Inspectorii de la Inspectţia Judiciară a CSM au fost "evaluaţi individual", informaţiile despre aptitudinile lor profesionale urmând a fi introduse în mapa profesională a fiecăruia dintre ei, ne-a declarat ieri preşedintele Consiliului, judecătorul Virgil Andreieş.
Raportul cuprinzând concluziile acestor evaluări s-a aflat ieri pe ordinea de zi a şedinţei plenului CSM, însă actul nu este public. Magistratul Dan Lupaşcu a precizat că trebuie definite noţiunile de "inspector bun" şi "inspector rău". CSM a hotărât ca modalitatea de recrutare a membrilor IJ să fie schimbată. Astfel, membrii CSM au hotărât să înceteze detaşările tuturor inspectorilor IJ, începând cu data de 1 mai. Urmează ca între timp să fie declanşată procedura de concurs pentru ocuparea acestor funcţii, concurs ce trebuie finalizat până la data de 20 aprilie.
Inspectorii CSM convocaţi la şedinţă
Luni la ora 14:00 preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Virgil Andreieş, va explica inspectorilor din cadrul Inspecţiei Judiciare(IJ) de ce Consiliul a luat hotărârea de a le înceta detaşările. "Măsura ar putea supăra pe mulţi dintre ei, astfel încât nici măcar să nu se mai prezinte la concurs", a sugerat un membru CSM. "Trebuie să le explicăm pentru a nu ne trezi daţi în judecată pentru că le-am încetat detaşările, pentru că nu rezolvăm nimic aşa", a spus un alt membru al Consiliului. "Trebuie să stabilim clar criteriile în baza cărora facem distincţia «inspector bun» versus «inspector rău»" s-a auzit o altă voce din plenul CSM. "Inspectorilor li se va garanta prin lege că nu-şi vor pierde calitatea de magistraţi" şi "Dacă inspectorii numiţi în urma concursului vor vrea ca la un moment dat peste 5-6 ani să revină în posturi de judecători sau de procurori, trebuie să o poată face fără concurs", au fost alte opinii ale membrilor Consiliului Superior al Magistraturii.Necesitatea unor schimbări la Inspecţia Judiciară a fost semnalată nu doar de şeful statului prezent ieri la şedinţa CSM, care a citat din raportul Comisiei Europene (CE), ci şi de procurorul general Laura Codruţa Kovesi, ca şi de ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu. Codruţa Kovesi a subliniat în repetate rânduri că IJ operează cu unităţi de măsură diferite. Cătălin Predoiu a precizat că problemele la IJ reţinute în raportul CE au fost semnalate de responsabili din sistem de mai multă vreme şi că se impune reformarea acestei structuri. "Aştept să vedem în ce fel va fi promovată sau propusă pentru minister soluţia de către Consiliul Superior la Magistraturii. Vom sprijini rezolvarea acestei probleme de către CSM", a spus Predoiu.
CONCURS ŞI ACTIVITATE PERMANENTĂ
Prin hotărârea luată ieri, CSM renunţă la procedura interviului, în favoarea concursului, procedura şi toate informaţiile necesare susţinerii acestui examen de către judecătorii şi procurorii care doresc să devină inspectori la CSM urmând a fi publicată pe site-ul CSM. La concurs vor putea participa magistraţi din toată ţara, nu doar cei care ocupă deja prin detaşare cele 50 de posturi de inspectori. Prin modificarea procedurilor, CSM intenţionează să permanentizeze membrii Inspecţiei Judiciare, pentru eliminarea eventualului conflict de interese, având în vedere faptul că ei provin de la anumite instanţe şi parchete, pe care în calitate de inspectori detaşaţi sunt nevoiţi să le controleze. Totodată, Consiliul intenţionează să prezerve şi să sporească gradul de independenţă al IJ, dar şi să extindă gama sancţiunilor disciplinare, precum şi a faptelor ce pot constitui abateri disciplinare. Proiectul de lege nu este însă definitivat, acesta urmând a fi promovat împreună cu Ministerul justiţiei "cel târziu în luna martie", după cum ne-a precizat vicepreşedintele CSM, procurorul Bogdan Licu.
Citește pe Antena3.ro