x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Noi pași pentru înscrierea Frontierelor Imperiului Roman-Dacia în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO

Noi pași pentru înscrierea Frontierelor Imperiului Roman-Dacia în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO

de Redacția Jurnalul    |    22 Noi 2023   •   22:30
Noi pași pentru înscrierea Frontierelor Imperiului Roman-Dacia în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO
Sursa foto: Hepta

O echipă internaționale de specialiști a fost prezentă pentru a doua oară în România în cadrul procesului de încrisre a dosarului Frontierele Imperiului Roman-Daciîn Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Potrivit Institutului Național al Patrimoniului (INP), în perioada 13-18 noiembrie, o parte a echipei internaționale de specialiști a fost prezentă pentru a doua oară în România, în vederea înțelegerii contextului, stabilirii atributelor cheie, a calităților distinctive și a detaliilor specifice limesului Dacic din perspectiva prezentării publice.

Echipa, însoțită de o delegație formată din membri ai Institutului Național al Patrimoniului și ai Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, a desfășurat mai multe consultări cu părțile interesate, întâlnind reprezentanți ai autorităților locale, experți și specialiști care lucrează în localitate, proprietari și alte persoane implicate în administrarea siturilor vizitate, pentru a înțelege nevoile și așteptările acestora în legătură cu limesul Dacic și interpretarea acestuia.

„Eforturile comune, susținute în teritoriu de instituțiile gazdă, vor avea ca rezultat în perioada ce urmează trasarea Cadrului de interpretare și a unor recomandări specifice de implementare a acestuia în contextul mai larg al interpretării patrimoniului cultural în România”, arată reprezentanții INP.

Conform acestora, Frontiera Imperiului Roman – Dacia reprezintă un caz unic, fiind cel mai lung și mai complex sector de frontieră al fostei provincii romane în Europa de astăzi, măsurând peste 1.000 km lungime și fiind amplasat integral la nord de Dunăre.

INP lucrează la realizarea Cadrului de Interpretare pentru limesul Dacic: „Realizat de o echipă internațională de specialiști, Cadrul de Interpretare are ca scop sprijinirea nominalizării pentru Lista Patrimoniului Mondial UNESCO prin propunerea unor direcții generale în ceea ce privește interpretarea și prezentarea unitară a siturilor arheologice ce compun Limesul Dacic, precum și în ceea ce privește gestionarea sustenabilă a vizitatorilor. Fiind dezvoltat participativ, prin implicarea comunităților locale, Cadrul de Interpretare își propune plasarea acestora în centrul administrării pe termen lung a Frontierelor Imperiului Roman - Dacia”.

(sursa: Mediafax)

×