x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Înscrierea la competiţia celor mai verzi oraşe din România se face până pe 20 decembrie

Înscrierea la competiţia celor mai verzi oraşe din România se face până pe 20 decembrie

de Elena Stan    |    10 Noi 2011   •   08:05

Termenul de inscriere a ora selor la concursul Capitala Verde a Romaniei a fost prelungit pana pe data de 20 decembrie. Termenul initial, 1 decembrie, a fost extins de organizatori datorita solicitarilor survenite din partea autoritatilor locale cat si complexitatii dosarelor de participare, potrivit Ministerului Mediului si Padurilor.

"Capitala Verde a Romaniei este un bun prilej pentru primarii sa arate ce eforturi au facut pentru a imbunatati calitatea mediului inconjurator si implicit calitatea vietii din orasele pe care le gestioneaza. Sustinem aceasta competitie deoarece credem cu tarie ca atitudinile eco sanatoase incep cu exemple din partea autoritatilor locale si avem multe astfel de proiecte implementate de primarii. Vreau sa adresez invitatia de inscriere in aceasta competitie tuturor oraselor, pentru a demonstra in primul rand respectul fata de oras si locuitorii acestuia' a declarat Laszlo Borbely, ministrul Mediului si Padurilor.

Astfel, pana la aceasta data, orasele din Romania care au implementat programe ample de educatie ecologica si protectie a mediului sunt asteptate sa-si depuna dosarele de inscriere intr-una din cele trei categorii ale competitiei: categoria I (adresata oraselor cu peste 50.000 locuitori), categoria II (50.001 si 199.999 locuitori) si categoria III (orase cu peste 200.000 locuitori).

Orasul castigator va fi promovat la nivel national, pe parcursul anului 2012, drept "Capitala Verde a Romaniei' si va avea prioritate pentru dezvoltarea tuturor actiunilor ulterioare desfasurate de Umbrela Verde, cu sprijinul Ministerului Mediului si Padurilor. Pana in prezent, in competitia oraselor verzi din Romania s-au inscris urmatoarele orase Timisoara, Tulcea, Bucuresti - Sector 2, Braila, Oradea, Alexandria, Sinaia, Cluj-Napoca si Botosani. Initiata in 2010 de catre Tuborg Romania, in parteneriat cu Ministerul Mediului si Padurilor, competitia Capitala Verde a Romaniei a fost castigata anul trecut de orasul Brasov.

Spre deosebire de anul trecut, cand la concurs se puteau inscrie doar municipiile resedinta de judet, acum se pot inscrie primariilor tuturor oraselor din Romania.

Dosarul de participare complet este compus din formularul ce contine sectiunea de raspunsuri la intrebari privind contributia la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, transportul local, zonele urbane verzi, managementul deseurilor, consumul de apa, precum si strategia locala de mediu existenta, alaturi de povestea orasului si un plan de comunicare in care sa fie dezvoltate si detaliate strategia de comunicare si actiunile pe care Primaria le poate dezvolta in anul 2012 in vederea sustinerii si sarbatoririi noii titulaturi a orasului respectiv, aceea de "Capitala Verde a Romaniei'.

Juriul care va evalua dosarele oraselor inscrise va fi format din reprezentanti ai Ministerului Mediului si Padurilor, ai companiei URBB - Tuborg Romania si ai agentiei Prospero care este responsabila de implementarea acestei campanii. Fiecare reprezentant va acorda cate o nota pentru formularul de participare, cu o pondere de 50% din nota finala, una pentru povestea orasului, cu o pondere de 20% si una pentru planul de comunicare, cu o pondere de 30%.

Gala decernarii premiilor va avea loc in Bucuresti, in luna Februarie 2012, urmand ca pentru fiecare categorie de inscriere sa fie desemnat un oras castigator. Dintre acestea trei, "Capitala Verde a Romaniei' va fi desemnat orasul cu cel mai mare punctaj obtinut in urma evaluarii facute de juriu.

×