Activitatea Inaltei Curti de Casatie si Justitie ar putea fi grav afectata de incetarea, la 20 iunie, a mandatelor de judecator la instanta suprema pentru 16 magistrati, au declarat ieri surse judecatoresti.
Soarta acestora a provocat miercuri un adevarat scandal consumat intre presedintele instantei supreme, Paul Florea, si ministrul Justitiei, Cristian Diaconescu, in cadrul sedintei Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Reinvestirea lor in functie nu a fost discutata inca, pentru ca CSM a decis miercuri, cu doar patru zile inainte de expirarea mandatelor, ca cei 16 magistrati trebuie sa-si depuna individual solicitarile la comisia Consiliului.Daca situatia celor 16 magistrati nu va fi lamurita pana duminica, acestia nu vor mai putea intra in completele de judecata, chiar daca pana la decretul prezidential de eliberare din functie ei se vor prezenta la serviciu.
CSM a decis miercuri si indepartarea presedintelui Inaltei Curti, Paul Florea, desi mandatul sau de presedinte al instantei supreme expira abia in 2006.
Mandat controversat
Ministerul Justitiei a precizat ieri ca Paul Florea a fost numit in functia de presedinte al Instantei Supreme dupa decesul predecesorului sau Sorin Moisescu, survenit in 2000. Din acest motiv, mandatul de sase ani al magistratului Florea la presedintia Inaltei Curti ar expira pe 20 iunie 2004, atunci cand ar fi expirat cel al lui Moisescu. In replica, surse judecatoresti ne-au declarat ca Paul Florea a fost numit in functia de presedinte al Curtii Supreme pe 27 aprilie 2000, prin Decretul 142/2000, document ce nu precizeaza in nici un fel ca Paul Florea ar exercita mandatul raposatului Moisescu. Persoanele care l-ar putea inlocui pe Paul Florea la presedintia Curtii Supreme sunt Nicolae Popa, fost presedinte al Curtii Constitutionale, numit miercuri judecator la Inalta Curte, sau Marin Voicu, fost magistrat la CEDO si fost presedinte al Curtii de Apel Constanta, in prezent judecator la instanta suprema, sustin surse judecatoresti. (Miruna Pasa)Citește pe Antena3.ro