O sută de români de succes vor fi premiaţi în Anul Centenarului de către Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, într-un proiect care îşi propune să scoată în evidenţă primele zece personalităţi româneşti din zece ţări ale lumii în care se află comunităţi importante de conaţionali ai noştri, a anunţat sâmbătă, la Deva, ministrul Natalia Intotero.
Primul eveniment din acest proiect este programat pe 16 mai, la Bruxelles, prin implicarea Misiunii Diplomatice a României, prilej cu care simbolul capitalei Belgiei, Manneken Pis, va fi îmbrăcat de primăria locală în costum de căluşar.
"Premierea va fi organizată în sala de festivităţi a Primăriei din Bruxelles. Domnul primar, în semn de apreciere pentru România şi pentru Ziua Naţională a Costumului Popular, îl îmbracă pe Manneken Pis în costum de căluşar şi îl vom prezenta tuturor turiştilor şi participanţilor în Piaţa Mare (Grand Place, n.r.) din Bruxelles", a declarat ministrul Natalia Intotero.
La acest eveniment va fi promovat şi costumul popular românesc, ministrul Natalia Intotero urmând să poarte un costum din Ţara Moţilor, locul din care provine.
"Vom încerca, şi noi, să prezentăm bogăţia şi frumuseţea tradiţiilor noastre şi să fim un număr cât mai mare de participanţi îmbrăcaţi în costume populare. Profit de această ocazie pentru a lansa un apel tuturor românilor prezenţi în data de 16 mai în Bruxelles, de a fi prezenţi la acest eveniment prin intermediul căruia încercăm să arătăm lumii întregi că România are oameni de valoare, atât în ţară, cât şi pretutindeni, în lume", a arătat Natalia Intotero.
Ministrul pentru Românii de Pretutindeni a explicat că în acest proiect au fost angrenate misiunile diplomatice ale României din primele zece ţări din lume în care se află cele mai importante comunităţi de români, opt dintre acestea fiind din Europa, alături de care sunt SUA şi Israel.
Din fiecare ţară selectată, reprezentanţii misiunilor diplomatice au stabilit zece personalităţi, români care vor fi premiaţi, în acest an, de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.
"Nu a fost o muncă uşoară pentru că avem foarte mulţi români care fac cinste ţării, însă dintre cei mai buni au fost selectaţi primii zece", a conchis Natalia Intotero.