Studenţii români care studiază în străinătate, dar şi cei care doresc să facă facultatea peste hotare vor putea beneficia de anul viitor de sprijinul Ligii Studenţilor Români din Străinătate. Tinerii vor putea afla care este cea mai simplă cale de a merge la studii în alte state, dar şi ce şanse de angajare au la întoarcerea în ţară.
Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS), fondată de Sebastian Burduja, student la Harvard University şi Costin Elefteriu, de la King’s College London, va avea lansarea oficială în Bucureşti, la data de 8 ianuarie 2009. În prezent, LSRS reuneşte membri din peste 30 de ţări din întreaga lume.
Liga are drept scopuri apărarea drepturilor tuturor studenţilor români de la toate instituţiile academice de peste hotare, dar şi determinarea absolvenţilor să se întoarcă în România. "Tinerii români îngroaşă rândurile specialiştilor din Statele Unite ale Americii şi Europa de Vest, derulează proiecte, contribuie la studii de cercetare, brevetează invenţii, însă toate acestea sunt mai ales spre beneficiul ţărilor gazdă", explică Sebastian Burduja, unul dintre motivele pentru care a înfiinţat LSRS. El crede că la nivel individual există şanse importante în societatea românească pentru studenţii şi absolvenţii români din străinătate. Burduja se bazează în primul rând pe faptul că, în ultimii ani, au venit în România companii multinaţionale importante, care se orientează către studenţii români din străinătate.
"DATOREZ MULT ROMÂNILOR"
La rândul lui, tânărul care urmează două programe de masterat, la Harvard Business School, respectiv Harvard Kennedy School of Government, spune că îşi doreşte să revină în ţară în 2011, după terminarea studiilor. "Cred că este de datoria mea să-mi pun cunoştinţele şi abilităţile acumulate peste hotare în slujba României. Aici este locul unde m-am format şi ştiu că datorez mult din tot ceea ce am realizat familiei mele, prietenilor, profesorilor şi românilor în general", explică fondatorul LSRS de ce vrea să se întoarcă acasă.
Burduja spune că mulţi tineri români doresc să acumuleze mai întâi o experienţă de lucru în străinătate, dar, pe termen mediu şi lung, ei îşi doresc să revină în România. Inspirat de generaţia paşoptistă, care a pus la Paris bazele Societăţii Studenţilor Români, sub conducerea lui Ion Ghica, Burduja speră să aibă cât mai mulţi adepţi. Printre membrii Societăţii se numărau Nicolae Bălcescu, Mihail Kogălniceanu, C.A. Rosetti şi fraţii Ion şi Dumitru Brătianu. Toţi aceştia erau studenţi români în străinătate, educaţi la unele dintre cele mai bune şcoli din Europa, la acea vreme. De altfel, toţi cei interesaţi să se înscrie în Ligă sau care doresc mai multe informaţii se trimite un e-mail la contact@lsrs.ro.
Citește pe Antena3.ro