Invidioşi probabil pe succesul lui Dan Brown cu al său Cod al lui Da Vinci, şapte oameni de la Ministerul de Interne s-au gândit că ar fi bine să scrie ei şi un cod, de data asta administrativ. Au pus mâna pe aproximativ un milion de euro de la UE şi s-au apucat de treabă. Treaba lor este unică în Europa pentru că în nici o altă ţară nu există un asfel de cadru legislativ, dar cum românul este inventiv, a simţit şi de data asta nevoia să dea o lecţie europenilor.
Lăsând la o parte ironia amară, ieri am aflat că Internele au născocit o altă aberaţie în spatele căreia nu se află decât un singur interes şi anume acela de a modifica radical toate legile ce privesc administraţia publică locală, inclusiv 215/2001. Miza este mare, actuala putere vrea să decidă după bunul plac şi să controleze toate primăriile, consiliile judeţene şi locale, prefecturile din ţară. Poate vă întrebaţi în ce constă acest Cod Administrativ. Ei bine, conform celor declarate de Emilian Birjaru, director în cadrul Unităţii Centrale pentru Reforma Administraţiei Publice, unul dintre iniţiatorii proiectului, codul va cuprinde toate cele 160 de acte legislative ce în acest moment se referă la activitatea administrativ centrală şi locală. „Vrem să eficientizăm calitatea serviciilor publice. Nu există aşa ceva în Uniunea Europeană,
ne-am gândit ca noi să facem un pionierat”, a spus Birjaru. Cu alte cuvinte, chelului tichie de mărgărit îi trebuie. Primăriile din comune şi sate nici măcar n-au un calculator şi personal avizat, cum s-or descurca cu implementarea Codului Administrativ ce urmează a fi terminat până la sfârşitul anului 2011, Dumnezeu ştie. Despre acest plan măreţ al MAI nu prea ştie nimeni, cu toate că ieri în cadul unei conferinţe de presă iniţiatorii au spus că primarii, consiliile judeţene, asocialţiile din domeniu au fost informate de proiect. Aproape toţi cei întrebaţi de ziarul nostru habar n-aveau de faptul că Internele pregătesc „Codul Minune”.
„N-am auzit de aşa ceva. Un cod administrativ? N-am fost consultaţi dar nu ne miră pentru că nu este prima dată. Discuţiile pe tema modificării Legii 215 au fost în aceeaşi manieră. Am primit un chestionar cu întrebări care arătau clar direcţia pe care vrea să meargă actuala putere. MAI are ca scop centralizarea deciziei administrative în mâinile Consiliului General, dominat de reprezentanţii PDL, prin desfiinţarea, de facto, a sectoarelor Capitalei”, ne-a declarat Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1. Nici edilul Sectorului 2, Neculai Onţanu n-a auzit de Codul Administrativ. „Nu ştiu nimic, este o aiureală. Am ajuns să dăm noi lecţii Uniunii Europene? Am să discut cu cei de la Interne mai ales că am nişte propuneri cu privire la modificările ce se impun la legea administraţiei locale. Trebuie să se întărească rolul primarului de sector şi nu să se diminueze”, ne-a spus Onţanu. Codul Administrativ este străin şi la Primăria Sectorului 4, asta în condiţiile în care viceprimarul Alexandru Popescu a participat la unele discuţii organizate de Interne.
„Am fost acum trei luni la o discuţie pe Legea 215, nu pe Codul Administrativ. Aceste cuvinte nu s-au pronunţat. Domnul secretar de Stat, Gheorghe Emacu ne-a spus că este nevoie şi alte modificări în cadul celor 160 de legi ce se referă la aparatul administrativ, dar nimic concret”, ne-a declarat Popescu.
Ceva, ceva pare că ştie însă Aurel Simionescu, primar al Brăilei şi Secretar General al Asociaţiei Municipiilor. „Cred că este o iniţiativă de bun-augur, deoarece presupune armonizarea prevederilor legislative. În România există foarte multe legi, hotărâri care trebuie modificate. Nu putem să lăsam de fiecare să modifice fiecare ce vrea şi cum vrea”, ne-a declarat primarul Brăilei. În ultima perioadă activitatea MAI este foarte intensă la capitolul legi. Jurnalul Naţional a publicat despre iniţiativele controversate ale Internelor, referitor la modificarea Legii 215/2001 în Capitală ce duce la desfiinţarea primarilor de sector şi la colectarea unui buget unic pe Bucureşti, dar şi la un proiect ce îi obligă pe reprezentanţii administraţie locale să publice pe site-ul ministerului toate bazele de date de care dispun, inclusiv bugetul detaliat.