x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Interes - Cazul Bordei: Ministrul Iorgulescu minte!

Interes - Cazul Bordei: Ministrul Iorgulescu minte!

de Monica C. Andrei    |    27 Sep 2006   •   00:00
Interes - Cazul Bordei: Ministrul Iorgulescu minte!

Ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, n-a suspendat, asa cum a promis, avizul dat de Comisia Nationala a Monumentelor Istorice, care-i permitea lui Costel Constanda sa distruga Parcul Bordei. Drept urmare, Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1, va cere in instanta anularea avizului dat de minister.

Incredibil, dar adevarat. Ministrul Culturii a mintit atunci cand a declarat ca a anulat avizul dat de Comisia Nationala a Monumentelor Istorice omului de afaceri, Costel Constanda, fapt ce-i permitea acestuia sa faca din Bordei un cartier rezidential.

La 22 septembrie s-a consumat inca un termen al procesului dintre consilierii generali al Capitalei si Constanda, cel care detine 3,3 hectare din Parcul Bordei. Printre actele depuse la dosar de omul de afaceri s-a numarat si o adresa din partea secretarului de stat, Virgil Stefan Nitulescu, care-l asigura pe acesta ca "Ministerul Culturii si Cultelor nu a emis un alt act administrativ care sa suspende sau sa infirme avizul dat de Comisia Nationala a Momumentelor Istorice". Cu alte cuvinte, declaratiile pompoase date de Iorgulescu pe 19 iulie cu privire la suspendarea actului cu pricina au fost facute doar de dragul camerelor de filmat.

PE DINAFARA. Pe de alta parte, ministrul Culturii recunoaste ca nu stie care este realitatea din teren. "Nu stiu despre nici o adresa pe care ministerul i-ar fi dat-o lui Constanda. Nici nu stiu cine a semnat-o, o sa ma interesez. Pot sa va spun ca la sfarsitul lunii septembrie se va rediscuta cazul, lucrarea fiind data comisiei spre reavizare. Comisia a fost schimbata, iar avizul poate fi considerat suspendat atat timp cat nu produce efecte", ne-a declarat Iorgulescu. Ba produce efecte, in conditiile in care Constanda se prezinta la proces cu un act ce demonstreaza ca avizul care-i permite sa distruga Parcul Bordei nu a fost anulat.

De asemenea, Ministerul Culturii nu a elaborat nici un raspuns la contestatia formulata de Primaria Sectorului 1, cu privire la acelasi lucru. Drept urmare, primarul Andrei Chiliman va actiona in judecata Ministerul Culturii, cerandu-i sa anuleze avizul dat ilegal. "Membrii Comisiei Nationale a Monumentelor si-au depasit atributiile, aproband atat studiul istoric de fundamentare, cat si Planul Urbanistic Zonal facut de Constanda. Pentru ca nu a fost anulat avizul pana acum, ma voi adresa instantei", ne-a spus Chiliman.

"SUB PROTECTIE". Initial, avizul a fost semnat la inceputul lunii iulie de secretarul de stat PD, Ioan Onisei. Actul se referea la restrangerea zonelor de protectie. Mai exact, Parcul Bordei se afla intre doua monumente istorice, Parcul Herastrau si Uzinele Comunale Bucuresti, pe zona de protectie a acestora. Constada, prin studiul sau, a propus Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice, iar aceasta a aprobat, diminuarea spatiului de protectie, astfel incat sa poata construi dupa bunul plac. Acest lucru sfideaza orice reguli, avand in vedere faptul ca nu Constanda era cel in masura sa-si faca propiul studiu, ci specialisti neimplicati in proiectul omului de afaceri. Omul de afaceri vrea sa construiasca pe spatiul verde un asamblu de vile de lux si un hotel. Conform avizului, inca nesuspendat de Iorgulescu, Constanda poate sa construiasca imobile cat Casa Presei.

Pentru a salva ce se mai poate, Ordinul Arhitectilor din Romania a cerut Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu clasarea de urgenta ca monument istoric a Parcului Bordei. Sub numele de Parcul Harastrau Vechi, asa cum apare in planul Bucurestiului din 1923, Bordei a constituit nucleul de la care au pornit lucrarile de amenajare a celui mai mare parc al Capitalei, Parcul National, ulterior Parcul Herastrau.

"Nu stiu despre nici o adresa pe care ministerul i-ar fi dat-o lui Constanda. Nici nu stiu cine a semnat-o, o sa ma interesez. Pot sa va spun ca la sfarsitul lunii septembrie se va rediscuta cazul, lucrarea fiind data comisiei spre reavizare. Comisia a fost schimbata, iar avizul poate fi considerat suspendat atat timp cat nu produce efecte"
Andrian Iorgulescu
ministrul Culturii si Cultelor

×