x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Toţi cei şase candidaţi pentru funcţii de conducere la Parchetul General, DNA şi DIICOT au primit aviz favorabil din partea CSM

Toţi cei şase candidaţi pentru funcţii de conducere la Parchetul General, DNA şi DIICOT au primit aviz favorabil din partea CSM

de Veronica Micu    |    09 Mai 2013   •   08:33
Toţi cei şase candidaţi pentru funcţii de conducere la Parchetul General, DNA şi DIICOT au primit aviz favorabil din partea CSM
UPDATE 19:27 - Toţi cei şase candidaţi propuşi pentru funcţiile de conducere de la Parchetul General, DNA şi DIICOT au primit aviz pozitiv din partea Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Dintre cei şase candidaţi intervievaţi miercuri şi joi la CSM, Laura Codruţa Kovesi, propusă la şefia DNA, Bogdan Licu, propus prim-adjunct al procurorului general, şi Codruţ Olaru, propus în funcţia de adjunct al procurorului general, au primit aviz pozitiv cu unanimitate de voturi din partea Secţiei pentru procurori a Consiliului.

Tiberiu Niţu, propus pentru funcţia de procuror general al României, Alina Bica, propusă la şefia DIICOT, şi Elena Hosu, propusă procuror-şef adjunct la DIICOT, au fost avizaţi favorabil cu majoritate de voturi.

Avizele CSM, care sunt consultative, vor fi trimise vineri, cu motivări, Ministerului Justiţiei. Propunerile pentru ocuparea funcţiilor de conducere din Ministerul Public, însoţite de aceste avize, vor fi înaintate preşedintelui României, Traian Băsescu, acesta având ultimul cuvânt privind numirile.


UPDATE 15:40 -
Audiera Alinei Bica s-a încheiat. Urmează audierea Elenei Georgiana Hossu propusă pentru funcţia de adjunct al DIICOT

UPDATE 14:06 -
A început audierea Alinei Bica propusă pentru conducerea DIICOT.

"Ideea de poliţie judiciară trebuie să fie tratată ca politică de major interes pentru Ministerul Public. Un prim pas ar fi ca DIICOT să preia poliţia judiciară. Un al doilea pas ar fi ca Ministerul Public să preia în întregime poliţia judiciară. Eu sunt fan în ceea ce face DNA în privinţa poliţiei judiciare", a declarat Bica în timpul auderilor la CSM.

"Anul trecut în dosarele DIICOT s-au constat prejudicii totale de 77 mililioane euro. Însă au fost instituite măsuri asiguratorii în valoare de peste 20 milioane euro. Mi se pare un picuţ cam puţin", a mai spus Alina Bica.

UPDATE 11:00 -
Laura Codruţa Kovesi a declarat, în cadrul audierilor de la CSM, că va face o prioritate, dacă va fi desemnată şef al DNA, din investigarea cauzelor care vizează fraude cu fonduri europene şi achiziţii publice. Totodată, Kovesi a spus că va efectua o analiză a dosarelor vechi din DNA, definind "dosar vechi", în accepţiunea CSM, ca dosar mai vechi de un an de la înregistrare sau mai vechi de şase luni de la începerea urmăririi penale.

Kovesi a mai spus că vrea să implementeze un mecanism prin care procesele verbale de redarea convorbirilor telefonice să aibă un regim special.

"Este important ca toate comunicările privind procesele de redare a covorbirilor telefonice să se facă în sistem electronic, imprimarea acestora să se facă pe bază de cartelă cu semnătură digitală, aşa fel încât în orice moment să poţi să ştii cine a accesat documentul, cine l-a imprimat, cine a folosit acel document", a mai spus Kovesi, care a adăugat că printre punctele slabe ale DNA se numără resursele umane insuficiente, referindu-se atât la funcţiile de conducere neocupate, cât şi la celelalte posturi vacante.

UPDATE 09:45
- Şedinţa secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii în care sunt audiaţi procurorii propuşi pentru funcţiile de conducere la DNA şi DIICOT a început. Primul candidat care susţine interviul este Laura Codruţa Kovesi. Vor urma Alina Bica, propusă ca şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, şi Elena Giorgiana Hosu, propusă ca procuror şef adjunct al DIICOT.

UPDATE 09:15 - Laura Codruţa Kovesi, propusă pentru şefia DNA, a declarat, înainte de şedinţa CSM în care susţine interviul, că atribuţiile pe care le-a exercitat în noul post au legătură foarte mare cu ceea ce făcea ca procuror, cu MCV şi combaterea corupţiei.

"Nu am fost efectiv în sistemul judiciar, dar atribuţiile pe care le-am exercitat în noul post au legătură foarte mare cu ceea ce făceam ca procuror, are o legătură foarte mare cu Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi combaterea corupţiei. O să detaliez aceste lucruri în cadrul interviului", a afirmat Kovesi.

Urmăreşte AICI audierile de la CSM

Laura Codruţa Kovesi, propusă pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Alina Bica, propusă ca şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, şi Elena Giorgiana Hosu, propusă ca procuror şef adjunct al DIICOT, susţin azi interviurile în faţa membrilor Consiliului Superior al Magistraturii.

Tot azi, Secţia pentru procurori a CSM se va pronunţa asupra avizelor prevăzute de dispoziţiile art. 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 referitoare la statutul judecătorilor şi procurorilor, şi nu vineri, cum fusese stabilit iniţial.

''Având în vedere faptul că ministrul Justiţiei a învederat, în cadrul şedinţei Secţiei pentru procurori de miercuri, imposibilitatea de a participa la şedinţa Secţiei din data de 10 mai, calendarul şedinţei Secţiei pentru procurori a CSM din data de 9 mai se modifică şi se completează astfel: după susţinerea interviurilor de către doamnele procuror Laura Codruţa Kovesi, Alina Bica şi Elena Giorgiana Hosu, conform noului calendar orar, Secţia pentru procurori se va pronunţa asupra avizelor prevăzute de dispoziţiile art. 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare'', preciza CSM.

Hotărârile Secţiei pentru procurori a CSM vor fi motivate şi transmise Ministerului Justiţiei în cursul zilei de vineri.

Ieri, au fost audiaţi la CSM Tiberiu Niţu, propus pentru funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Bogdan Licu, propus ca prim-adjunct al procurorului general, şi Codruţ Olaru, propunerea pentru adjunct al procurorului general.


×