UPDATE 11:39 - Patronul grupului InterAgro a declarat, la iesirea din sediul DIICOT, ca Parchetul comploteaza si incearca subminarea activitatii companiilor sale. Niculae a precizat ca acuzatiile aduse la adresa lui, de complot si subminare a economiei nationale, reprezinta un abuz.
"Cred ca este vorba de un parteneriat public-privat intre un organ al statului care se numeste Parchetul General si televiziunile care sunt publice si private, si asistati in direct la un eveniment relativ istoric pentru Romania astazi. Cum poate fi distrus un agent economic care a avut neobrazarea in acesti 20-21 de ani sa se opuna ideii generale ca noi romanii suntem numai cersetori si slugi si ca noi nu putem angaja, ci doar sa fim angajati", a spus Ioan Niculae, potrivit Mediafax.
"Incepand de saptamana trecuta, cu acel comunicat al DIICOT-ului, practic toate firmele noastre, peste 27 de firme, sunt distruse. Avem combinatele chimice inchise incepand de la 1 ianuarie, niciuna dintre companiile private sau de stat care vand gaz nu mai raspunde solicitarilor InterAgro. Suntem intr-o situatie extraordinar de delicata din punct de vedere economic si, practic, ati asistat la subminarea unui agent economic care inca mai ramasese cu capital privat romanesc", a mai spus Niculae.
"Asistam la subminarea economiei nationale, o mica particica din ea, la un agent economic". "Dar nu noi am facut-o, ei o fac cu noi. Nu am vazut acuzatiile", a spus Ioan Niculae la intrarea in sediul DIICOT.
Totodala, la DIICOT s-a prezentat si Darius Mesca, secretar de stat pentru energie in Ministerul Economiei in perioada 2005-2009, cercetat in acest dosar.
Patruzeci de persoane cu functii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si ANRE sunt cercetate penal pentru complot si subminarea economiei nationale, a informat, in 4 ianuarie, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, potrivit Mediafax.
Procurorii DIICOT sustin ca cei 40 au desfasurat activitati infractionale care au produs un prejudiciu de 126.000.000 de dolari patrimoniului SNGN Romgaz SA si bugetului consolidat al statului si au avut drept consecinta punerea in pericol a sistemul energetic national".
Fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian, senator PNL, a solicitat, intr-o scrisoare deschisa adresata DIICOT, sa fie audiat in dosarul Romgaz, pentru clarificarea situatiei, solicitand insa ca in aceeasi cauza sa fie audiati si premierul Emil Boc si presedintele Traian Basescu.
"Solicit sa fiu audiat, in calitatea pe care o considerati de cuviinta, pentru a contribui, prin informatiile pe care le detin si prin documentele pe care le posed, la limpezirea acestei situatii. Solicit, de asemenea, ca impreuna cu mine, sa fie audiati, intr-o calitate cel putin echivalenta cu a mea, date fiind circumstantele agravante, domnii Traian Basescu, presedintele Romaniei, si Emil Boc, prim ministru al Guvernului, cu atat mai mult cu cat cei doi dispuneau, cu siguranta, la data respectiva, de datele pe care ulterior Serviciul Roman de Informatii le-a pus la dispozitia DIICOT. Solicit includerea, in randul persoanelor citate, a celor doi demnitari deoarece intr-o cercetare de o asemenea anvergura trebuie pornit de la cifrele mari si de la cei care le-au produs, altminteri ancheta risca sa para doar o tentativa de a muta atentia opiniei publice ori o rafuiala politica, ceea ce ar pune sub auspicii extrem de nevaforabile anul electoral 2012", se arata in scrisoarea postata de Vosganian pe blogul personal. (V.M.)