x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Intestinul lui Omar

Intestinul lui Omar

de Miruna Pasa Petru    |    Violeta Fotache    |    25 Mar 2006   •   00:00
Intestinul lui Omar

Tumoarea lui Omar Hayss-am a fost impartita in pa-tru zari pentru analize si-multane, care sa indepar-teze suspiciunea asupra medicilor. Verdict unic: cancer la colon. Pentru ca instantele "ezita" sa-l elibe-reze, desi el nu poate fi tratat in puscarie, Romania ar putea pierde procesul la CEDO.

Tumoarea lui Omar Hayssam a fost impartita in patru zari pentru analize simultane, de natura sa indeparteze orice suspiciune asupra medicilor. Verdict unic: cancer la colon, in penultima faza. Pentru ca instantele "ezita" sa-l elibereze, desi el nu poate fi tratat in puscarie, Romania ar putea pierde procesul la CEDO.

La 6 iunie 2005, toata lumea credea ca Omar Hayssam simuleaza afectiuni fizice si psihice, pentru a scapa de arest. Aceasta perceptie are in spate sentimentul de injustitie creat de lungul sir al eliberarilor pe caz de boala. Bolnavi cu adevarat sau ajutati sa para astfel, in ultimii 15 ani au scapat de inchisoare diverse personaje care au fraudat statul intru sporirea averilor personale. Sentimentul general a fost intarit si de seful statului: "Am cerut verificarea starii de sanatate a lui Omar. Am aflat ca analizele sunt normale. In aceste conditii, lansez un avertisment. Cei care vor crea conditii pentru ca Omar sa scape, vor fi considerati complici". Declaratia-avertisment a fost facuta de Traian Basescu, la cateva zile dupa arestarea sirianului, in timp ce povestea la Cotroceni "filmul rapirii jurnalistilor".

PRECAUTII. Cand Omar a fost depistat cu cancer, medicii si-au luat toate masurile de precautie pentru a nu fi considerati "complicii" unui suspect de terorism. Operatia de extirpare a tumorii a fost filmata cap coada si la ea a asistat chiar seful IML Dan Dermengiu. Au fost chemati sa se pronunte specialisti din patru colturi. Tumoarea a fost taiata in patru si trimisa la Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti, IML Bucuresti, Spitalul Clinic Colentina si Clinica Medicala "Polimed". Fiecarei "bucati de colon" i s-a facut testul ADN ca nu cumva ele sa provina de la alt bolnav.

RISCURI. "Nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante". Acesta este articolul 3 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, pentru care Romania ar putea fi condamnata la Strasbourg. Pentru supunerea detinutilor bolnavi la suferinte exagerate, Curtea a condamnat, in timp, state ca Franta, Marea Britanie si Turcia. Omar Hayssam a incriminat in fata instantelor "tratamentul inuman" la care este supus si a scapat deja de mandatul de arestare din cazul Foresta Nehoiu. Dar numai la Instanta Suprema judecatorii au indraznit sa dea un asemenea verdict. Acum, tot de acolo se asteapta decizia definitiva pentru ultimul mandat al sirianului.

DESI IMPERATIVA, CHIMIOTERAPIA ASTEAPTA
SEF IML. Dan Dermengiu a asistat la operatia lui Omar
Expertiza medico-legala a stabilit ca Omar sufera de cinci afectiuni fizice si psihice. Pe langa cancer la colon, sirianul a mai fost diagnosticat si cu "anemie hipocroma medie secundara, diabet zaharat tip 2, steatoza hepatica si tulburare anxios-depresiva". La 18 ianuarie 2006, in urma unei operatii suferite la Spitalul Penitenciar Rahova, medicii i-au extirpat de pe colon o tumoare canceroasa de "9-10 centimetri" si i-au taiat pacientului jumatate din intestinul gros. Expertii au stabilit ca boala lui Omar "este grava, susceptibila de complicatii imprevizibile ce pot aparea mai ales daca nu sunt respectate recomandarile terapeutice". Ca tratament, s-a hotarat imperativ chimioterapia. Au trecut doua luni insa si Omar nu a inceput curele. La consultul psihiatric, "cefaleea occipitala severa, claustrofobia, inapetenta, astenia severa cu lipsa interesului si a chefului pentru orice fel de activitate (inclusiv de autoingrijire), scaderea ponderala marcata, somnul indus medicamentos, visele cu cosmaruri, gandurile suicidare si obsesive de prejudiciu" acuzate de Omar au dus la diagnosticul "tulburare anxios-depresiva".

