x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ioan Ursuţ, "faimos" în Europa pentru crime, jafuri, tâlhării şi evadări

Ioan Ursuţ, "faimos" în Europa pentru crime, jafuri, tâlhării şi evadări

de Vasile Dale    |    28 Ian 2010   •   00:00
Ioan Ursuţ, "faimos" în Europa pentru crime, jafuri, tâlhării şi evadări

Ioan Ursuţ a devenit cunoscut abia după ce numele lui a fost legat de jaful armat din Pasul Gutâi, după un atac care i-a lăsat cu gura căscată până şi pe oamenii legii din Maramureş, care nu s-au gândit că vor ajunge sa ancheteze un caz asemănător doar cu filmele poliţiste de la televizor. Băimăreanul este însă o "vedetă" în străinătate, mai ales în Suedia, ţara în care a trăit ani buni şi în care şi-a creat o faimă de infractor sângeros.



El are biografia publicata pe enciclopedia online Wikipedia, lucru de care putini artisti, literati sau alte personalitati ale Maramuresului au parte. In plus, ziarele din strainatate au scris nenumarate pagini despre viata tumultoasa a periculosului criminal din Baia Mare, despre asasinatele si jafurile sale, despre incercarea sa de a reveni la... cele sfinte, pentru ca dupa eliberarea din penitenciar s-a dus sa lucreze intr-o biserica. S-a intamplat in 2007, cand Ioan Ursut a beneficiat de o amnistie. Decizia a facut ca "unul dintre cei mai cautati criminali ai Suediei din toate timpurile" - dupa cum a scris presa - sa fie pus in libertate.

Ioan Ursut a fost arestat preventiv pentru 29 de zile dupa ce anchetatorii au stabilit ca exista o legatura intre el si atacul asupra blindatei pline cu bani a G4S care intr-o dimineata ca oricare alta a traversat Pasul Gutai pentru a imparti pensiile batranilor din Maramuresul istoric. Anchetatorii au identificat la locul jafului armat din 15 septembrie 2009 probe ADN care coincid cu cele ale baimareanului. Aceasta si nu doar a facut ca magistratii Tribunalului Maramures sa il puna din nou dupa gratii pe Ioan Ursut. Pentru el situatia nu este noua, pentru ca a fost inchis in mai multe randuri pentru infractiuni si mai grave decat cea comisa in toamna anului trecut pe DN18, in Pasul Gutai.

Portretul banditului baimarean: 51 de ani, crime, jafuri, talharii si evadari

In momentul pronuntarii sentintei, Ioan Ursut nu a parut tulburat. Si-a dat josul fesul alb pe care il purta pe cap in momentul prinderii, a ascultat cuvintele judecatoarei si i-a spus ca doreste ca vestea arestarii sa ii fie transmisa mamei sale, mentionand ca nu se gandeste sa faca recurs la hotararea instantei. Apoi, si-a tras din nou caciula pe cap si a asteptat sa fie dus in arest.

"Eu nu am aproape nicio grasime pe cei 174 centimetri ai mei"

Aparent, un om de 51 de ani obisnuit. Dar... aparentele inseala. Fotografii destul de recente publicate in presa suedeza il arata ca un tip atent cu fizicul sau, care face multa miscare si care isi intretine muschii in salile de forta. "Doar muschi. Eu nu am aproape nicio grasime pe cei 174 centimetri ai mei", a declarat acesta. In cazul sau nu inaltimea este avantajul, ci forta fizica si intelegenta - dupa cum au scris jurnalistii de la Aftonbladet, care au realizat un reportaj despre viata baimareanului care a impuscat cu sange rece mai multi oameni, a dat jaf dupa jaf si a evadat in mai multe randuri din inchisoare.

Ioan Ursut, suspectat ca ar fi fost informator al Securitatii

Baimareanul, nascut in 1958, nu a fost "usa de biserica" nici cata vreme a stat in Romania. Politistii au declarat ca l-au cercetat in diverse dosare. Doar ca nu au mai apucat sa il puna sub acuzare, pentru ca in anii '80. S-a intamplat in anul 1983, potrivit presei suedeze, cand acesta a fugit din tara impreuna cu prietena sa. Despre usurinta cu care a reusit sa treaca granita intr-o perioada in care si unei muste ii era greu sa se plimbe libera in Romania s-a scris pana si in mass-media straina, mai mult subiectul a fost dezbatut pana si pe forumuri. S-a spus ca ar fi fost un informator al Securitatii si un om instruit sa ucida. De altfel, chiar Ioan Ursut a recunoscut intr-un interviu ca a fost invatat sa foloseasca arma, sa atace si sa se apere.

O viata in permanenta fuga dupa evadarea din Romania

Din momentul in care a ajuns in Italia, viata baimareanului s-a schimbat radical si tot de atunci a inceput transformarea sa intr-un bandit in relatie cu mafioti obisnuiti cu asasinatele. In cei peste 25 de ani traiti intr-o lume a violentei, Ioan Ursut a fost suspectat de mai multe crime comise impotriva unor romani cu care a fugit din tara, a fost condamnat pentru asasinarea unui lider al mafiei, a unui contrabandist, pentru talharie si jaf. Faima i-a crescut in urma evadarilor repetate atat din inchisorile Suediei, cat si din una intaliana.

