x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Inundatii - "Vrem sa revizuim legislatia"

Inundatii - "Vrem sa revizuim legislatia"

de Aniela Nine    |    Magda Colgiu    |    05 Iul 2005   •   00:00
Inundatii  -  "Vrem sa revizuim legislatia"

Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ieri ca ia in calcul modificarea legislatiei privind concesionarea lucrarilor hidrologice

Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ieri ca ia in calcul modificarea legislatiei legate de concesionarea lucrarilor hidrologice.

Dupa ce a constatat, in inspectia facuta cu doua zile in urma in zonele afectate de inundatii din Olt, ca instalatiile de evacuare a apei nu functioneaza, premierul Tariceanu a anuntat ieri, in cadrul videoconferintei cu prefectii, cateva masuri care ar trebui sa rezolve aceasta problema. Considerand ca una dintre probleme o reprezinta concesionarea lucrarilor hidrologice, el le-a cerut ministrilor Mediului si Administratiei, Sulfina Barbu si Vasile Blaga, sa verifice prevederile legale dupa care acestea s-au incheiat, cat si clauzele contractelor. Mai mult, el a anuntat ca se ia in calcul modificarea legislatiei pentru rezolvarea problemei. "Vrem sa revizuim legislatia si sa facem modificarile necesare in asa fel, incat lucrarile sa fie intretinute, chiar daca raman la primarii sau la institutiile subordonate ministerelor", a spus Tariceanu.

AJUTOARE. La revenirea din survolul efectuat acum doua zile, Tariceanu a anuntat ca prima masura pe care Executivul o va lua vizeaza trimiterea de produse alimentare de la rezervele de stat. Ieri, anuntul premierului s-a concretizat. Aproape 100 tone de alimente, constand in paine, apa, zahar, ulei, conserve de carne au fost trimise in judetele Olt si Teleorman. Valoarea financiara a ajutorului acordat celor doua judete se ridica la 950.000 lei noi.

SPRIJIN UE. Un comunicat de ultima ora al executivului anunta ca, pentru inundatiile produse in Banat in perioada aprilie-mai a acestui an, s-a solicitat UE sprijin financiar, prin accesarea Fondului Solidaritatea, urmand ca un raspuns sa fie primit in 3-6 luni. Vestea proasta insa este ca Romania nu poate face aceasta solicitare decat o data, astfel ca pagubele produse de inundatiile de acum va trebui sa le suportam singuri.

CRONICA NEAGRA. O prima estimare la nivel national a pagubelor arata ca, pe langa pierderi materiale, inundatiile si-au luat tributul si in vieti omenesti. Cinci persoane au murit, iar un copil continua sa fie dat disparut. La capitolul pierderi materiale, s-a apreciat ca aproape 4.000 de case au fost afectate, 35.000 de hectare de teren agricol au fost calamitate, sapte poduri si cinci diguri de aparare au fost distruse, 300 de fantani au fost inundate.

PRECIPITATII
Conform Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), incepand de maine, precipitatiile revin pe teritoriul Romaniei. "Inca din cursul noptii care urmeaza, un nou front atmosferic va patrunde prin zona de vest a tarii, pentru ca maine aria ploilor sa cuprinda treptat toate regiunile", a precizat, pentru Jurnalul National, meteorologul Viorica Dima.

DRUMURI
Pe DN 51 (Alexandria - Zimnicea), circulatia era ieri intrerupta intre localitatile Vranceni-Smardioasa, stratul de apa ajungand la 100 de centimetri. Pe DN 6, circulatia era intrerupta intre localitatile Draganesti-Vlasca, judetul Teleorman, partea carosabila fiind acoperita cu un strat de apa cuprins intre 30 si 140 de centimetri. Circulatia se face pe rute ocolitoare.
×
Subiecte în articol: observator