x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Inmormantati de ziua lor

Inmormantati de ziua lor

de Carmen Plesa    |    30 Iul 2006   •   00:00
Inmormantati de ziua lor

Dupa sase luni grele in Irak, ieri, militarii din Batalionul 280 au plans. Si-au pierdut comandantul cu 35 de kilometri inainte de casa.

Pe 29 iulie, locotenent-colonelul Stefan Balan trebuia sa sarbatoreasca Ziua Imnului in Piata Unirii din Focsani, alaturi de soldatii sai. In lipsa lui, doar lacrimi in ochii militarilor si un moment de reculegere.

Militarii Batalionului 280 Infanterie Mecanizata Focsani si-au adus ieri comandantul acasa. I-au coborat sicriul dintr-un camion de armata.

FLORI PENTRU NASI. De la parter si pana la ultimul etaj, unde e apartamentul familiei Balan, scarile au fost pline de flori si de lumanari.

"Ii placeau foarte mult florile. La nunta noastra a umplut scara de flori. A vrut flori la fiecare etaj", plange Mirela. Sotul o mangaie. Vineri a venit si el din Irak. Sunt cununati de familia Balan. S-au casatorit chiar inainte ca batalionul sa plece in Irak. "Erau perfecti. Generosi, saritori...", si Mirela se opreste, inecata de plans. E vecina cu cei doi de cand s-a dat blocul in folosinta, in urma cu 12 ani.

"Ea a vrut sa-i faca o surpriza si s-a dus sa-l astepte la Otopeni. El n-a stiut ca ea vine. Muncise toata noaptea, ca sa pregateasca masa mare si pe la 5 dimineata a plecat. M-au sunat cand erau pe la Mereni, sa-mi spuna sa fie gata gratarul cand ajung ei", isi aminteste un vecin. Cand era la gratar, l-a sunat un prieten sa-i spuna sa deschida televizorul. Nu-i venea sa creada ca vecinii lui au murit. A plecat spre Ramnicu Sarat. A gasit-o la spital doar pe fetita, pe Andreea. "Nu zicea nimic, saracuta. Dar din ochiul drept i se scurgeau lacrimi..." "E olimpica la chimie", spune Mirela, fina familiei Balan. "Trebuie sa traiasca. O sa fie ca si copilul nostru", spune un vecin.

DRUMUL. "Am zburat din Irak cinci ore, cu o escala in Turcia. Pe drumul spre Focsani, de la Bucuresti am facut un popas la Mereni. El a stat putin si apoi a zis ca o ia inainte. Voia sa ne intampine la unitate. Pana atunci a condus nasa, dupa aceea s-a urcat domnul comandant la volan", isi aminteste Dorin, finul celor doi. La aeroport il intrebase pe nasul sau daca poate sa mearga in aceeasi masina cu el, spre casa. "Mergeam mereu impreuna, dar de data asta nu mi-a zis nici da, nici nu. Doar s-a uitat la mine. Asa ca am ramas cu baietii, cu autobuzul, ca aveam si foarte multe bagaje. Poate nu s-ar mai fi intamplat asa, poate traiau", spune Dorin. Vineri, cand a aflat ca nasii sai au murit, Dorin aproape ca a cazut din picioare, isi amintesc vecinii. Ieri, era iar militarul profesionist, calit de furtunile de nisip si gloantele desertului. "Da, as mai pleca in Irak..." Mirela incepe sa planga. "Nu, nu-l mai las sa lipseasca nici doua minute... nici sa se duca sa ia paine nu-l mai las..."

Stefan si Maricica Balan se vor intoarce in pamant marti, la 1 august. E ziua lor. Amandoi s-au nascut la 1 august, in urma cu 39 de ani. Maricica muncea de o saptamana pentru ca aniversarea lor sa fie perfecta. In fata blocului in care au locuit cei doi, se ridica o biserica. Nu e terminata. Stefan Balan le spusese prietenilor ca ar vrea sa picteze doi ingeri, la intrarea in locas. Tatal Maricicai Balan ne-a spus ieri ca el si sotia sa au aflat de la televizor ca si-au pierdut fiica si ginerele. Cand s-a produs accidentul, tatal lui Stefan Balan era la Bucuresti, unde urma sa fie operat. Cand a aflat ca fiul sau a murit, a suferit un preinfarct.

Stare grava - Fetita e tot in coma


URGENTA. Fiica lt.-col. Balan a fost adusa cu un elicopter in Bucuresti, vineri seara
Seful Departamentului de Urgente Majore al Spitalului de Urgenta Floreasca din Capitala, medicul Bogdan Oprita, a declarat ieri ca micuta Andreea Irina Balan este in continuare in stare grava. Fetita de 14 ani e tinuta in viata numai cu ajutorul aparatelor la sectia de Terapie Intensiva, fiind in coma profunda. Doctorii spun ca pronosticul in cazul sau ramane rezervat. (Magda Marincovici)

Destin - Si-a condus pe ultimul drum doi subalterni


Locotenent-colonelul Stefan Balan i-a condus pe ultimul drum pe doi dintre militarii care i s-au aflat in subordine in misiunea Antica Babilonia desfasurata la Camp Mittica, baza italienilor din sudul Irakului, de la Nassiriya. La 14 martie l-a condus pe ultimul drum pe Lili Dobre, caporalul care si-a pus capat zilelor. Luna urmatoare, la 27 aprilie, sergentul Bogdan Hancu avea sa-si piarda viata in explozia unei bombe langa Nassiriya. Comandantul Balan a varsat si atunci lacrimi de durere. Abia astepta sa-si aduca militarii acasa. Acum cei care l-au slujit in misiune si-au adus comandantul acasa. Intre patru scanduri. "A fost ca o closca pentru militarii lui", ne-a spus maiorul Toni Ene. (Anca Aldea)
×
Subiecte în articol: observator balan