x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ioan Niculae a subminat economia cu legea în mână

Ioan Niculae a subminat economia cu legea în mână

de Daniel Ionaşcu    |    05 Ian 2012   •   21:00
Ioan Niculae a subminat economia cu legea în mână

Incepand cu anul 2005 s-a constituit o grupare infractionala formata din functionari publici si oameni de afa­ceri care, prin influenta si exercitare intentionat defectuoasa a atributiilor, actioneaza in mod concertat in ve­derea pagubirii financiare a societatii nationale, punand astfel in pericol sistemul energetic national pe segmentul gazelor naturale, considera procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).

Pe lista celor vizati sunt fostii se­cre­tari de stat din Ministerul Eco­nomiei: Victor Alexandru, un apropiat al miliardarului Ioan Niculae, Tudor Serban, Darius Mesca, Viorel Palasca, dar si vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE) Eugen Georgescu, potrivit Mediafax. Pe langa acestia se afla si Ioana Apan, presedintele Consiliului de Administratie al Romgaz, si Adrian Piteiu, directorul general.

Georgescu si Serban se afla pe lista pentru ca au semnat Ordonanta de Urgenta 54/2009, prin care consumatorii industriali care se decla­rau intreruptibili primeau doar gaze de productie interna. Pe langa InterAgro, detinuta de Niculae, au pri­mit gaze ieftine in perioada mai 2009 – octombrie 2010 atat Combinatul Azomures, cat si Elcen, furnizorul de energie terminca al Bucurestiului.

Favorizarea InterAgro a facut ca Romgaz sa nu-si indeplineasca programul de inmagazinare, nu a facut importuri suficiente, iar politica de discounturi a provocat pierderi companiei, au declarat pentru Jurnalul National surse din sector.

Faptele incriminate, respectiv complot si subminarea economiei nationale, sunt investigate pentru perioada 2005-2010, au mai aratat sursele. In acea perioada, Ministerul Economiei a fost condus de Varujan Vosganian si Adriean Videanu. Firmele lui Niculae, baronul gazului ieftin, au beneficiat de facilitati desi aveau datorii la stat, dar si o datorie imensa la Romgaz. In 2010, InterAgro avea o datorie totala la Romgaz de 529 de milioane de lei, din care 102 milioane de lei erau datoria curenta, pentru 51,4 milioane de lei cele doua companii se luptau in justitie, iar 375,5 milioane de lei erau datorii istorice reesalonate. Mai mult, desi Niculae a declarat ca firmele sale nu au datorii la buget, anul trecut Amurco, InterAgro si Rafinaria Astra Romana trebuiau sa dea bugetului de stat circa 55 de milioane de lei.

Investigatia a inceput dupa ce Serviciul Roman de Informatii (SRI) a monitorizat cele 40 de persoane din cadrul Ministerului Economiei si Romgaz, iar ulterior a sesizat DIICOT.

Acest dosar cu acuze grave la adresa lui Niculae vine dupa ce o alta investigatie, derulata de Directia Nationala Anticoruptie (DNA) arata ca in toamna lui 2009, in contextul alegerilor prezidentiale, Gheorghe Bunea Stancu, seful Consiliului Judetean Braila, ii solicita lui Ioan Niculae, patronul InterAgro, un milion de euro pentru campania electorala a lui Mircea Geoana.

'In cursul lunii noiembrie 2009, invinuitul Gheorghe Bunea Stancu si-a folosit influenta si autoritatea functiei de presedinte al Organizatiei Judetene Braila a PSD pentru a obtine, cu incalcarea dispozitiilor privind finantarea partidelor politice, suma de 1.000.000 de euro de la invinuitul Niculae Ioan, actionar principal al grupului InterAgro SA, pentru a fi folosita in cadrul campaniei electorale de la sfarsitul anului 2009.

In schimbul banilor, Ioan Niculae urmarea influentarea factorului decizional in vederea numirii unor persoane agreate de el la conducerea Ministerului Economiei si Comer­tului si la societatile nationale Transgaz si Romgaz.

Pe parcursul cercetarilor s-a stabilit ca, din cei 1.000.000 de euro, s-a platit efectiv suma de 641.730 de lei, aproximativ 150.000 de euro, folosindu-se ca paravan un contract incheiat intre InterAgro SA (societate controlata de Ioan Niculae) si SC INSOMAR SRL. Acest contract a fost incheiat pentru servicii fictive, oferind o acoperire aparent legala realei destinatii a sumelor de bani.

In aceasta operatiune fictiva au fost implicati si invinuitii Teodorescu Gheorghe si Barac Viorel', arata un comunicat al DNA din decembrie 2011. Teodorescu era actionar al Insomar, iar Barac este director al InterAgro.

In noul dosar sunt dezvaluite mecanismele prin care InterAgro a beneficiat de gaze ieftine, in timp ce populatia a fost obligata sa plateasca facturi tot mai grele.

'Activitatea infractionala a vizat modalitatea de contractare de catre societatea comerciala a unor cantitati considerabile de gaze naturale la preturi mult diminuate fata de cele practicate de SNGN ROMGAZ SA, obtinerea de gaze naturale doar din productia interna, cu eludarea reglementarilor legale in materie, precum si mentinerea facilitatilor acordate societatii, in conditiile in care inre­gistra datorii semnificative la plata gazelor furnizate', se arata in comunicatul de miercuri al DIICOT. Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat ieri ca procurorii i-au cerut documente legate de InterAgro si piata gazelor pentru perioada 2006-2008.

Vosganian a postat pe site-ul sau ca el nu a autorizat acordarea doar de gaze de productie interna, ci numai un discount de 40 de dolari fata de pretul de cos. Acesta se calcula prin doua treimi componenta interna si o treime import. Ordinul sau spunea ca firmele primesc gaze doar daca isi achita marfa.

×