Condamnat pentru uciderea in bataie a unui contrabandist in Italia

Chiar in vara anului 1984, Ioan Ursut a fost cercetat pentru moartea unui contrabandist de tigari, langa Verona. In fata jurnalistilor suedezi, acesta a spus ca totul ar fi pornit de la un scandal cu italianul, care i-ar fi datorat niste bani. De fata a fost si un amic al sau, Alexandru Vlonga. Acesta l-ar fi amenintat cu arma, iar el s-a aparat, lovindu-l cu picioarele pana i-a facut ferfenita ficatul si splina. Spune insa ca in momentul in care a parasit locul faptei acesta mai traia. Se pare ca nu a vrut sa il impuste pe adversarul sau ca nu fie condamnat la 30 de ani de inchisoare. A primit o pedeapsa de 18 ani, care s-a redus la cinci. Sentinta s-a pronuntat insa in absenta, pentru ca intre timp acesta a plecat in Suedia.

A cerut azil politic in Suedia impreuna cu alti trei romani

Ioan Ursut a fugit in nord impreuna cu alti trei romani: Alexandru Vlonga, Elena Crunicean, Constantin Petris, cerand azil politic de la autoritati. La doi ani de la crima din Italia, in 1986, baimareanul a intrat in vizorul politiei dupa un caz care a socat Suedia. Cei trei prieteni ai baimareanului au fost gasiti morti si s-a presups ca Ursut nu este strain de situatie. Suedezii au fost socati de violenta cu care au fost executati romanii.

Baimareanul, cercetat pentru trei executii in stil mafiot care au ingrozit Suedia

Cadavrul lui Alexandru Vlonga a fost găsit primul, in luna mai a anului 1986, la Helsingborg, in timpul unor lucrari de dragare a unui rau. Acesta a fost impuscat in ceafa, cu un pistol, calibrul 7.65 mm. In iulie, dupa un telefon anonim, politia a inceput sa sape pe o plaja de langa aceeasi localitate, iar la o jumatate de metru sub nisip au gasit corpul neinsufletit al Elenei Crunicean, femeia fiind, de asemenea, ucisa cu mai multe gloante trase in gat. Ultimul a fost executat Petris, care era dat disparut inca din luna mai 1986. Cadavrul sau era ascuns sub un morman de pietre, tot in zona Helsingborg.

Pus dupa gratii pentru o tentativa de jaf armat la o banca

Ioan Ursut a fost interogat pentru crimele descoperite, dar a recunoscut doar ca a fost in apartamentul lui Petris in lipsa acestuia, nu si ca ar fi comis el faptele. Prin urmare, nu a fost condamnat pentru cele trei crime. In schimb, baimareanul a fost condamnat la 1 an si 6 luni de inchisoare pentru jaf si detinere de arma, de acelasi calibru cu arma crimei celor trei romani, dupa ce au fost identificat langa o banca, iar in masina sa a fost gasit o cagula. La doar cateva luni, magistratii au mai emis o sentinta pe numele sau pentru comiterea de fraude si falsuri.

Doua evadari spectaculoase si un atac sangeros asupra doi politisti

Au urmate alte infractiuni, iar in 1988 a avut loc si prima sa evadare. I-a amenintat pe gardieni cu un "pistol" confectionat din lemn si a reusit sa scape de dupa gratii. Nu a ajuns prea departe, pentru ca libertatea sa a fost de numai patru zile. Nu a renuntat insa, iar un an mai tarziu a fugit din nou, intr-un mod de-a dreptul incredibil. Uns cu ulei, baimareanul a iesit printr-o gaura de 17 cm x 49 cm pe care a făcut-o cu o panza de fierastrau pe care si-a dus clandestin in celula.

Recunoscut de clientii unui restaurant in care lua masa

In luna de liberate de care a beneficiat, Ioan Ursut a reusit sa comita una dintre cele mai grave infractiuni. El a impuscat doi politisti care au intrat in restaurantul in care isi lua masa. Intr-un interviu acordat jurnalistilor de la Aftonbladet, acesta a presupus ca politistii au fost chemati de o persoana care l-a recunoscut. "Eram la o prietena care lucra la un restaurant. Cineva trebuie sa ma fi recunoscut acolo. Dupa un timp, doi ofiteri de la politia civila au intrat in local cu poza mea si au inceput sa le ceara oamenilor sa anunte autoritatile daca ma vad", a spus el.