VS ROMANIA
In urma cu 16 zile, la Consiliul Superior al Magistraturii, presedintele Traian Basescu se arata extrem de ingrijorat pentru faptul ca Romania are la CEDO 9.300 de procese. Ei bine, unul dintre ele a fost intentat chiar de Omar Hayssam, la sfarsitul lunii ianuarie. In plangerea trimisa la Strasbourg de avocatul israelian Martin Mordechai Tzivin, sirianului acuza incalcarea dreptului sau la viata pe motiv ca, desi sufera de cancer, este mentinut in arest preventiv. Potrivit avocatului, o astfel de atitudine "ar contrasta cu eforturile depuse de statul roman in vederea aderarii la Uniunea Europeana". Romania este acuzata ca ar fi incalcat articolele 2, 3, 5 si 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.
6 IUNIE 2005
"Certificatul lui medical este unul de om normal. Lansez un avertisment. Cei care vor crea conditii ca Omar sa scape vor fi considerati complici"
Traian Basescu
seful statului

20 MARTIE 2006
"Probabil ca medicii sunt stresati pentru ca presedintele tarii le-a transmis un semnal clar celor care l-ar ajuta sa scape pe baza unor documente medicale"
Aurel Ciobanu
aparator al lui Omar

UITARE
Omar Hayssam pare sa-si fi acceptat soarta. Pe ultima suta de metri, el s-a hotarat sa lamureasca toate "afacerile penale" legate de numele sau. Deja a stat in cateva randuri de vorba cu procurorii, vrand sa lamureasca ba aspecte legate de Rio Bucovina, ba de "Afacerea Sudan" din cazul Dinu Patriciu. Desi vrea sa spuna tot ce stie, se pare ca el ori nu stie prea multe, ori, din pricina bolilor, nu-si mai aminteste mare lucru. Spre exemplu, despre afacerea Sudan, el a povestit anchetatorilor mai mult despre plimbarea prin bazar dupa suveniruri din portelan, decat despre intalnirea cu ministrul resurselor pe care i-ar fi aranjat-o presedintelui Rompetrol, Dinu Patriciu.

Medici romani si jurisprudenta CEDO


La data de 28 februarie 2006, noua specialisti finalizau expertiza medico-legala ceruta de Curtea de Apel Bucuresti cu privire la starea de sanatate a lui Omar Hayssam. Potrivit raportului, curele de citostatice, absolut necesare, si supravegherea pacientului in timpul administrarii lor "nu se pot realiza in cadrul retelei sanitare a Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), ci numai prin internari periodice intr-o unitate sanitara cu profil oncologic ce apartine Ministerului Sanatatii". La finalul raportului apare insa si o precizare voluntara a reprezentantului ANP, medicul George Enculesei: "Conform hotararii conducerii Penitenciarului Spital Rahova si conducerii ANP, pacientul poate fi tratat in cadrul retelei sanitare a ANP, tratamentul oncologic fiind asigurat de ANP prin internari periodice cu paza intr-o clinica cu profil oncologic apartinand Ministerului Sanatatii".

PROBLEME. Aceasta opinie i-a adus lui Enculesei o plangere penala si o sesizare la Colegiul Medicilor din partea avocatilor lui Omar, pentru abuz. Ea pare sa mai aiba si o alta hiba: contravine hotararilor CEDO cu privire la interzicerea torturii, a tratamentelor inumane ori degradante. Cazul Mouisel vs Franta, finalizat prin condamnarea statului, este un exemplu graitor. Mouisel, bolnav de leucemie, a fost tinut in arest si dus cu paza la tratamentul chimioterapeut. Adica exact cum a propus si medicul Enculesei pentru Omar. Printr-o hotarare de la 14 noiembrie 2002, ,,Curtea a retinut starea de sanatate a reclamantului, faptul ca este vorba de spitalizare, disconfortul sedintelor de chimioterapie si slabiciunea fizica, considerand ca mentinerea in detentie a reclamantului a adus atingere demnitatii sale. Ea a cauzat o suferinta, mergand dincolo de ceea ce presupune inevitabil o pedeapsa privativa de libertate si un tratament anticancer. Curtea concluzioneaza in cauza un tratament inuman si degradant din cauza mentinerii in detentie in conditiile examinate, articolul 3 fiind violat".
×
Subiecte în articol: observator omar omar hayssam