Mesajul a fost prezentat de către Mihai Şomordolea, consilier de stat la Departamentul Securităţii Naţionale - Secretariat CSAT.
„Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații reprezintă un simbol al triumfului păcii asupra războiului, evocând încheierea Primului Război Mondial prin semnarea, la 11 noiembrie 1918, a armistițiului între Puterile Antantei și Germania. Este o zi cu o semnificație aparte pentru România, în care ne amintim de sacrificiul primului militar român căzut la datorie în urmă cu 20 de ani, în teatrul de operații din Afganistan, sublocotenentul post mortem Iosif Silviu Fogoraşi. De-a lungul timpului, treizeci de militari români au făcut jertfa supremă și peste două sute au fost răniți în teatrele de operații din Afganistan, Irak și Balcanii de Vest în misiunile desfășurate sub egida NATO, a Uniunii Europene, a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa și a Organizației Națiunilor Unite”, a transmis președintele Iohannis.
În mesajul său, președintele României a mai vorbit despre veteranii din cele două războaie mondiale, despre cei din Războiul pentru Independența României, dar și despre crizele actuale.
„Astăzi ne confruntăm cu multiple crize de securitate, iar una dintre cele mai grave, generată de agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei, se desfășoară chiar lângă granițele țării noastre, în regiunea Mării Negre. Într-un mediu de securitate tot mai complex și impredictibil, România constituie un pilon de stabilitate și un aliat de încredere în cadrul NATO și al Uniunii Europene.Țara noastră își asumă acest prestigios statut inclusiv datorită contribuției dumneavoastră. Prin profesionalismul și sacrificiile de care ați dat dovadă departe de țară și de familii, precum și prin curajul din timpul îndeplinirii misiunilor ați determinat creșterea profilului țării noastre la nivel internațional”, a precizat Klaus Iohannis.
Cu prilejul Zilei Veteranilor din Teatrele de Operații, în București și în garnizoanele în care există unități militare care au executat misiuni în teatrele de operații sunt organizate ceremonii militare și religioase.
Semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legată şi de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogaraşi, primul militar român decedat în teatrul de operaţii din Afganistan.
În perioada 1996-2022, România a pierdut 30 de militari în misiunile executate în teatrele de operaţii, iar alţi peste 200 au fost răniţi.
Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei, respectiv intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11:00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.
(sursa: Mediafax)