Regreta ziua in care a tras in pieptul politistului suedez

Baimareanul a tras trei gloante in Stefan Wahlberg, care s-a zbatut intre viata si moarte si care si acum isi mai aminteste ceea ce s-a intamplat in urma cu 20 de ani. "M-am simtit ca in cazul in care o centrala nucleara a explodat in interiorul meu", le-a declarat omul legii jurnalistilor de la o publicatiei a politiei, adaugand ca isi aduce aminte de atac de fiecare data cand isi da jos camasa si isi vede cicatricele lasate de arma lui Ursut pe bustul sau. Baimareanul a fost condamnat, fiind prins la 11 zile de la atacul politistilor. Acesta a spus ca regreta foarte mult momentul in care a tras in oamenii legii si crede ca daca nu ar fi fost declicul si viata lui ar fi fost alta. S-a intamplat in octombrie 1989.

A fugit din puscarie impreuna cu un terorist palestinian

El a fost condamnat la 8 ani de inchisoare si incarcerat in inchisoarea Norrköping, din care a incercat sa evadeze un an mai tarziu. El si-a pus asternutul de pat ca sa para ca este culcat, dar s-a ascuns intr-o debara pe coridor. A fost doar o tentativa, pentru ca a fost descoperit de gardieni. Pe 9 mai 1991 a reusit sa fuga insa, impreuna cu un palestinian condamnat pentru terorism, dar nici de aceasta data nu a reusit sa stea prea multe zile in libertate.

Mafia si Biserica Catolica, doua din lucrurile care l-au marcat in puscarie

In 1994, dupa ispasirea pedepsei in Suedia, Ioan Ursut a fost expulzat in Italia, fiind inchis pentru 18 ani pentru uciderea contrabandistului de tigari. A avut insa noroc, pentru ca in 2007 a fost pus in libertate. In acest rastimp a incercat de mai multe ori sa scape, fie prin canalizare, fie taind geamul de la celula cu o panza de fierastrau. Baimareanul si-a vazut implinit visul in momentul in care a beneficiat de o amnistie. S-a stabilit in Livorno si s-a anagajat la o manastire. Acolo l-au gasit jurnalistii suedezi plecati pe urmele sale pentru a-i afla secretele de viata si a-i smulge marturisri despre crimele si jafurile comise.

Posibil autor a 16 jafuri la bancile suedeze

Potrivit informatiilor din presa, Ioan Ursut si-a recunoscut 16 jafuri la banci, al caror autor nu a fost identificat, dar a facut si o destainuire publica, spunand ca si-ar fi dorit o familie. De asemenea, a explicat si apropierea lui de cele sfinte, precizand ca in anii petrecuti in puscarii a avut ocazia sa intalneasca doua lucuri importante: Mafia si Biserica Catolica. Dupa eliberare a ajuns astfel sa se puna in slujba lui Dumnezeu, ocupandu-se de digitalizarea cartilor din biblioteca manstirii - calculatorul fiind una din pasiunile sale pe care si le-a descoperit chiar dupa gratii - dar si cu alte treburi, interactionand inclusiv cu turistii pentru ca vorbeste suedeza, italiana, germana si engleza.

Temutul infractor s-a gandit sa adopte doi-trei copii abandonati in Romania

"Eu nu l-am vazut inca pe Dumnezeu sau pe Iisus. Nu a fost inca acel moment. Ei (n..r. - preotii) spun ca aceasta nu este niciodata prea tarziu", a spus el, precizand ca stie ca a facut multe lucruri rele. Ioan Ursut le-a spus jurnalistilor ca si-ar dori o femeie care sa il iubeasca si chiar copii.

"Imi pot imagina ca in Romania as putea adopta doi-trei copii abandonati. Cat timp am fost in inchisoare am primit scrisori de la fane, care mi-au spus ca si-ar dori copii de la mine. Toate femeile care mi-au scris au avut insa trei numitori comuni: au fost singure, au avut probleme majore si au avut o viata plictisitoare", le-a spus el reporterilor.

Femeia ideala a baimareanului cu suflet... suedez

De asemenea, Ioan Ursut a descris si femeia ideala. "Nu vreau sa cunosc o femeie care sa imi starneasca doar pofte fizice. Vreau sa cunosc pe cineva care sa ma iubeasca si eu sa o pot iubi pe ea. Totusi, nu imi doresc orice fel de femeie. Imaginati-va cum este viata langa o femeie care arata ca dracu'. In cazul asta cred ca inchisoarea este mai bun", a spus Ursut, care a precizat ca este un bucatar bun, prin urmare se descurca si singur.

El a mai recuoscut ca ii place de scandinavi si ca in anii petrecuti in Suedia s-a simtit foarte bine. "Singurul lucru care nu imi place acolo este fasolea maro. Ma voi intoarce cu bucurie in Suedia, pentru ca in inima si sufletul ma simt ca un suedez", le-a declarat el jurnalistilor, adaugand apoi ca in Romania, pana sa fuga din tara, s-a simtit incorsetat. "Cand am fost acolo (n.r. - Romania) totul a fost lipsit de sens. Nu avea importanta daca traiesti sau mori", a descris situatia din tara. Vrand-nevrand, Ioan Ursut s-a reintors insa pe plaiurile natale si, in mod ironic, chiar dupa gratii.

Sursa foto: www.aftonbladet.se

×
Subiecte în articol: observator