorul a interzis expres judecătorilor şi procurorilor de a fi lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţi (art. 7 alin. 1 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorului şi procurorului, republicată). Din acest motiv, judecătorii şi procurorii sunt obligaţi să completeze anual o declaraţie autentică, pe proprie răspundere, potrivit legii penale, din care să rezulte că nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii.

Nerespectarea acestei interdicţii conduce la o sancţiune pentru judecătorul sau procurorul care o nesocoteşte: eliberarea din funcţia de magistrat (alin. 4 al art. 7 din Legea nr. 303/2004); practic, nu este doar o sancţiune pentru magistrat – eliberarea acestuia din funcţie, ci şi o garanţie în vederea prezervării statului de drept, a independenţei justiţiei.

Tot de 9 ani de zile, însă, instituţia – respectiv, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării – care trebuia să verifice că această interdicţie este respectată atât de judecători şi procurori, cât şi de serviciile de informaţii, nu şi-a îndeplinit obligaţia legală şi, până la urmă, constituţională de apărare a ţării şi siguranţă naţională (art. 1 din Legea nr. 415/2002 de oganizare şi funcţionare a CSAT), şi anume, în mod concret, cea de verificare a realităţii declaraţiilor pe care anual judecătorii sau procurorii le fac cu privire la faptul că nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii”.

*Text preluat de pe site-ul luju.ro. Tot acolo îl puteţi citi integral.


×