x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ioan Niculae, trimis în judecată în dosarul privind fondurile pentru campania lui Mircea Geoană

Ioan Niculae, trimis în judecată în dosarul privind fondurile pentru campania lui Mircea Geoană

11 Ian 2012   •   12:33
Ioan Niculae, trimis în judecată în dosarul privind fondurile pentru campania lui Mircea Geoană

Ioan Niculae a fost trimis in judecata de DNA, in dosarul privind fondurile pentru campania lui Mircea Geoana. Ioan Niculae, actionar principal al InterAgro SA, este acuzat de infractiunea de complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata (doua acte materiale). In acelasi dosar, a mai fost trimis in judecata si presedintele PSD Braila, Gheorghe Bunea Stancu.

Potrivit DNA, in cursul anului 2009, inculpatul Gheorghe Bunea Stancu si-a folosit influenta si autoritatea rezultate din functia de presedinte al organizatiei judetene Braila a Partidului Social Democrat (PSD), pentru a obtine, cu incalcarea dispozitiilor legale ce privesc finantarea partidelor politice, suma de 1.000.000 euro de la inculpatul Niculae Ioan, patron al SC InterAgro SA, bani ce urmau sa fie folositi in campania electorala prezidentiala, desfasurata la sfarsitul anului 2009, pentru sustinerea candidatului PSD.

Procurorii anticoruptie sustin ca, potrivit intelegerii infractionale, sumele de bani urmau a fi furnizate indirect, in sensul ca Ioan Niculae urma sa achite plati catre diferiti furnizori de servicii ce aveau legatura cu campania electorala, inclusiv institutii implicate in realizarea de sondaje de opinie publica. In acest fel, se disimula destinatia reala a sumelor de bani, ocolindu-se dispozitiile legale referitoare finantarea partidelor politic.

In schimbul banilor oferiti, Ioan Niculae a solicitat ca, in cazul castigarii alegerilor de catre candidatul partidului mentionat, sa fie desemnate persoane care sa ii sustina interesele la conducerea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, precum si la nivelul celor doua societati nationale ce aveau ca obiect gestionarea si distribuirea gazului natural (SNTGN TRANSGAZ si SNGN ROMGAZ SA).

Pe parcursul cercetarilor s-a stabilit ca, din cei 1.000.000 de euro, s-a platit efectiv suma de 641.730 lei, aproximativ 150.000 euro, folosindu-se drept paravan un contract incheiat intre societatea controlata de Ioan Niculae - InterAgro si SC INSOMAR SRL, anunta Mediafax. Acest contract a fost incheiat pentru servicii fictive, tocmai pentru a se crea o acoperire aparent legala destinatiei reale a sumelor de bani, si anume finantarea unui partid politic cu incalcarea dispozitiilor legale.

Contractul propriu zis si actele aferente (procesul-verbal de receptie, facturi) au fost incheiate de inculpatii Barac Viorel si Teodorescu Gheorghe, cu mijlocirea inculpatului Ioan Niculae. Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Sector 1 Bucuresti.

×