"Sunteţi nişte manelişti", "Noi v-am votat, voi ne-aţi trădat", "Aţi distrus Bucureştiul", aşa i-au primit ieri câţiva revoluţionari, persoane evacuate şi reprezentanţi ai societăţii civile pe consilierii generali.
Şedinţa a debutat şi s-a terminat cu scântei, mai ales că proiectul controversat "Dâmboviţa Center" a fost aprobat de aleşii locali fără ca la dosar să existe un aviz de la mediu şi un studiu de impact.
Atmosferă de stadion, cu înjurături, cuvinte de mahala, altfel spus, circul pe roate s-a mutat ieri la şedinţa Consiliului General al Capitalei. Oameni care aveau probleme cu spaţiul locativ, revoluţionari nemulţumiţi că la 20 de ani de la Revoluţia din 1989 nu s-a făcut nici un monument al eroilor, reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale care criticau proiectul "Dâmboviţa Center" au venit să-şi verse nervii pe aleşii locali, într-un final şedinţa fiind suspendată zece minute.
Protestatarii n-au venit cu mâna goală, ci cu nişte bannere: "Centru Cultural, nu bâlci comercial", "Mall-urile voastre peste trupurile noastre". Acestea erau mesajele scrise, cele vorbite fiind mult mai dure şi mai colorate. "Sunteţi nişte manelişti", "Ne-aţi minţit", "V-am votat şi ne-aţi trădat". Spiritele s-au mai calmat când li s-a dat cuvântul celor doi reprezentanţi ai societăţii civile, Nicolae-Rădulescu Dobrogea, preşedintele Eco Civica, şi Dan Nicuşor, preşedintele organizaţiei "Salvaţi Bucureştiul", care şi-au spus punctul de vedere cu privire la PUZ-ul "Dâmboviţa Center".
În opinia lor, proiectul este incomplet, nu are toate avizele necesare şi este ilegal, întrucât contravine OUG 195/2005 privind protecţia mediului, Legii 122/2007 privind aprobarea contractului de parteneriat public-privat, Hotărârii Consiliului General al Municipiului Bucureşti 66/2006 privind numărul locurilor de parcare. "La Casa Radio a fost un teren de sport, nu s-a făcut nici un studiu de impact, mai ales că este vorba despre 9,2 hectare de teren. Ridicarea proiectului în mijlocul Bucureştiului va afecta mult clădirile din zonă, acolo trebuia să se facă un parc", a spus Rădulescu Dobrogea.
Nici problema parcărilor nu este rezolvată, fiind nevoie de 12.000, nu de 4.500, aşa cum s-au angajat investitorii. S-a trecut la vot, iar consilierii PSD şi PNL au votat împotrivă. Numai că PUZ-ul a fost aprobat cu 28 de voturi pentru şi 23 împotrivă, reprezentanţii PD-L şi PNG-CD fiind de acord cu investiţia.
ATACAT ÎN INSTANŢĂ
"Dâmboviţa Center" va fi construit în locul Casei Radio, din care va rămâne doar faţada, între străzile Calea Plevnei, Ştirbei Vodă, Splaiul Independenţei, râul Dâmboviţa şi Strada Constantin Noica. Pe terenul proprietate privată a statului de nouă hectare vor fi construite trei clădiri-turn de 26, 30, respectiv 34 de etaje, un mall imens, o roată panoramică, aşa cum am văzut la Londra, o fântână cu jocuri de lumini, asemănătoare celei din Barcelona, un hotel de cinci stele şi o clădire de zece etaje, care va fi cedată autorităţilor locale.
Investitorii sunt Compania Plaza Centers, care deţine 75% din Dâmboviţa Center, statul, care are o participaţie de 15%, prin Compania Naţională de Investiţii, iar restul este al grupului turc Kucuk. După aprobarea proiectului, reprezentanţii ONG-urilor prezenţi la şedinţă au spus în unanimitate că vor ataca în contencios administrativ acest proiect de hotărâre.
În instanţă
Primarul general, Sorin Oprescu, a atacat în instanţă hotărârile pentru desemnarea reprezentanţilor în consiliile de administraţie (CA) ale unor regii şi societăţi, între care RATB, REBU, RADET şi Apa Nova, aprobate la şedinţa Consiliului General de data trecută.Potrivit edilului, numirile au fost făcute fără respectarea legii, iar proiectele de hotărâre privind desemnarea unor reprezentanţi în Adunarea Generală a Acţionarilor nu fac obiectul unei şedinţe extraordinare. În plus, hotărârile nu au avut avizul direcţiilor de specialitate aflate în subordinea primarului general. Majoritatea consiliilor de administraţie aparţin PD-L.
Citește pe Antena3.ro