x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Klaus Iohannis: Pentru o armată modernă este nevoie susţinere politică, dar şi de resurse financiare

Klaus Iohannis: Pentru o armată modernă este nevoie susţinere politică, dar şi de resurse financiare

24 Oct 2016   •   18:49
Klaus Iohannis: Pentru o armată modernă este nevoie susţinere politică, dar şi de resurse financiare

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni, la o dezbatere organizată la Satu Mare, că este nevoie de susţinere politică, dar şi de alocări financiare pentru ca România să aibă o armată modernă.

Şeful statului a explicat că militarii români, acolo unde nu au putut contribui cu tehnică militară de ultimă generaţie, 'au compensat prin dăruire, inteligenţă şi seriozitate'.

"Armata statului român este unul dintre cei mai importanţi contributori la credibilitatea României în lume. În formatele aliate, acolo unde nu au putut contribui cu tehnică şi dotări de ultimă oră, militarii noştri au compensat prin dăruire, inteligenţă şi seriozitate. Putem vorbi mult, şi cred că ei merită, despre spiritul de sacrificiu, profesionalism, şi patriotism. Acestea sunt atribute incontestabile care au făcut din armată, una dintre cele mai respectate instituţii în România, toate sondajele relevă că românii au foarte mare încredere în armată", a declarat Iohannis.

Preşedintele a arătat că pentru o armată modernă este nevoie de susţinere politică, amintind că a reuşit să obţină acordul tuturor partidelor pentru a aloca 2% din PIB apărării.

"Aceste lucruri nu sunt întotdeauna suficiente, şi dacă ne dorim cu adevărat o armată modernă, o armată care poate să răspundă cu adevărat provocărilor cu care ne confruntăm acum, şi ne confruntăm cu o serie impresionantă de provocări, atunci ajungem repede la concluzia că pentru o armată modernă este nevoie şi de susţinere politică, dar evident şi de resurse, în special financiare. Exact din acest motiv am invitat la începutul anului trecut partidele parlamentare la o discuţie şi am ajuns la un consens interesant. Este prima dată de la Revoluţie încoace când în România se ajunge la un astfel de consens politic, mă refer la acel consens care prevede alocarea a 2% din PIB pentru nevoie de apărare, şi prevede că acest nivel, cel puţin 2% se va menţine pe cel puţin 10 ani. Abia acest buget ne va putea în situaţia să putem satisface nu nevoile armatei, ci nevoia românilor de a avea o armată modernă. Creşterea finanţări a fost un act de politică şi trebuie dublat şi de un proces de planificare multianuală. Degeaba avem un buget mai mare dacă fondurile nu vor fi alocate cu responsabilitate în administrare", a spus şeful statului.

Klaus Iohannis a atras însă atenţia asupra faptului că resursele materiale trebuie folosite cu predictibilitate, fiind şi cazuri când s-au achiziţionat dotări scumpe, dar cu 'interoperabilitate foarte scăzută'.

"Ştim cu toţii că lipsa de predictibilitate a finanţării din partea statului, absenţa unor programe multianuale, care să fie şi coerente, au condus la situaţii absolut de dorit, în care armata a fost dotată din păcate nu o dată, cu produse care în mod paradoxal nu au fost nici cele mai ieftine, dar cu interoperabilitate foarte scăzută, ca să nu fac alte formulări. Apariţia unor resurse importante pentru înzestrarea armatei şi predictibilitatea acestora în următorii 10 ani trebuie să reprezinte o gură de oxigen necesară şi revigorării industriei de apărare româneşti. Cred că avem mare nevoie de proiecte de anvergură care să implice industria a apărare", a mai spus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis, viceprim-ministrul Vasile Dîncu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, şi ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, participă la dezbaterea "Armata - instituţie fundamentală a statului. Sursă de încredere şi mândrie naţională", la Teatrul de Nord din Satu Mare.

Sursa: AGERPRES

×