x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Inundaţii combătute cu steaguri colorate

Inundaţii combătute cu steaguri colorate

de Elena Stan    |    10 Iul 2007   •   00:00
Inundaţii combătute  cu steaguri colorate
Sursa foto: LUCIAN ALECU/

In Romănia europeană a secolului al XXI-lea, sătenii sunt preveniţi de venirea inundaţiilor prin clopotele bisericilor, dar şi prin arborarea, la primărie, a unor steaguri colorate.

In Romănia europeană a secolului al XXI-lea, sătenii sunt preveniţi de venirea inundaţiilor prin clopotele bisericilor, dar şi prin arborarea, la primărie, a unor steaguri colorate.

In plină secetă, autorităţile incearcă să se pregătească de inundaţii. Ministerul Mediului impreună cu Administraţia Naţională de Meteorologie şi Apele Romăne au realizat in ultimele trei luni simulări la inundaţii in cele 11 bazine hidrografice din ţară in 27 de judeţe. Rezultatele raportului arată că la simulare stăm bine. Autorităţile locale sunt pregătite, cel puţin pe hărtie, să facă faţă inundaţiilor. Avertizările hidrologice sunt transmise prin telefon sau fax, iar in unele zone (Harghita, Bihor, Neamţ, Satu-Mare, Bistriţa Năsăud, Maramureş sau Braşov), avertizarea vine chiar prin SMS.

AVERTIZĂRI. Consilierii locali, maşinile poliţiei rurale sau comunitare şi in unele cazuri televiziunea prin cablu sunt cei care aduc veştile de ploaie. Primarii din comunele Brezovia (jud. Caraş-Severin) şi Plăieşii de Jos anunţă vremea rea arborănd la sediul primăriei steaguri de culoarea codurilor avertizărilor hidrologice primite. Operaţiunea este considerată de Ministerul Mediului drept o procedură "foarte eficientă". Atunci cănd situaţia devine periculoasă sunt puse in funcţiune sirenele, clopotele bisericilor, maşinile de poliţie dotate cu portavoce. Acelaşi raport arată că in Maramureş (localităţile Botoza, Rozvalea, Strămtura, Bărsana şi Vadu Izei), sirenele sunt uzate şi trebuie inlocuite. In localităţile Şiseu şi Năneşti, sirenele de avertizare lipsesc. In urma exerciţiilor, la simulare s-a constatat că primarii şi prefecţii au mai asimilat ceva informaţii din manualele dedicate lor de Sulfina Barbu, fostul ministru al Mediului. Totuşi, avertizarea populaţiei din zonele inundabile se face in general de consilierii locali, care nu au un manual special, şi care, in consecinţă, nu prea ştiu cum trebuie să acţioneze. In această privinţă, autorităţile centrale au decis că este necesar să se realizeze cursuri de instruire a consilierilor locali. Deşi majoritatea autorităţilor locale controlate au realizat planurile de apărare impotriva inundaţiilor, acestea sunt incomplete sau nu sunt la scară optimă. Asta se intămplă in judeţele Caraş-Severin, Bihor, Dămboviţa, Suceava, Constanţa, Covasna, Tulcea, Braşov şi Satu-Mare, unde autorităţile locale nu s-au grăbit să completeze planurile locale de apărarea impotriva inundaţiilor cu căile şi zonele de evacuare a populaţiei şi a animalelor.

MĂSURI NECESARE. Pentru a şti cum trebuie să acţioneze in caz de inundaţii, populaţia trebuie să participe la adunările cetăţeneşti organizate de autorităţile locale. In cadrul acestor adunări, ea va fi instruită ce să facă in caz de inundaţii in funcţie de semnificaţia codurilor culorilor de avertizare. Informaţiile sunt necesare pentru a-şi salva viaţa şi bunurile materiale. De asemenea, mai trebuie verificat modul in care serviciile de voluntariat sau formaţiile de intervenţie alcătuite din localnici acţionează pentru suprainălţarea şi consolidarea digurilor.

Codurile culorilor

Legenda de coduri de culori pentru Atenţionările şi Avertizările meteorologice

Roşu: Sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase de intensitate foarte mare (vănt, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, caniculă, ger). Există risc de viituri majore.

Portocaliu: Sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase de intensitate mare (vănt, ploi abundente, descărcari electrice, grindină, caniculă, ger). Există risc de viituri pe răuri.

Galben: Fenomenele meteorologice prognozate (averse, descărcări electrice, intensificări de vănt, temperaturi ridicate, răcirea vremii) sunt obişnuite pentru zona respectivă, dar temporar pot deveni periculoase pentru anumite activităţi. Există risc de creşteri de debite şi niveluri.

Verde: Nu sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase.

×
Subiecte în articol: observator